KOUDY: Urza je trouba. Jo, já zamlada taky zaplatil nějaký daně s pocitem, že to není fér. V podstatě dvakrát, jedno větší příjmy z ciziny a neuměl jsem si to tehdy rozepsat na víc let jako příjmy z nějakého something-something-copyright a spadl do progresivní daňové sazby, zálohy z daně z příjmu, progresivní sazby soc poj a progresivní sazby zdr poj (holt ty stejné devadesátky, kdy odrzlejší lidé vydělávali miliardy... teď už dávno funguje rovná sazba, ale já nemám ty příjmy). Podruhé mi Paroubek donutil přihlásit živnost k DPH, ale já si nemohl dovolit klientům o to DPH zdražit a tu marži jsem měl stěží ve výši toho DPH.
Takže ano, i já jsem byl mladistvým libertariánem. Ale letadlové hry nejsou řešením tohoto dilematu. Úředníci jsou neempatičtí sociální konformisté, kteří si neuvědomují,, že někteří lidé skutečně tvrdě pracují, aby mohli zaplatit daně. Ale spousta toho, co spadá do škatulky "podnikání" mi taky nijak zvlášť obdivuhodné nepřijde.
Nepokládám se za extra pracovitého, extra inteligentního, jsem extrémně nesoustředěný, přežívám spíše díky štěstí. Nic jsem nikdy nevymyslel, vše bylo napodobování. Ale vadí mi vyslovené podvody. A hlavně systém, ve kterém ti, kdo jsou více nafoukaní na svoje schopnosti, jsou více odměňováni.