• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOLCON: jasný, na twitteru to nebylo nikde poznat, jenom mu chybějí 2/3 tržeb...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOLCON: Máš už doma humanoidního robota? :)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    OMNIHASH: Těší mě že jsi mě odhadnul na 20. Ale bohužel realita je opačná - viděl jsem už až příliš mnoho firemních příživníků a jejich "reálných přínosů pro firmu".

Takže plně chápu Elona že v Twitteru vyházel 80% staffu nebo kolik a nikde to nebylo poznat.

A ta zvuková mi udělala radost, že jsem ten notebook příbuzného nemusel řešit hodinu osobně.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: No jasne, prodavat je treba. BTW, ty uz jsi veskery svuj volny kapital investoval do AI, kdyz je to takovy zaruceny uspech?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOLCON: jednou z výhod seniorů je, že vidí obě strany mince. Jistě, je možné, že ta druhá strana mince nemá velký dopad, nebo že přínos té první strany nevýhody té druhé strany vyváží.

Ale někteří tu druhou stranu mince nevidí vůbec a myslí si, že tím pádem neexistuje.

Tohle platí o lidech a AI obecně.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Hele kluci..tohle se vam asi nebude libit..ze tenhle clanek rika to co ja..ale drzim palce cele vasi bubline samozrejme :)

Vývojáři už v Česku kód nepíšou. Místo toho kočírují smečky AI agentů - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/clanky/vyvojari-uz-v-cesku-kod-nepisou-misto-toho-kociruji-smecky-ai-agentu/

„AI agent to skládá z Jiry, GitHubu, monitoringu a Slacku. Místo desítek notifikací řeším prioritizovaný kontext,“ říká šéf vývoje ve startupu CloudTalk. Pak přichází na řadu kódování – tedy, s AI agentem nasdílí zadání a on projde relevantní části repozitáře, graf závislostí a historická rozhodnutí.

„Navrhne varianty řešení a u každé popíše kompromisy – jak ovlivní latenci, jak bude škálovat, co to udělá s náklady na infrastrukturu, jak moc to prováže služby a jestli zůstane zpětná kompatibilita. Negeneruje kousky kódu, ale rovnou návrh řešení v kontextu systému,“ popisuje.

Když zkontroluje výstup a je vše v pořádku, dá zelenou k realizaci. A dál spolu s agentem pracují. Agent připraví pracovní verzi, kde upraví kód, napíše testy, navrhne migraci schématu a aktualizuje dokumentaci. „Když se k tomu vrátím, většinou je hotová první verze,“ říká Tomeček. Na ní pak oba dále pracují.

„V CloudTalku dnes reálně kóduji možná 20 až 40 % dne. Zbytek je rozhodování o tom, jak držet architekturu konzistentní, jak optimalizovat náklady, jak nepřidávat zbytečný technický dluh,“ shrnuje.

Podobné příběhy se píšou i v dalších firmách. „Zrovna dnes jsem si v kuchyňce povídala s jedním z našich vedoucích vývojářů o agentech,“ popisuje Sára Maldon, která šéfuje AI a obecně automatizaci ve startupu Make. Podivila se, co tam beze spěchu dělá. Odpověď? „Mám akorát chvilku, kdy mi agent na něčem pracuje, tak jsem si chtěl zajít pro kafe. Musíme už konečně vymyslet, jak uděláme environment pro agenty tak, aby mohli na něčem pracovat, zatímco spím. Je tam spoustu nevyužitého potenciálu,“ směje se, když opakuje jeho reakci.

Do velké míry samostatné agenty využívají ve velmi úspěšných projektech. Když se na stejné téma bavíme s Vlastimilem Venclíkem, spoluzakladatelem startupů Oddin.gg a nově velkoryse zainvestovaného ValkaAI, jež sloučil pod firmu Realms Group, popisuje, že každý vývojář má svůj malý tým pěti, sedmi, možná devíti agentů, kterým říká, co mají dělat, a kontroluje jejich výstupy. Počet je různý podle toho, jak si práci vývojáři nastaví.

„Dřív byl vývojář na všechno sám, ťukal kód. Dneska je ten, kdo zadává práci a koordinuje AI agenty,“ říká Venclík. Znamená to, že se vývojáři stanou spíš „dirigenty“ AI agentů než autoři kódu? „To není otázka budoucnosti, tohle už se děje teď. Vývojář je dnes manažer nástrojů, které tu práci oddřou za nás. Je to vlna, která se valí, a buď se naučíte plavat, nebo se utopíte,“ ujasňuje.

Zůstává tedy prostor pro juniory? „Upřímně, tohle se mi samotnému honí hlavou a nemám na to zatím jasnou odpověď. Myslím si, že junioři se díky AI strašně zefektivní. Dost možná se stane, že to, co dnes považujeme za mediora až seniora, bude pro juniory nový entry level. Následujících pět let budeme nově definovat, co to vlastně znamená být junior. Dokud se ten přechod neustálí a modely nedosáhnou určitého plató, bude to pro začínající lidi na trhu hodně náročné,“ předpovídá Venclík.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOLCON: hele tobě je dvacet, včera padlo mnohomoc věcí, nebo co to tu rozjíždíš? It bys zrušil, HR taky, konzultanty rovnou zastřelil, všechno se to bude dělat samo k tvý spokojenosti, a to máš ověřený tím, že si zvládnul nainstalovat ovladače na zvukovku? Se budu muset omluvit Koudymu, léta se mu směju, že nikdo nemůže bejt tak mimo, a ty tu laťku přeskočíš za jeden večer třikrát!
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DOKIS: Pojďme najít společného nepřítele- začal bych u HR😂
    BADHORSE
    BADHORSE --- ---
    KOLCON: Ahooj
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOLCON: A ty konzultanty tam chteji a plati ti programatori? Nebo to snad je nekdo jiny, kdo si za tezke penize plati papir, ktery si pak ani neprecte? Nebude lepsi nahradit AI ty manazery? (BTW, nebude, ale je to asi podobne "dobry" napad, jen neni tak popularni u managementu ;-) ).

Proste IT ma hromadu problemu, ale AI na soucasne urovni to nevyresi. Jen mnozi doufaji, ze by mohla, takze se vyplati jim ji prodavat. Pokud jde takove urovne AI dosahnout, tak se tam nakonec dostaneme. Vedci ani programatori nemaji pud sebezachovy ;-). Ale jeste to bude kus cesty.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOLCON: looooool, nemám žádných dalších otázek
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DOKIS: Ano a ještě horší než programátoři (tam aspoň ten kód něco dělá) jsou "konzultanti" co z nich vypadne obecné 150 stránkové BRD plné keců, co tě stojí 150k EUR. Zdravím "UK firmy", plné Indů.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOLCON: Chces snad rict, ze na rozdil od vsech ostatnich oboru, mezi programatorama jsou dobri a spatni? Ty v IT nejakym zpusobem pracujes, ze mas tak hluboky vhled do problematiky? :-O

Jako ja chapu, ze delat s programatorama je tezke a naklady obrovske, takze by se toho firmy rady zbavily. Ale zatim jsem nevidel nic, co by naznacovalo, ze LLM je ten zazrak, na ktery cekaji. A nezda se, ze by jejich dalsi rozvoj mohl te urovne dosahnout.

V principu asi neni duvod se domnivat, ze AGI nejde dosahnout. Lidsky mozek nedela nic nadprirozeneho. Je ale otazka kdy (coz nikdo nevi a kdo tvrdi, ze vi, keca, obvykle proto, aby neco prodal) a za jakou cenu. Kdyby za soucasne LLM zakaznici museli platit realnou cenu, tak to nikdo chtit nebude. Bude AGI dostupna nebo bude stat vic, nez clovek?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    PES: Stejně jako s patlalama, akorát to bude za den a ne za 3 roky 😂
    PES
    PES --- ---
    KOLCON: a pak hned znovu (a znovu) 🤣🤣🤣
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    PES: A můžeš to hned nechat opravit
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DOKIS: Děláš jako by ty"senioři" byli ve většině případů nějaký zázrak
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOLCON: Myslel jsem si, ze to bude tento pripad. Tak hodne stesti, budes ho potrebovat (LLM pracuji na vystupu s nahodou, takze potrebujes, aby ti vybraly spravnou odpoved... pokud vubec mezi odpovedmi je).
    PES
    PES --- ---
    KOLCON: Práce kvapná - málo platná :-))) , ale "bude to hned!"
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DOKIS: Senioři nebudou potřeba. V IT se vysloveně těším až ty asociály co mají tendence se ve všem patlat, projekty jim trvají 3 roky, protože vymýšlejí "co kdyby vlastně nastalo ještě tohle", nahradím AI agenty co to budou mít hned.
    PES
    PES --- ---
    To bude muset Elon s Grokem ještě pořádně máknout...

Lidovky.cz - zprávy, analýzy, rozhovory
    https://www.lidovky.cz/nazory/prezident-usa-donald-trump-armada-ai-anthropic-claude-valka-iran.A260306_164618_ln_nazory_lgs
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MAWERICK: Ale odkud potom vezmeš ty seniory když nebudeš mít juniory kteří získají zkušenosti protoze junior pozice zabírá Ai? - Takhle vetsina manazeru nepremysli. Vyhodis lidi ted, akcie vyrostou, shrabnes bonus a otazka, co bude dal, se vyresi, az to nastane. Nejspis to uz stejne nebude tvuj problem. Firem, ktery by myslely takhle dopredu je minimum.

KOUDY: Pokud prestanou vznikat novi seniori, tak budou ubyvat. Ne vsichni z nich maji 40 let do duchodu. Na to, ze za 20 let uz nebude naprosta vetsina z nich potreba bych moc nespolehal, protoze aktualni vyvoj AI k tomu nesmeruje. Ale samozrejme neresit to a tvarit se, ze to "se" do te doby urcite nejak vyresi je oblibena strategie lidstva, takze bych klidne veril tomu, ze se to tim smerem bude ubirat. A pokud do te doby AGI/superinteligence neprijde, tak budeme v haji. U zivotniho prostredi se tato strategie "ujala" a "osvedcila", tak proc ne u AI. Co by se mohlo pokazit...

KOLCON: Opravit zvuk je neco trochu jineho, nez naprogramovat OS. Teda, pomineme to, ze na Linuxu to obcas vypada, ze zprovoznit zvuk je ta slozitejsi vec ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam