LEGI: Jasne. V tom co rikas v prvnim odstavci se shodnem. Posledni rok magori a snazi se zmenit/ovlivnit svet k obrazu svymu, coz je samozrejme nebezpecny. Proti tomu nemam zadnejch namitek. Sam jsem ho mel pul roku na twittery bloklyho a dezinfo pred volbama siril slusny. Na druhou stranu zas nemas IQ 30 a vidis, ze svet se tam kde ho chce mit Elon meni i bez jeho pricineni. Mame tu Turka, Babis ma 35%, Kdo je premierkou v Italii vis, kdo jsou LePenovci ve francii a jak jdou nahoru vis, kdo sklada vladu v Rakousku vis. Tohle se deje bez pricineni Elona. Ten to maximalne muze akcelerovat, ale tenhle switch se postupne stane i bez jeho pricineni nebo jeho tweetu.
Byly tu i nazory na to ze nikdy nic nevymyslel a nedokazal. Navic i Jobs rikal ze i popelar muze mit pet napadu denne, ale co se pocita je to uvedeni do praxe a jejich dlouhodoby rozvijeni, takze to ze dva chlapci vymysleli ze daj do lotuse baterky a budou tomu rikat tesla je hezky, ale vsechno od roku 2006 dal vymyslel Elon a lidi kolem nej. Tesla jak ji zname dneska neni vize dvou typku z roku 2002, ale Elonova z roku 2008 a taky nekolikrat malem krachla, protoze te vizi malokdo veril, coz jen dokazuje jak moc byl Elon v mysleni napred. Stejne jako Jobs s Ivem u telefonu a tabletu bez fyzicky klavesnice, kterejm se v roce 2007 vsichni smali. SpaceX Elon vymyslel a opet dost dlouho trvalo nez se ta firma rozjela a kdyby nedostala zakazku od Nasa, tak by dneska taky uz mozna nebyla. Elon do ni vlozil dost svejch penez na zacatku a nestacilo to. Samozrejme ho potkalo i plno nezdaru. Treba s hyperloopem. To k podnikani patri.
No jasne. Ja psal ze Gates s Buffetem si odecetli 20x vic daru nadacim z dani nez Elon. Na druhou stranu pro me je to proste seda zona. Ne cerna. Jak to delam ja - zdanit prachy a prispivat ze soukromejch penez. To je pro me zelena zona. Tak by to mel delat kazdej, ale ja nemam miliardy ani desitky milionu dolaru (pak bych treba optimalizoval, nevim). Vzit cast zisku a udelat za nej dobro nadacema je pro me seda zona. Tak to dela Buffet, Bezos, Musk, Kellnerova a dalsi. a Gatesova nadace je dukazem toho ze se toho dobra da udelat dost. Vzit zisk a zoptimalizovat ho tak, abych dane neplatil defakto zadny (firma na kypru) a neprispivat nikam je pro me cerna zona. Tak to dlouho delal Ales Zavoral z Alzy. Nevim jak je to ted. Zelena zona je utopie a pohadka, seda zona je pro me furt pochopitelna. Cerna ne.