• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    HANT: Danove ulevy pro bohate jsou spatne stejne jako je spatne jejich donekonecna se zvysujici daneni. Dotace jsou spatne a dotovat neziskovky kdyz jsem zadluzeny je taky spatne. Podle tebe je spatne pouze neco. Podle me je spatne tohle vsechno.
    HANT
    HANT --- ---
    KOUDY: Vazne srovnavas fungovani domacnosti, ktere je nutne hrou s nulovym souctem, s fiskalni politikou statu? :D

A proc je teda podle tebe OK prijit o biliony na (prevazne) zbytecnych danovych ulevach a zaroven s tim omezit radove nizsi vydaje na veci, ktere prokazatelne lidem pomahaly?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    HANT: Jasne ze funguje. Kdyz ses zadluzenej stat a je na tebe nasato 2000 neziskovek, ktere ti kazdy rok odsavaji desitky miliard dolaru, tak jich proste 500 skrtnes a je na nich jestli si najdou jine darce, nebo si budou platit PR clanky v mediich ze kvuli tomu ze jim nedas kazdej rok tu miliardu dolaru umrou po svete hladovejici deti a ses masovej vrah. Kdyz dluzis u providentu, tak si taky nepujdes pujcit k homecreditu abys zaplatil jidlo diteti nekde 10 tisic kilometru daleko, ale budes se spis snazit vyresit tu pujcku u providentu..pokud samozrejme nejses levicove smyslejici clovek kterej zije s tim ze jeho prusery zaplati a vyresi nekdo za 20 let.
    HANT
    HANT --- ---
    KOUDY: Ja spis poukazoval na tu relativizaci utrpeni. Jakoze vzdycky to nekoho bude bolet. Jak jsem psal niz, je to politicke rozhodnuti. To, ze nekde chybi penize, tak je nekomu jinemu musime vzit, je spis populismus a statni rozpocet tak nefunguje. A ta “usetrena” castka je dost nepatrna v kontextu celeho rozpoctu a neadekvatni dopadum. A jak vime, to osekani se udalo zaroven s BBB, ktery dal miliardarum danove ulevy, ktere USA budou stat biliony dolaru v pristi dekade. To je ta skutecna dira v rozpoctu.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kam asi tenhle levicovej pristup vede..

Norsko kvůli vyšším daním čelí odlivu boháčů a přichází o peníze - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-norsko-kvuli-vyssim-danim-celi-odlivu-bohacu-stehuji-se-do-svycarska-229161
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    HANT: Zdaneni miliardaru za prvy tyhle veci nevyresi. Do afriky uz se napumpovaly asi 3 triliony penez a hladovejici deti nezmizely..Za druhy myslis ty miliardare kteri se kvuli zvysenymu zdaneni na kalifornii vysrali a odstehovali se treba na floridu? Tak to slo moc dobre no.
    HANT
    HANT --- ---
    KOUDY: Jojo…a hypoteticke parprocentni zdaneni miliardaru (jak se navrhuje treba v Kalifornii) a potencialne miliony mrtvych v dusledku osekani rozvojovky predpokladam boli stejne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    HANT: Zaroven to vzdycky nekoho boli a nekoho tim naseres a je jedno jestli to jsou chudsi rodiny nebo bohatsi rodiny nebo deti v africe nebo greenpeace a podobne organizace nebo vyrobci z ruznych odvetvi atp...ale zadluzovat se donekonecna nejde.
    JONY
    JONY --- ---
    Tady jsou dvě studie na téma seškrtané USAID co vyšly v Lancetu. Koudy mě má v DI, ale on by to stejně nepochopil a ani netuší, co to Lancet je. :-)

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(26)00008-2/fulltext

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(25)01186-9/fulltext
    HANT
    HANT --- ---
    KOUDY: Volba, kde šetřit, je politické rozhodnutí, ne technická nutnost.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    HANT: Takze je nezabil Musk, ale premrsteny americky statni dluh, ktery je potreba snizit..coz logicky bude nejenom nejake africke deti bolet..bolet to bude daleko vic organizaci navazanych na stat, ktere saji ruzne dotace a granty ktere se ted utnou v ramci setreni.
    HANT
    HANT --- ---
    KOUDY: To říkal mimo jiné Bill Gates (a další), že osekáni USAID způsobí miliony mrtvých. V dlouhodobém horizontu je to klidně možné. Aktuální výzkumy ukazují, že stovky tisíc lidí už v důsledku defundingu umřely.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Na nyxu se posledni dva dny hodne jede takovy to ze neco reknes a nekdo si to vylozi uplne jinak a reaguje na neco co si vubec nerekl..tak jsem chtel mit jistotu jak to myslis aby tu nedochazelo k nejakym omylum. To bychom neradi.
    DOKIS: že tě to furt baví...
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Ale jo, zapalili, jen je treba to "vsechno" chapat ve spravnem kontextu ;-)
    Teda, krome toho taky ne uplne doslova. Fakt netvrdim, ze vzali par kanystru benzinu a zapalovac...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Takze to nezapalili vsechno jak jsi tvrdil nize. Uz jsem se bal.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: LOL. Trochu cteni s porozumenim, prosim. Samozrejme jsem tim myslel, ze rusili hromadne cele programy, bez toho, aby zjistovali, jestli nahodou nejsou k necemu dobre, pripadne jestli tam realne je korupce.

Pokud jde o tu kradez dat, tak mas pravdu, technicky vzato se zatim nic neproklazalo u soudu, takze pokud to vezmeme jako pozadovany standard, tak jsem to skutecne napsal nespravne. Ovsem je treba potom zvazit, ze z SPLC taky nebyl zatim nikdo odsouzeny ;-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Takze oni zapalili uplne celou statni spravu a ukradli data americanum? Nebo ted castecne lzes?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: A co ja s tim? Ja tvrdim, ze Elon casto pise kraviny. Nikdy jsem netvrdil, ze je jediny. "Neplati me SPLC, takze nejsem nacek" je kravina. Situace kolem DOGE je slozitejsi, ale "DOGE zabilo miliony deti v Africe" vynechava prilis mnoho kontextu, nez aby to bylo uzitecne. Bez obou by nam bylo lepe.

Pokud jde o tenhle konkretni pripad, tak pri tom, kolik toho DOGE zrusil, je celkem jiste, ze zrusili i neco, kde byla znacna korupce. Krome toho USA urcite financuji i hromadu veci, ktere nedavaji prilis smysl a zaslouzi si zrusit. A dost veci, ktere mozna smysl maji, ale pri soucasnem stavu americkych financi by bylo lepsi se bez nich obejit. Je dobre, kdyz se na to prijde, problematicke veci se vysetri, pripadne dokonce i zavedou opatreni, ktera zabrani opakovani. Ale zapalit to vsechno (a pri tom ukrast americanum nejaka ta osobni data) a pak tvrdit, ze to bylo OK, protoze nekdo skutecne kradl... to mi jako tak genialni plan neprijde.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Co tohle Dokisi? Ten lzivej narativ ze Elon zabil miliony deti v africe tu sirilo dost nyxaku.

Office of Public Affairs | USAID Official and Three Corporate Executives Plead Guilty to Decade-Long Bribery Scheme Involving Over $550 Million in Contracts; Two Companies Admit Criminal Liability f...
    https://www.justice.gov/opa/pr/usaid-official-and-three-corporate-executives-plead-guilty-decade-long-bribery-scheme

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam