• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ALCATOR: on zkrátka objevuje pro Ameriku to, na co my v ČR už přišli: stát nelze řídit jako firmu.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    Ještě se vrátím k té debatě ohledně "150 letých příjemců důchodů (Social Security)".

Samotní administrátoři toho systému potvrzují, že platby zesnulým jsou problém (nepřesahující 1% celkového objemu plateb), ALE jedním dechem dodávají, že:
    1. v drtivé většině případů jim příbuzní ty peníze vrátí (obvykle poté, co jim právník, řešící dědictví, oznámí "Mimochodem, váš dědeček obdržel po úmrtí na svůj účet dalších 6 důchodů, dělá to XXXX dolarů, musíte to vrátit, jinak vám hrozí vězení")
    2. Pokud by chtěli nějak výrazně snížit počet nesprávně vyplacených důchodů, museli by zaměstnat tolik úředníků, kteří by tak říkajíc "nakukovali do všech pohřebních ústavů", že náklady na ty úředníky by byly vyšší, než kolik by se uspořilo.

Tohle je právě něco, co by Elonovi řekl pořádný audit, jenže to on neudělá, protože on má pořád tu SpaceXovskou mentalitu "Run fast and break things" či jak to říkají (někdy známé jako "Fail fast = fail cheap"). Potíž je, že v případě zrovna důchodů takový přístup, jak už tu někteří napsali, znamená, že kvůli nějakému stupidnímu podezření vyplývajícímu z nepochopení, jak systém funguje, odříznou nějakou zoufalou babičku od důchodu na pár měsíců a ona umře hlady - načež Elmo řekne "Oops! RUD! No nic, vyrolujte z hangáru další babičkuloď!"
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    "tak vizionáři mají hlavně dobrý self-promo směrem k masám" - 100% souhlas. Jen si nejsem jist, jestli by to bez toho vubec slo.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    E2E4: chtel sem uz pred par prispevky napsat, ze napriklad Gatese bych do toho netahal ;) ta otazka je spis filosoficka nez prakticka :) kdo je vizionar? ten kdo ma nejakou vizi a jde si za ni? nebo clovek ktery to zarizeni vyrobi? vlastne je i docela slozita, rekl bych :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: A co Isaac Newton?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DRAGON: tak vizionáři mají hlavně dobrý self-promo směrem k masám.. je to druh showbusinessu.

nebo, byl Bill Gates vizionář? Nebo Paterson? nebo Kildall?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    je o tom supr film
    BlackBerry (2023) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/1313410-blackberry/prehled/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    0JCIO: Pro tebe to nic neznamenalo, ale byl jsi v naprosty mensine. Celej tech svet tim zil dlouhy mesice a pokud si pamatujes, tak se tvorily kilometrovy fronty pred obchodama applu a pokud ten telefon nekdo dovezl do evropy, tak se prodaval za petinasobek. I pozdejsi iphony byly dostupny jen v par evropskejch statech a i ja jsem treba udelal 2x to, ze jsem koupil deset iphonu v nemecku a pak je prodaval tady jen po znamejch, kteri byli apple ovce a kazdej mi za ten telefon dal o desitku vic jen kvuli tomu, ze ho mel driv nez kamosi. Naprosty silenstvi..Tohle jsi u nokie, palmu ani niceho jineho fakt nezazil. Nekdy u Iphonu 7 tusim? Iphone ztratil takovej ten inovacni naskok, ze vzdycky neco jeden rok pridal. Tehdy ho v necem predbehlo sony, samsung i tusim huawei a Iphone uz to nedohnal. Coz bylo presne dany tou smrti Jobse par let predtim a tim, ze je Cook jen manazer, ale ne vizionar. Takze firma ma sice desetinasobnou valuaci nez za jobse, ale uz to davno neni ten inovator jako za Jobse. I ten cyklus obmeny se hrozne zmenil. Driv vsichni kupovali iphone i samsungy kazdej rok. Ted jsem po trech letech menil Iphone 13Pro za 16Pro a nevidim skoro rozdil. Proste krabicka za krabicku.

Jediny v cem apple zmenil vizionarsky nejakej produkt byly peckovy sluchatka s nabijeci krabicou. To tu do ty doby taky nebylo a vsichni to okamzite okopirovali a je to skvela vec...ale uz to neni ta inovativni firma jako za Jobse..a treba az v Tesle nebude Musk, tak se ty firme taky bude daleko lip darit a akcie poleti do nebes..kdo vi. Palm jsem mel klasicky Treo. Mel jsem E90 nokii a pak i E7..Mel jsem ruzny HTC, blackberry apod apod. Lazaridis aka zakladatel Blackberry byl taky vizionar a genius. Driv to byl RIM tusim. Blackberry ale meli skvely telefony. Skoda ze krachli. S kamosema jsme meli kazdy tri mesice novy modely ruznejch znacek a hrozne jsme se predhaneli kdo je vetsi businessman. Ta E90 stala treba 30k. Byli jsme hrozni kreteni v tomhle. I ty prvni iphony jsem zkousel a ikdyz uznavam ze byly v necem super, tak jsme si z nich delali s kamosema zaroven prdel, ze neumej ctrlc a v apod. 4S uz byl ale pouzitelnej model a pak jsem u iphonu ze zvyku na ten system zustal. Nic jinyho od applu ale nemam a konkurence je dneska daleko dal. Ohebny displeje apod.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    aha, teď čtu ze sice Řek, ale žil chvíli vážně v Istanbulu, to sem nevěděl :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    E2E4: Řecka :) byl to tak trochu kokot, proto to skončilo, jak to skončilo. I když to by vlastně nemělo bránit úspěchu, jak se ukazuje, pravda :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JCIO: nojo, Blackberry proč není Lazaridis vizionář, ale jméno který tu mnozí zdejší fanoušci vizionáře Elona u
    slyší dnes poprvé? Vždyť vymyslel úplně první smartphone, a úplně novou službu - plnohodnotný mobilní e-mail.. a push notifikace..

a přitom chudý imigrant do Kanady z Turecka, jeho rodina určitě taky žila z dolaru na den.. ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: no, deska by za koment "na teslach nelicoujou dvere" dostal asi stovky lajku :))
    JCIO
    JCIO --- ---
    KOUDY: Kult osobnosti je pro masy, ne pro lidi s přehledem :).
    Jak ti říkám, pro mě iPhone žádná událost nebyla. Tu keynote pamatuju, nechápal jsem, co na tom kdo vidí oproti tomu, co už mám v kapse. Konvertoval jsem okolo pětky, kdy to začalo být lepší, než to, co jsem používal do té doby.

Co jsi měl od Palmu?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SEJDA: Jasne, ale uz je to zase o tom ze z Applu je diky tem letum a co se jim povedlo lovebrand a existujou apple ovce, ktery maj od applu vsechno. To ze ihone nema nejlepsi displej je nezajima, protoze ma furt nejlip zabezpecenej ekosystem kterej funguje s ostatnima apple zarizenima. Stejnej lovebrand je i tesla a plno nadsencu do elektromobility si radsi koupej Teslu jako iphone v autech..nez nejakej cinskej smejd typu BYD kterej tvoje data o jizde posila buhvikam..Ted ten lovebrand Elon nici svym chovanim, ale Petr Mara kterej mel Teslu by ti mohl vypravet ten hejt co dostal pred peti lety kdyz nekam na diskuzni fcb skupinu o tesle napsal ze tam nelicujou dvere :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: napsal jsem: "netvrdim, ze technicke a inzenyrske zasluhy by mel prijimat hlavne Musk, nicmene to co udelal jeho tym je revolucni v mnoha smerech. Stejne tak jako Jobs udelal z nepouzitelnyho smartphonu (kdo si pamatuje chytry telefony ty doby, tak proste musi souhlasit, bylo to strasny) vec, kterou si mohla dat do kapsy i moje nonIT mati. Zkratka tohle jim upirat nelze. "

a toho se stale drzim, takze o jakem staceni pises prosim?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: no ja mam ted 1000x vetsi vnitrni pamet, 1000x vetsi rozliseni fotaku a hraju na tom 1000x namakanejsi hry v 60hz na OLEDu :)
    To je neco jako srovnavat traktor s pluhem :D Jenom si vem internet pred 20 let. Nyx se pravda moc nezmenil, ale vsechno okolo jo ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: velmi se mi libi, kam si to stocil. Takze "vizionar" je vlastne head hunter a motivujici element, ktery spojuje davy, statisice lidi. A je uplne jedno jaky gadget prinesl, jestli to bylo fenomenalni nebo jenom malinky krucek, a kolik na tom mel zasluhy. Vizionar nemusi byt nejlepsi programator, ani tanecnik, ani gamer ani inzenyr. A pravdepodobne ani neni.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JCIO: mel jsem ctyrku, byla dobra, i na pracovni veci. Ale dalsi sem si uz nekoupil, android zvitezil. Palm OS byl fajn, ale strasne rigidni, nic nemenili, bylo to zastaraly, pomaly a osklivy, i kdyz to svoji praci udelalo :)

Jinak s tebou souhlasim, ze vizionare obdivujou hlavne lidi, co o tom vedej naprosty hovno a slysi na jejich meetincich na silny slogany, to je pravda :) proto je uplne nemusim, i kdyz Musk mi driv prisel v pohode, protoze byl proste jinej (kaslal na nejaky konvence, byl takovej svuj), bohuzel tohle fakt neuzralo dobre...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JCIO: Naopak je obdivujou lidi s hodne velkym prehledem. Lidi z tech apod. Pust si prvni keynote iphonu treba. Reakci publika. Reakci den potom. To ze tu davno byly palmy, nokie, blackberry apod nikoho nezajimalo, protoze Apple s iphonem prepsal uplne od zacatku celej trh s mobilnima telefonama a diky nemu mame dneska vsichni v kapse placku ktera z telefonu vychazi. Mas na nich pinch to zoom, zoomujes dvema prstama. Mas na ni aplikace ze storu, banku, fotak, lidar a tunu dalsich veci. Je to tvoje nejvic osobni vec kterou nosis. Sam jsem mel Tunu suprdupr telefonu od 7110 nebo 6310 nokii, E90 Comunikatoru, ruznejch bberry, palmu, htccek atp. Az iphone to cely reinventnul a udal smer tomu co pouzivame i o 20 let pozdeji..a nikdo to za tech 20 let btw nijak nereinventnul aby to bylo jiny jestli sis nevsiml. Nemame tu pruhledny displeje jako mel Tony Stark v ironmanovi atp (treba)..tomu se rika vizionarstvi. Videt do budoucnosti..predstavit si ji jak by se ti libila a pak navrhnout neco, co tam cely lidstvo posune...Elon s elektrickejma autama pouzitelnejma pro kazdyho, sdilenejma v ramci carsharingu, nebo raketkama jejichz prvni stupen znovu pristane a zase ho pouzijes..je to samy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam