PER2: Když to srovnáš s některými důsledky AI nebo samořídících aut, tak by ve skutečnosti lítající auta daleko víc přispěly k tomu, aby to dole na povrchu mohlo vypadat podstatně utopičtěji a méně konfliktněji. V první řadě třeba nemusíš stavět asfaltový silnice do každýho prdelákova, pokud by se rozšířily pozemky obsloužené pouze létajícími auty, tak to má svoje výhody. Stávající hlučnost dronů mi nevyhovuje, ale zase většina cest by se odehrála ve výškách, kdy o tom neslyšíš. Vlastně jediné, co nás od toho dnes dělí, jenom o něco málo vyšší energetická hustota akumulátorů.
Podívej, já se hlásím k
#solarpunk vizi, ale současně ne v té podobě, že bych si představoval uniformní monokulturu a jednotný životní styl. 100% populace nikdy nebude jednotně chtít jezdit jen MHD a na kole. Zatímco u jiných směřování civilizace vidím dost jasný no go, proč to není dobře - třeba nadužívání AI, centralizace zpracování informací, všudypřítomná samořídící mobilita vytlačující z komunikací zbytky chodců a cyklistů, apod., tak existují jiné směry vývoje do budoucna, které mi zas tolik neděsí nebo je pokládám za žádoucí.
První problém je, že vlastně nedokážeš nějak zakonzervovat současný stav, jenom zajistit "dostatek současného stavu" pro každého. Návraty do minulosti jsou také v ledasčems ošemetné až nemožné. Jakoukoliv myslitelnou utopii, tedy nějaký žádoucí stav vývoje, musíš poskládat z prvků minulosti, současnosti a předpokládané budoucnosti nějakým způsobem, kterým se vyhneš "uncanny valley" a současně to bude mít nějaké prvky udržitelnosti, apod.
Bylo by blbý, kdyby jen proto, že se ukázalo, že Elon Musk je možná idiot a nácek současně, byly kvůli tomu všechny futurologické debaty a úvahy v podstatě zakázány. Současný stav, kdy jako žádoucí budoucnost byly vytyčeny cíle v podstatě dílem asi nemožné (třeba jaderná fúze) a dílem asi nesmyslné (umělá inteligence v každodenním životě), samozřejmě vedl k určité demotivaci populace... nebo té části populace, která nějakou vizi budoucnosti prostě potřebuje.