• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.ad.nl/auto/drie-op-de-tien-tesla-rijders-willen-van-auto-af-door-musk-als-ik-had-geweten-hoe-hij-nu-is-had-ik-nooit-tesla-genomen~a9bae85b/
    Tři z deseti řidičů Tesly se chtějí zbavit vozů od Muska: „Kdybych věděl, jak je teď, nikdy bych si nevzal Teslu.“
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: no, ono je to jediný možný. Raketa je objekt, který musí držet pohromadě hlavně vůči tahu motorů, ale ve všech ostatních směrech je to v podstatě takové prázdná plechovka od piva, tenoučký válec plechu. Musí to tak být, aby to nebylo přehnaně těžké. Jiné než vertikální přistání skoro nedává smysl a to zachycení je relativně chytrý krok, což o to, protože šetří i váhu nohou. Raketa plná paliva by za horní okraj viset nezvládla, ale prázdná ano. Není to úplně blbě vymyšlené, jen jsou tam zásadní konstrukční chyby.

Problém je, že druhé stupně raket, zejména pokud dosahují až na oběžnou dráhu, jsou prostě jako objekty k vícenásobnému použití nejsložitější. Já osobně kroutím hlavou nad tím kruhovým průřezem (válcem). Tepelný štít z boku je jediná reálná možnost, o tom žádná. Problém je, že kruhový boční průřez návratových těles byl zavržen už v 60tých letech. Jediná pilotovaná loď s takovým průřezem byl Vostok/Voschod a i Rusové od toho ustoupili. Evolučně se prosadil zvonovitý či kuželovitý průřez. Prostě to nějak vytvoří správný tvar té rázový vlny, nebo tak něco. A protažení do délky místo osové symetrie nic nemění na tom, jak to obtékání funguje. 2.stupeň Starship by v první řadě měl mít zvonovitý, ne kruhový průřez, což by kupodivu i zmenšilo tu dlaždičkovanou plochu, bohužel by to při stejné hmotnosti zmenšilo i kapacitu nádrží. Ale první náčrty Interplanetary Transport System tak trochu vypadaly... a mělo to svůj důvod - inženýři, kteří ty původní návrhy dělali, určitě nebyli idioti.

Kosmonautika místy... je raketová věda, no. Spousta Elonových nápadů je dobrá, například elektrické aktuátory místo hydrauliky. To dává smysl, v 60tých letech neexistovaly lithiové baterie a silové elektromotory by u rakety byly šílený luxus (ovšem Staturn V s sebou zase vláčel obří, jednorázově využitý počítač... protože jeho vývoj začal 10 let předtím a miniaturní počítač na bázi čipů byl jen v Apollu a LM...). Jenže na rozdíl od pokroků v elektronice, hypersonická plasma obtéká objekt vstupující do atmosféry tak nějak pořád stejně, jako v 60tých letech. Elon maximálně udělá efektnější realtime video a odvysílá ho přes Starlink (úlet), ale na základních fyzikálních principech nemůže změnit nic. Ostatně, taky velmi rychle revertnul od extravagantních nápadů k okopírování dlaždiček STS... nerezové křídlaté reentry bylo kdysi plánované pro křídlatou verzi rakety Atlas, ale z dobrých důvodů samozřejmě nebylo nikdo realizováno... protože to prostě nejde.

Současně tahle kritika bere v úvahu, že Starship už vlastně 2x úspěšně měkce přistála na hladině a reentry přežila (netušíme ale nic o skutečné nosnosti těch verzí ani v jakém stavu lodě s prohořelými aeroplácačkami byly a jestli by opravdu šly znovu použít...). Jako úplně mimo to celé není, ale obrovský podíl celkové hmotnosti po dosažení LEO určitě představují ta kormidla a zdvojené nádrže a aktuátory a všechen ten nerez polepený dlaždičkama a i když to vypadá impozantně, tak skutečnou nosnost neznáme (akorát to zvětšují a zvětšují... proč asi...)
    PES
    PES --- ---
    MAWERICK: jakou ta konstrukce asi má strukturální pevnost vhodnou pro "plácnutí s sebou na bok", podle všeho ve vertikální ose to vydrží víc...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Na druhou stranu i pristavat se Starship vertikálně (vlastně pristavat s ní jako s celkem) je taky imho úplně zbytečný a zavádí to do toho spoustu dalších komplikací
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PES: Jako... Možná. Na druhou stranu je měsíc "přirozena brána do zbytku soustavy" a celej ten systém 8 - 10 tankování na LEO na jeden let na mars a podobně mi přijdou... Přinejmenším zbytečně komplikované.
    Z měsíce je to všechno jednodušší...
    A když budou první tam tak budou nejspíš první i na Marsu...
    PES
    PES --- ---
    MAWERICK: možná, že na Měsíci bude za chvíli kde kdo (myšleno mimo automatů) a on (EM) chce Mars (kam se dostat bude mnohem těžší = větší filtr konkurentů)...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Proč se vlastně EM tak "vehementně" vyhýbá měsíci i když je prakticky po všech stránkách (asi kromě cool faktoru) lepší cíl než mars?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: cywe, ty dělaj to, co vymejší Elon, ne co vymejšlím já. A kdyby chtěli radit, rád poradím i na dálku, jen bych na té variantě Superheavy co navrhuju chtěl svoje logo :-) (a ještě by se musely koupit motory od ULA nebo Blue Origin, což by asi Elon či jeho investoři nesli nelibě)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: tak kdy se stěhuješ do StarBase mezi inženýry SpaceX ??? ;-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: já mám pocit, že jsem odepisoval, ale buď jsem to neodkliknul, nebo to někdo smazal. Unifikace dlaždiček jistě snižuje náklady (ale taky není úplná), ale stejně to nevidím na moc rychlý turnaround, pokud to po každém přistání budou muset záplatovat. No, uvidíme. Já svoje řešení navrhl... výhoda Starship bude až při aerobrakingu na Marsu, do té doby to má tolik nevýhod, že by se měli inspirovat Neutronem od RocketLab, přidat k Superheavy otevírací Bond-style fairing/zobák a do něj nainstalovat pro každou misi ultralehký expendable kyslíkovodíkový horní stupeň s balooning tanks a oporou pro užitečné zatížení během startu (před natankováním nádrží) přes ten (nerezový) reusable fairing. ČÍmž by dosáhli obrovského zlomku užitečného zatížení oproti Starship... určitě přes 200t na LEO a klidně 70t pro TLI bez dotankování... takže by si vystačili s daleko méně starty, celkově.
    XCHAOS: trollolog, to je dobry :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Satai sice mele furt neco o ignore, ale vsem mym oponentum vsechno plusuje a zaroven mi jeho fakeidckem vsechno minusuje. Mit nekoho v ignore a ani si nezapnout odpoved ignorovanym a zaroven sledovat kazdej jeho prd pomoci svyho fakeid..To je slusna znamka dusevni nemoci uz..Takze do Sataie nerejpej. To je nemocnej clovek a zaslouzi si lasku a peci :)). K tematu tu nerika absolutne nic. Jen prudi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: prosímtě, takhle by mohlo dojít k nenávratnému vyhubení trollů jako ohroženého druhu. S lítosti musím oznámit, že nás navždy opustil id VYHULENY_UFO, kterého zjevně mělo v oboustraném ignore už tolik nyxáků, že se v nějakém záchvatu zádumčivosti rozhodl svůj účet úplně zrušit a všechno po sobě smazat. (Což je teda škoda, protože jak jsem ho měl v ignore, tak jsem si to ani nestačil všechno předčíst, z těch posledních let, a místy jsme měli i splečné nepřátele... třeba Putina)

Politika nekrmení trollů došla místy už tak daleko, že trollové reálně umírají hlady a páchají sebevraždy svých online přezdívek. Můj přístup, tedy stát se trollologem a pozorovat je v jejich přirozeném prostředí v přírodních rezervacích, se ještě ukáže jako prozíravy...
    SATAI
    SATAI --- ---
    Že si kripla nedáte do oboustranného...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: Nemocnej je tu spis nekdo jinej..ale na hlopou kolovratkovskou otazku prichazi hloupa kolovatkovska odpoved no..takovej uz je zakon kauzalitky. Papa a zas nekdy :)
    KOUDY: urcite ne smutnejsi, nez clovek, kterej takovejm ma potrebu vysvetlovat, ze trava je zelena. Kazdymu zvlast, porad to samy dokola jak kolovratek. Sry, jsi fakt nemocnej. A ja jeste nemocnejsi, ze se ti to porad snazim vysvetlit. Nebudu si tebou otravovat vikend. Pa.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: příliš mnoho dlaždiček? Možná, ale zjevně (alespoň od pohledu) alespoň co nejvíce dlaždiček je unifikovaných. U těch STS to bylo prakticky co dlaždice to unikát (tvarově)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: Nechapes. Neoponuju. Nevadi..a nehysterci :)..Jestli ti prijde to ze si nekdo koupi nebo zalozi socialni sit a zvysi si na ni dosah..jako nejhorsi prohresek na svete a musis na ti upozornovat furt dokola, prestoze to vsichni davno vedi...tak to mas smutnej zivot teda :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam