KOUDY: tak to, že má Elon peníze i od akcionářů, není o tolik lepší, než kdyby je měl jen od otce. Já jsem ze staré školy a podnikání pro mě bylo úspěšné, pokud někdo měl ziskový produkt, přitom nějak férově - ne za cenu totálního podfuku na spotřebitele, marketingového hype, nebo nějakého neférového vstupu (drancování zdrojů, zneužívání pracovní síly...).
To, že potřebuješ investice, je taky pochopitelné, ten produkt se nevyrobí ze vzduchu. Ale faktem je, že výkony Tesly nijak neospravedlňujou tu halucinatorní tržní kapitalizaci. Je to stále ještě úspěšná firma, prodává nějaká auta, jen jediný model je vyslovený propadák a to se historicky stalo kdejakému výrobci (dokonce si myslím, že to udělali schválně, aby měli větší prostor pro dramatizaci toho vývoje ceny akcií).
To, že se za cenu pálení venture kapitálu někde nasadí do nějaké fabriky demonstrativně pár humanoidních robotů, to neznamená, že je to dlouhodobě ekonomicky udržitelné řešení. Ale o tom to celé je: tobě prostě stačí, když si akciové trhy budou myslet, že je to dlouhodobě udržitelné řešení, a o nic jiného nejde. Žádná skutečná ekonomika, která by se za tím skrývala, pro tebe neexistuje.
A myslím, že podobné to nakonec bude se Starship: to, jestli tam zbyde marže 100t užitečného zatížení nebo ne, to je takový drobný detail, který ale pro ekonomiku provozu je naprosto vším. A v tuhle chvíli to netuší naprosto nikdo.