DZODZO: no, tyhle mass-simulatory mi taky vždycky štvaly, to je pravda. a asi zjistil, že oproti jeho původním záměrům by Dragon nejspíš nepřežil vstup do atmosféry Marsu... protože space is hard, a každá planeta je úplně jiná po všech stránkách... a hlavně Falcon Heavy rozhodně neměl nikdy nosnost, aby Dragon navedl k Marsu... (kapacita pro TMI bývá 20% LEO...)
Přesto je dobrá otázka, jakou veřejnost vlastně nadchnul, a pro co. Máš tu několik narativů, typu "vždycky to byl nácek a tohle byl jen trik pro nácky, jak se dostat k moci". Já bych se pořád držel spíš verze "vždycky šlo jen o prachy, a ta popularita skrz eko-tech a space-tech úspěchy byla jen trik, jak se dostat k penězům". Ale uvidíme, ok.
V zásadě diskuze "ale aspoň musel být schopný manažer", kterou tady vedeme si id KOUDy, je složitá. Je potřeba říct, že minimálně je to legitimní stanovisko, ve smyslu, je to tvrzení, které má hlavu a patu, lze nějak falsifikovat (v podstatě dokázat sporem - kdyby nebyl, nebyly by ty firmy tam, kde jsou, apod.) Já se přiznám, že ten jeho životopis jsem ani nečetl. Neanalyzoval jsem jeho manažerská rozhodnutí.
Jisté je, že některý lidi, kteří byli na prachy, jistě dobrý manažeři byli, přesto je historie nehodnotí třeba čistě jako kladné hrdiny. Stejně tak nacisti byli zatraceně dobří manažeři, až psychopatický dobří, že ano. Kdyby nebyli, nepodaří se jim na 6 let ovládnout Evropu a zabít tolik lidí, protože zabíjení lidí ve velkém je organizačně a logisticky náročné, lidi se vesměs nenechávají zabíjet rádi a určitě tím prokázali značné manažerské schopnosti, což o to.
Debata je spíš o tom, jestli manažerské schopnosti glorifikovat tímhle způsobem, nebo jestli ty struktury, které to vytváří, třeba nejsou potenciálně nebezpečné pro nás pro všechny.