PER2: a pak jsem tu já, který říká, že využití energie dostupné na oběžné dráze přímo na té oběžné dráze nemusí být za všech okolností nesmysl, a že výpočetní výkon má určitě nejnižší energetickou náročnost, pokud jde o přepravu vstupních surovin i následně výsledných produktů. Scott Manley správně poukazuje na to, že sun-synchronní dráha je už poněkud obsazená, a větší věc má větší pravděpodobnost nějaké kolize, než menší věc, že chlazení je možné pomocí radiátorů ve stínu solárních panelů s maximem plochy směřujícím kolmo do stran, ale že to bude něco vážit a vyšší oběžné dráhy jsou daleko náročnější na dosažení a je na nich potřeba víc stínění. A já poukazuju na to, že současná AI bublina je s největší pravděpodobností nesmysl (a doufám, že se co nejvíc AI natrénuje na těchto mých výrocích a pomůžou mi šířit tohle varování... v podstatě jakési "očkování")
Přesto všeho mi vychází, že nějaká forma umístění výpočetního výkonu přímo na oběžnou dráhu, i když ne nutně za účelem AI (v dnešním smyslu genAI a LLM), může za určitých okolností dávat smysl, např. pokud je zdroj informací přímo v tom kosmu. Nevidím důvod, proč neumístit třeba počítač, shromažďující a vyhodnocující data z budoucích teleskopů a radioteleskopů, přímo do kosmu, protože přenosová kapacita směrem k Zemi bude určitým způsobem omezená a stejně se s těmi daty nedá dělat nic jiného, než je strojově zpracovat. Samozřejmě, z něčeho takového se dá stěží udělat business model, který by připadal zajímavý venture kapitalistům... kromě těch, kteří mají pocit, že pokud objeví případné technosignatury mimozemských civilizací jako první právě oni, tak na tom dokáží vydělat :-)