• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: K tem rychlejm vlakum. Cinane vyhlasili tender s tim, ze soucasti tenderu byla detailni technicka dokumentace. Do tenderu se prihlasili Japonci, Nemci a Francouzi. A pak Cinani vzali technickou dokumentaci, rekli, ze dekuji, tender zrusili a vlak postavili sami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: nevím, jestli to nazvat "klady", ale ano... můj dojem z Číny je, že je to bující replikace prvků civilizace z celého světa, často doslova "uprostřed džungle" (no... uprostřed lesa určitě). Přičemž specifickým rysem čínské kultury, kterou k tomu přidává navíc, je určité oplocování, ohrazování... těžko říct, jak to shrnout do jedné věty, ale přijde mi, že jsou "kultura ohrazených prostor". O zbytku Asie jsem takto úplně neuvažoval, naopak jsem Asii dřív vnímal jako kulturu pouličních bazarů a tržišť, ale to je právě iluze, kterou pomáhá vytvářet turismus. Čínu charakterizují obezděné dvorky a mříže v oknech na balkónech... nejde o to, že bychom to neměli taky... jde o míru, s jakou je na obezdění, oplocení a zamřížování kladen důraz. Do jaké míry jde o novodobou snahu izolovat se od veřejného prostoru a jeho pravidel a do jaké je to hlubší rys civilizace, to odhadnout nedokážu, ale přijde mi, že tomu strukturování a členění podléhá i veřejný prostor (nebo možná právě ten). Silnice je v Číně cesta odněkud někam. Nejde se jen tak snadno "zastavit u cesty a zmizet v přírodě". Příroda je taky oplocená, dá se říct.

K tomu přejímání: dálnice okopírovali z Ameriky, včetně stylu dopravního značení. Vysokorychlostní vlaky asi spíš z Japonska, než z Evropy, měli to blíž a jako vzor to exsitovalo dřív. Z Evropy kopírují věci, které bychom nečekali: o developerském projektu ve stylu pseudo-Paříže slyšel každý, ale jsem poblíž města Chang-sha viděl na druhé straně řeky regulérní repliku nějakého italského města i s kostely. Myslel jsem, že mám halucinace (což teda v té fázi mého cestování taky nejde úplně vyloučit...). Oni klidně udělají nějakou kopii turistické atrakce jako zábavní park, protože Číňané neradi cestují za hranice (popravdě: my máme také zmapovaný seznam "bepečných" turistických destinací a do některých zemí se nejezdí, pokud člověk není dobrodruh a backpacker...)
    PER2
    PER2 --- ---
    Tesla speeds up odometers to avoid warranty repairs, U.S. lawsuit claims
    https://www.cnbc.com/2025/04/18/tesla-speeds-up-odometers-to-avoid-warranty-repairs-us-lawsuit-claims.html
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PER2: a novy modely dostaly zpatky lidar/radar anebo porad sazi jen na kameru?
    Kvuli tomu hynou motorkari...
    PER2
    PER2 --- ---
    oh no, anyway....

China cracks down on automated driving features after Tesla’s FSD launch

Tesla (TSLA) brand damage is destroying used car value: 'People don't want them anymore' | Electrek
    https://electrek.co/2025/04/18/tesla-tsla-brand-damage-destroying-used-car-value/

Tesla Cybertruck is in crisis: new discounts and throttling down production | Electrek
    https://electrek.co/2025/04/17/tesla-tsla-cybertruck-discount-throttles-down-production-amid-crisis/
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: konvencni zbrane jsou ucinejsi, napriklad takovy hromadny pad starlinku na jedno misto, by urcite mastval spoustu uklizecek :))
    PES
    PES --- ---
    PER2: čekám na okamžik, kdy útok na satelitní konstelaci bude považován za důvod k jaderné odvetě na pachateli...
    PER2
    PER2 --- ---
    VOYTEX: my ýlona v moskve mame moc radi, ale at se kouka viz plazit....

Forbes: Rusko vyvíjí zbraňový arzenál, který ohrožuje satelity Starlink
    Moskva testuje protidružicovou střelu Nudol.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Yelon Mock
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    :)))

Vladimir Putin praised Elon Musk on Wednesday, telling university students he was a pioneer comparable to legendary Soviet rocket engineer Sergei Korolev.
    Putin Praises Musk, Compares Him to Soviet Space Hero - The Moscow Times
    https://www.themoscowtimes.com/2025/04/17/putin-praises-musk-compares-him-to-soviet-space-hero-a88760
    PES
    PES --- ---
    EM bude mít jistě "radost"...
    OpenAI pracuje na vlastní sociální síti, chce vybudovat konkurenta sítě X - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/aktuality/openai-pracuje-na-vlastni-socialni-siti-chce-vybudovat-konkurenta-site-x/
    ARAON: skocil jsem rovnyma nohama do komentaru na fb k tomuhle obrazku a lidi jsou fakt hyeny. Mimo jine mu tam doporucujou pojmenovat to svy nejnovejsi dite Kevlar nebo Helmut :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: nevím, jestli bych to nazval klady, ale skutečně je to zajímavý mix převzatého, a k tomu navíc my si moc neuvědomuje, které prvky jejich kultury vlastně přejímáme my. (Ovšem to, že úřady tam prostě direktivně zbourají vše, co překáží rozšiřování silnic, to doufám tady kopírovat nebudeme...)

Myslím, že jsme v tomhle klubu trochu #offtopic ... obecně asi bych zdůraznil, že pokud se třeba s něčím neztotožňuju a nechci to napodobovat, tak jít to na to tak, že popřu, že to existuje nebo že to má nějaké vlastnosti, je spíš dětská reakce.

Finanční a mocenská struktura, která se vytvořila okolo Elona a jeho firem a rodin a dětí a všeho (otázka je, co vlastně ještě dnes je nějaké jeho svévolné rozhodnutí) určitě existuje, vidíme z ní jen špičku ledovce a když nějaké konkrétní kroky můžou silně protiřečit deklarovaným cílům, určitě to, že na ně budeme pokřikovat, že jsou banda neschopných pitomců, nebude stačit k tomu, aby jimi opravdu byli.

To, že nechceme kopírovat Čínu a její systém, přece předpokládá připustit si, jací opravdu jsou, jaké důsledky bude mí hyperindustrializace Číny (kterou si nepřipouštíme, ale má to reálné důsledky) a taky uvědomit si, které rysy už třeba my kopírujeme od nich, místo aby oni něco kopírovali od nás (a co případně okopírovat smysl má - třeba elektromobilitu)

Nemluvě třeba o tom, že někdy mám pocit, že někteří lidé mají pocit, že jedinou cestou, jak by Evropa mohla porazit Rusko, je aby se Ruskem stala (jenže to nepůjde: nemáme tu ropu zemní plyn, jako oni... nemůžeme všechno nechat a mobilizovat lidi na frontu...)
    ARAON
    ARAON --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JONY: vzpomenme slavnou hlasku mistra laozi: "pokud jde o rodinny zivot, chovej se jako manazer hedge fondu"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Cybercab nebude
    Tesla’s Semi, Cybercab production delayed by trade tensions - TeslaMagz
    https://teslamagz.com/news/teslas-semi-cybercab-production-delayed-by-trade-tensions/
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    protoze Cina se ke svemu systemu postavila stejne jako k techlogiim...
    Ze sveta zkopirovala vsechno, vybrala si to "silne" (a co se ji hodi) z obou systemu a zkombinovala to dohromady.
    Takze v souctu ma vic "kladu" a min "slabin" nez rusko nebo USA...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP: mě by se tam nežilo pěkně, nejsem Číňan. Ale Čína, ať je jakákoliv, je jiná než Rusko. Rusko je skutečně velmoc v úpadku. Čína jistou formu vzestupu, byť dost divnou a spoustou předstírání a megalomanií, přeci jen zažívá. Je totalitní systém, ale zřejmě v ledasčems efektivní.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: tak to v rusku by se ti zilo asi taky pekne ))
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale no tak, potomstvo máš sekat jak Baťa cvičky zadarmo ;-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam