• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no nevím, tyhle hnusnobarický svinstva, to je tak pro rusáky dobrý... civilizovaná Evropa bude asi spoléhat spíš na věci, co dělají brrrrrrrrt.
    [KLATIC @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fuck Around And Find Out]
    PER2
    PER2 --- ---
    PES: to doporucuju se prestehovat do polska nebo finska, v cechach si klasicky lehnem na zada a nechame se "podrbat" na brisku
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: no já bych rád doufal, že v tomhle případě budeme mít dost přesných detekčních systémů a jeďte více interceptorů a jejich základen + pochopitelně dostatek anti-dronů + ideálně navrch něco děsně ničivého (od termobarických naloží výše) se spolehlivým systémem doručení do zázemí protivníka (včetně hlavních měst) a nebudeme se obávat to při prvním útoku natvrdo použít...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, mě přijde, že show k nám prostě přijde, v tomhle mám stejný pocit, jako ALMAD. Otázka spíš je, jak intenzivní to musí být, aby už lidi pochopili, že to podstatně se teď děje u nich a ne někde jinde. Jediné takové události u nás zatím byly povodně v Praze a pak Covid.

Nevím, nebaví mi být doomsayer. Snad to dobře dopadne. Já se pořád těším na to rabování opuštěných datacenter, to by mohla být legrace...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: již dnes k vidění u IronDome, lze zažít v rámci pracovní cesty a/nebo i dovolené...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: v zásadě show bude spočívat v tom, že budeme koukat z oken a točit na videu dopadající rakety, které občas zasáhne interceptor, a občas taky ne. Otázka je, jestli s tím vůbec bylo možné něco dělat. Ty máš asi koneckonců teď lepší informace o tom, co se dnes v Severní Americe děje, tuším. Já to vnímám tak, že současná americká ekonomická a politická reprezentace do všeho vnesla značný... prvek nelinearity :-) Může se stát cokoliv a nemůžeme to nijak ovlivnit (nebo aspoň je v nás vytvářen ten pocit)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Ja budu moc rad pokud si budu moct uzivat show, ja se jenom obavam ze show prijde za nama a budem si ji uzivat zhruba jako Africani.

Mno nic, za par let se pripomenu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: jo a přitom startrekistku Janku Michailidu si tady pranýřoval. Přitom ona je jenom to prapůvodní dredaté strašidlo obcházející Evropu, dávno před tím, než Stalin strašidla zneužil...

Ne, nesměřuje to k startrekismu, protože zaprvé, oligarchové nedovolí alokaci uvolněných zdrojů jakkoliv rovnostářským způsobem, zadruhé, žádné zdroje nebudou uvolněny, protože AI je žravé a plýtvavé a vzácnost spíše vzroste.

Ad evropský AI: hele, Francouzi nějaký modely měli, otázka je, jestli to je fakt věc, kterou bychom se měli nějak masivně zabývat a účastnit se bubliny. Může to být klidně jedna z těch virálních mánií, kterým když nepodlehneme, tak na tom nakonec vyděláme - kdo ví.

Obecně já o existenci tohohle typu algoritmů vím už 20 let a přemýšlel jsem o tom hodně. Vesměs se o tom přemýšlelo z hlediska blbostí jako cílení reklamy, ale jsou tam samozřejmě i daleko více black-hat scénáře (to je jako se zneužitím satelitních rojů, kde navíc existuje báječný plausible denial coverup...). Podle mě celá hra kolem LLM a genAI slouží k tomu, aby o těch temných scénářích veřejnost radši vůbec nepřemýšlela.

Jinak samozřejmě, o kom bude k dispozici více dat a jeho chování bude více nasimulovatelné, ten bude teoreticky snáze ovladatelný těmi, o kom bude méně dat a jehož protihráči nebudou mít dost velký výpočetní výkon.

Nijak se netajím, že v první řadě občané EU musí stáhnout svoje osobní data z globálních datacenter, kde na nich trénují ty globální velkofirmy svoje modely. A to by se mělo stát v podstatě neorganizovaně, nekontrolovatelně, nepředvídatelně, formou vzpoury, punkové revolty. Bohužel, dnešní mládež pokládá za cool všechno možné, jen nějaké revolty. Dnešní levice má jako plán v podstatě znárodnit Instagram, nebo tak něco.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: no.. jestli to nekam miri tak spis Expanse... :) coz taky neni upl;ne ruzovy rekneme si to narovinu... :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWERICK: ke komunistickymu startreku to ale smeruje. AI bude brat cim dal vic lidem praci, humanoidni roboti to samy. Aby se lidi nebourili, tak dostanou nepodminenej zakladni prijem, kterej jim umozni nepracovat a vratit se tomu, co delali nasi predkove, takze craft, tvoreni apod..Jinak to skonci privatni chytrou Siri v mobilu kterou budeme mit vsichni a mobilni procesor a grafickej cip budou vypocitavat vetsinu veci..Co nebudou vedet tak pro to si sahnou nekam do cloudu a ty velky datacentra budou vypocitavat jen velky veci.

XCHAOS: beck prodal s kamosema za nizsi miliardy korun pred lety Beat Saber Markovi z Mety. Do valley furt jezdi, ma tam barak. Rikal ze bottlecap zalozil ciste jako evropskej AI startup, protoze co vidi ve valely, tak jsme jako evropani fakt neandrtalci z doby kamenny oproti amikum a je potreba tady u nas na kontinentu trochu zabrat a slapnout do pedalu. LLM jsou jen klasicky generativni modely, ktery jsou ale na plno tasku ucinny a postacujici, stejne jako na generovani videi, obrazku atp..nejaka forma AGI prijde do 10 let a je otazka jestli to vubec chceme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: "For Europe to stay competitive" možná stačí nenechat se nalákat do soutěžení v pitomostech. Kdybychom dokázali identifkovat obory, kde má machine learning obrovský ekonomický význam třeba i mimo sféry jako LLM nebo genAI, tak máme šanci změnit hodně věcí.

Pomocí metod strojového učení by například mělo být možné předvídat dopravní zácpy... a tím jim částečně předcházet, ono kdyby se tím řídili všichni, tak to nebude fungovat, ale protože většina lidí se tím řídit nebude, tak v pohodě by mělo být možné být pro každý den v roce předpovědět, čistě na základě zpracování dat, předpovědět v kolik hodin se na které ulici vytvoří dopravní zácpa. Tohle všechno jsou věci, které jsou v podstatě zajímavější, než LLM, ale většinou se hroutí v případě, že by se ta data snažilo zohlednit víc lidí najednou, protože by se tím chování systému změnilo a předpověď by přestala platit.

LLM tedy slouží především k odvedení pozornosti od toho, v čem může být AI doopravdy game changer. A taky to trochu vysvětluje ten hon za natrénováním vlastního modelu, jehož výsledky ostatní nemají k dispozici...

Jak říkám, v mojí budoucnosti se budu účastnit výprav na těžbu grafických karet z opuštěných zkrachovalých datacenter, abych je použil na něco užitečného, třeba hledání mimozemšťanů.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale mozna to vidim jen moc cerne a nebudem tu mit WH40k ale StarTrek :) (i kdyz spis asi ne bohuzel :(( )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOKIS: měl jsem na mysli, že nehrají v ekonomice takovou roli jako v 19.století, asi. Bubliny se přesunou do jiných odvětví, po čase. Problém je, že AI bublina se prohlásila jaksi za "poslední bublinu" a slibuje opravdu hodně nereálné věci...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: trenovani (stejne jako ta energie) jen jedna strana mince...
    Jasne kdyz ten model natrenujes tak se to sniiz ale kam se bude ukladat vsechen ten slop kterej to genruje? :D :D to uz nikdo nepocita/neresi (aspon jsem to nikde reseny nevidel) :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWERICK: Jako u btc boomu jsem koupil grafarnu od nvidie, zahral si na ni pet her a za rok ji prodal o polovinu draz..to bylo slusny. Tohle taky opadne. Uz ted vznikaj startupy na efektivni trenovani. Ostatne i ten Jarda Beck s Mikolovem jeden maj.

BottleCap AI - Making LLM's radically more efficient
    https://www.bottlecapai.com/
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    XCHAOS: Zrovna zeleznice se v americe vyrazne konsolidovala. Je uz jen nekolik spolecnosti, ktere maji trh solidne rozdeleny, takze si prilis nekonkuruji. Takze uz jen optimalizuji naklady a obcas udelaji nejake mesto neobyvatelne, kdyz to nevyjde.

U tech vojenskych zakazek to skutecne je slozitejsi, tam i nejaka konkurence stale jeste existuje. Ale rekl bych, ze Trumpuv pristup je spis "at mi poslou par milionu a pak uvidime, co se da delat". Nemyslim si, ze zrovna v tomhle by Evropa hrala nejakou zasadni roli. Muzeme pomoct zaplatit cast nejakeho zbrojniho programu, ktery ale primarne objednala a zaplatila americka armada.
    GEE
    GEE --- ---
    MAWERICK: ok, to je fér, dopad na ceny pamětí (a dalšího HW) je samozřejmě debilni
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    GEE: no... to je primarne o energii..
    ja jsem mluvil o "druhotnych" vecech... typu pameti, uloziste a obecne HW...
    Mam hard dat? ne. ale staci se podivat na to co se deje s cenama end user HW (pameti, diksy atp) a jak planuji vyrobu firmy ktere tyhle veci produkuji.
    je to podobny tomu co se delo behem BTC boomu... A ten nepotreboval to uloziste...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOKIS: takhle to nebylo vždy. Silné americké monopoly, třeba železniční společnosti, po čase zmizely ze světa, jejich zbytky občas někdo znárodní, když jsou strategicky důležité, nebo bail outne, nebo tak něco.

Trumpův přístup je něco jako "jestli Evropa potřebuje americké zbrojovky, tak ať si je zachrání před krachem sama". Problém je, že ani nevíme, v čem _doopravdy_ na USA závisíme, protože pokud něco takového (vojensky) existuje, je to spíše tajné. Halucinující chatboti to nejspíš nebudou.
    GEE
    GEE --- ---
    MAWERICK: máš k tomu nějaký data? Ptám se fakt upřímně,páč jsem nedávno poslouchal https://open.spotify.com/episode/3yNgnYgjTUJAk5VkOLCncr?si=HTozHaIkSaeYbkbdmC1rXg, což je obecně poměrně duveryhodnej podcast a vyšlo jim to vlastně dost v pohode
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    XCHAOS: Bublina splaskne, akciove trhy se trochu propadnou, nektere mensi firmy (ktere by stejne driv nebo pozdeji s velkou pravedpodobnosti zkrachovaly) to polozi, velke technologicke spolecnosti to v pohode ustoji, jako vsechny predchozi prusvihy (treba Metaverse), my prijdeme o cast penez na duchod... a pojede se dal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam