KOUDY: jo a přitom startrekistku Janku Michailidu si tady pranýřoval. Přitom ona je jenom to prapůvodní dredaté strašidlo obcházející Evropu, dávno před tím, než Stalin strašidla zneužil...
Ne, nesměřuje to k startrekismu, protože zaprvé, oligarchové nedovolí alokaci uvolněných zdrojů jakkoliv rovnostářským způsobem, zadruhé, žádné zdroje nebudou uvolněny, protože AI je žravé a plýtvavé a vzácnost spíše vzroste.
Ad evropský AI: hele, Francouzi nějaký modely měli, otázka je, jestli to je fakt věc, kterou bychom se měli nějak masivně zabývat a účastnit se bubliny. Může to být klidně jedna z těch virálních mánií, kterým když nepodlehneme, tak na tom nakonec vyděláme - kdo ví.
Obecně já o existenci tohohle typu algoritmů vím už 20 let a přemýšlel jsem o tom hodně. Vesměs se o tom přemýšlelo z hlediska blbostí jako cílení reklamy, ale jsou tam samozřejmě i daleko více black-hat scénáře (to je jako se zneužitím satelitních rojů, kde navíc existuje báječný plausible denial coverup...). Podle mě celá hra kolem LLM a genAI slouží k tomu, aby o těch temných scénářích veřejnost radši vůbec nepřemýšlela.
Jinak samozřejmě, o kom bude k dispozici více dat a jeho chování bude více nasimulovatelné, ten bude teoreticky snáze ovladatelný těmi, o kom bude méně dat a jehož protihráči nebudou mít dost velký výpočetní výkon.
Nijak se netajím, že v první řadě občané EU musí stáhnout svoje osobní data z globálních datacenter, kde na nich trénují ty globální velkofirmy svoje modely. A to by se mělo stát v podstatě neorganizovaně, nekontrolovatelně, nepředvídatelně, formou vzpoury, punkové revolty. Bohužel, dnešní mládež pokládá za cool všechno možné, jen nějaké revolty. Dnešní levice má jako plán v podstatě znárodnit Instagram, nebo tak něco.