LEELA88: ale já to pochopil, že narcismus ve společnosti je složitější proces. To není, že jeden člověk porouchaný a díky tomu manipuluje ostatními. Pokud by s tolika lidmi manipuloval úspěšně, skutečně získá pocit, že je geniální, všemocný, Bůh, apod., ale ono to je jinak: lidé se musí chtít nechat manipulovat. Jako nechci nikoho omlouvat, k tomu, aby se člověk nechal vynést na vrchol té vlny jistě musí mít jisté osobností rysy, ale ochotný je jistě víc než dost, akorát je tam nikdo vynést nechce.
Takže ten fenomén narcismu se podle mě týká i všech - tedy obrazně, nás všech, protože já sice neinvestuji do akcií ani si nekupuju elektromobily a starlinky, ale úspěchy SpaceX jsem obdivoval - protože možná my jsme v jisté fázi jsme se v tom někteří z nás shlíželi my. Elon byl tak říkajíc našim obrazem na hladině jezera, do kterého jsme se zamilovali. Stejné to museli mít se svými masami fašističtí, komunističtí i jiní diktátoři: je to jako ve finále 1984 - já nakonec zjišťuju, že "miluju Velkého bratra". Resp. ok, jsme o pár stránek dál za koncem knihy, budiž, takže když už to vím, můžu ten proces začít ukončovat.
Překlopení lásky v nenávist ale není řešení, protože ta osoba je pořád středem naší pozornosti, můžeme mu věnovat rituálních 5 minut nenávisti a nadávat, ale pořád tu ten vztah je.
Musíme se naučit ignorovat Velkého bratra, podle mě.