• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: tak já říkám technooptimismus spíš víře, že AGI nebude. Víra v AGI je spíš víra v technokracii, což je odlišná kategorie...
    SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: takovejch co bude mit volno bude :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: ... takovou vzpouru sedláků u Chlumce by ale musel zorganizovat pořádně schopný manažer. To chce sehraný team, ne že se těma vidlema ušťouchaj navzájem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP: valuace... v čem? Tady už nejde o valuaci, ale o sázku na schopnost přímé projekce moci.

AGI není dosažitelné stávajícími postupy: na zpřesnění výsledků AI postaveného na těch jazykových modelech je potřeba exponenciální růst výpočetní kapacity, ten prostě nedává smysl, ekonomický ani jiný: spotřebuješ neúměrně zdrojů vůči tomu, jak málo to zlepšíš.

Vlastně není vůbec jasné, kdo by mohl mí zájem na AGI, logicky to dává menší smysl i než původní cíl alchymistů, tedy nalezení kamene mudrců: ten měl mít (snad kromě té transmutace levných kovů na zlato) jinak samé užitečné vlastnosti. U AGI není vůbec jasné, co by dělalo, protože charakteristickým rysem inteligence je, že si maximalizuje počet stupňů volnosti do budoucna. Sázka na to, že budeme AGI připadat roztomilí a bude si nás rozmazlovat jako domácí mazlíčky, mi přijde nesmyslná. Nejde rovnou o to, že by nás AGI vyhladilo: především by jakýkoliv myslitelný finanční systém učinilo irrelevantní.. tak poč by především finanční systém měl investovat do toho, aby sám sebe učinil obsolete? :-)
    SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: ale lidi tohle delat nebudou, nebud blazen, to driv vezmou vidle a zacnou u managementu
    SADY
    SADY --- ---
    TRANCEWARP: jo, vcera jsem se bavil s technooptimistou co tvrdil ze agi bude, to pak meni situaci

ale ja verim svemu usudku a spoustu skeptickejm odbornikum, kteri rikaj ze agi nebude nikdy.. o tom muzem diskutovat pripadne

takze v soucasnosti je to vlhkej sen, coz dost koresponduje s uvazovanim Koudyho (vkastni pero, nebo vlhka dira), a doufam, ze to tak i dopadne
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Ale Boring company vznikla kvuli vrtani tunelu na mesici a Marsu. Nevznikla kvuli tomu aby kopala tunely pod Las Vegas. Tam si to jen zkousej a testujou. Nebo myslis ze na mesici a marsu budes jezdit tramvaji?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TRANCEWARP: Tyvole vzdyt si staci precist knizku o nem nebo se podivat na nejakej jeho starej rozhovor.."Kdyz jsem byl malej kluk tak jsem cetl knizky od Asimova, Clarka apod..Vesmir a Mars byl vzdycky muj sen a ze se tam jednou lidstvo podiva"...Proste je to padesatiletej typek s dusi malyho kluka kterej si plni sny. Je jasny ze nevezme starship, nenalozi ji lidma a neposle je na Mars kde chcipnou uz pri pristani..Proto kazdej normalni clovek bere ty jeho reci ze Mars za pet let jen jako klasickou elonovu PR pohadku, stejne jako ma NASA uz dvanact let svoji PR pohadku ze uz za tri roky pristanou astronauti na mesici po padesati letech...Nic z toho se za 12 let nestalo a ted ten mesic par lidi alespon obletelo a to se ta mise stejne 5x odlozila :)...Ja jsem naprosto v miru s tim, ze budou nejdriv orbitalni stanice na doplneni paliva, ze budou vesmirny orbitalni hotely, ze budou zakladny na mesici a ze na Mars se posle par starship s humanoidnima teslackejma robotama kteri tam budou sbirat kaminky....

TRANCEWARP: Imho ne. Starlink jim nese mesicne takovou krasnou revenue ze si muzou dovolit ty prachy davat do vyvoje starships. Utopili neco v AI a Elon spravne vychytal ze je potreba to skalovat a ze to budou skalovat vsichni, tak zacal stavet ctyri datacentra, prestoze na trenovani Groka apod mu staci tak tretina jednoho, takze ty dalsi pronajima a bude pronajimat, coz mu zase prinese dalsi prachy...Ja jsem zatim s obchodnim modelem i manazerskejma rozhodnutima spokojenej..Je to presne jak rikal Jensen z Nvidie. Vsichni proste myslej 2 sachovy tahy dopredu, zatimco Elon proste jede uplne jinou hru a proto ma 6x vetsi virtualni bohatstvi nez druhej v poradi :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: myslím, že celej ten model je postavenej na tom uvrtat lidi do pracovních pozic, který bez AI nezvládnou... a pak se to zdraží a bude se řešit, jestli cenu spotřebovaného AI budou třeba odečítat zaměstnancům ze mzdy, nebo jestli se to bude tahat s investorů. Každopádně je to taková spirála zadlužování, kterou se budou snažit v nějaký moment na někoho hodit. To, že si to nebude moci dovolit každý, není bug, ale feature.

Jen mi fascinujou lidi, co to nevidí. A strašně mi štve, jak strašně málo lidí přemýšlí o alternativách, které by mohly přijít o AI. Jasně, spousta lidí machruje, jak by to bylo super, kdyby bublina splaskla; to se tak či onak stane, více či méně bolestivě. Ale chybí debata o tom, co místo AI: já bych navrhoval třeba vymyslet novou generaci programovacích jazyků, které by byly sice víc human readable, ale nesrovnatelně méně energeticky náročné, než AI.

Obecně vymýšlení věcí místo technologií Elona Muska je věc, o které přemýšlím už minimálně 10-15 let. Nejjednodušší je náhrada za Boring company tunely: prostě MHD, od tramvají po metro :-) I takové ty vize městských lanovek jsou inteligentnější, než klaustrofobické tunely.

Místo, aby všichni vlastnili dvoutunové elektromobily i místo sdílené taxislužby už dlouho přemýšlím o službě samořídících elektrických koloběžek. Nepovalovaly by se na ulicích, ale přijely by na vyžádání appkou, a když by člověk dorazil na místo, tak by zase samy odjely, buď se dobít, nebo na nějaké parkoviště, nebo k jinému zájemci, co čeká na koloběžku. Jednoduché, a daleko méně ohrožující veřejnost, než samořídící auta.

Místo Starlinku potřebujeme satelity na nízkých oběžných dráhách, které budou mít air breathing ion engines a hodně dlouhou životnost, takže nám nebudou padat na hlavu. Navíc se většinu noci budou nacházet ve stínu Země, takže nebudou ničit astronomická pozorování a jako bonus na nízké dráze nehrozí Kesslerův syndrom.

Vícenásobně použitelné rakety jsou cool, ale lokální optimum vůbec nemusí být tam, kde ho hledá Starship. Pro lety za hranice nízké oběžné dráhy je třístupňový koncept výhodnější, než dotankování - třetí stupně si vystačí s daleko nižším poměrem tahu ke hmotnosti. Návrat boosteru na rampu snižuje nosnost asi o 50% a i když je efektní, tak prostě nedává ekonomický smysl... nejde jen o palivo, ale i životnost motorů, apod. Smysl dává spíš přistání downrange, ale to je přesně to, co se u Superheavy vzdalo, výměnou za v podstatě zbytečný quick turnaround...

Je prostě fascinující, jak všechna témata, do kterých se Elon pustil, jsou v podstatě slepé uličky. Najal si špičkové inženýry, aby předvedli vyřešení nějakého fakt zajímavého problému - a pak to řešení vzal a celé to postavil na hlavu. (Ty firmy ex-zaměstnanců Tesly a SpaceX budou nejspíš hodně zajímavé...)
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SADY: no tak oni si myslej, ze udelaj AGI, a ovladnou svet
    neuvestujes do technologie, investujes do zbrojniho vyvoje
    a kdyz sem ji AGI povede, tak vyrobi tolik reseni na tolik veci, ze valuace ty firmy, co to bude mit, bude astronomicka

kdyz se jim to nepovede, tak zkrachujou

tedka je dobra doba palit tokenu za cizi prachy :)

ja tedka vyvijim cely SaaS reseni o 150 obrazovkach ve dvou lidech a zatim to vypada, ze smeruju k necemu, co bude pouzitelny
    pred dvema lety bych na to potreboval rok vyvoje tak v padesati lidech, je to bozi
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    KOUDY: Dik. No vesmir v jeho pojeti je uplna picovina. Mozna jeste ty tovarny na mesici, to mi dava smysl, kdyz budou mit roboty a je to super scifi.
    Ale Mars nedavame, vsichni tam chcipnou. Na Zemi jsme jeste nedokazali postavit funkcni oddelenej ekosystem, vsechny do jednoho failnuly. Takze bud si tam privezou zradlo na 4 roky, zakopaj se pod zem a budou 4 roky v krytu, nebo dostanou vsichni raka nebo chcipnou nejak jinak.
    Podle me brzo prijde naka zabavna black swan a trhy pudou mega do pice na dekadu.
    Tik tok :)
    SADY
    SADY --- ---
    rad bych dodal k cely ty bubline,
    lidi pkatej 200$ predplatny (anthropic, cursor, same shit)

spalej podle ofiko vystupu az 14k $

je to bublina, koudy tvrdi ze to vydela?!? prejme mu to, to bude krasnej narcistickej technofasistickej bublina provar, treba pak sklapne 🤣
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Plus si samozrejme predstav kolik deti v africe tim Elon zachrani..kdyz se diky jeho starlinku dostanou na internet..budou si moct pustit prednasky z harvardu na youtubu apod. Genius.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Muzes platit treba 00000000.3 btc mesicne. Je to uplne irelevantni. Co jsem tim myslel je, ze kdyz mas mesicne treba 3 miliony platicich zakazniku kteri poslou kazdy 50 dolaru tak mas skoro 2 miliardy hezkyho zisku jen z tohohle. Je to videt na Starlinku u SpaceX do kteryho ta firma na zacatku investovala skoro celej zisk aby vynesla satelity na orbitu a ted ma uz 12 milionu mesicnich platicich zakazniku a podle me se klidne muze behem let na 100-300 milionu platicich zakazniku dostat..coz je uz proste masakr potom. Mas mesicni revenue stream jak svine.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: otázka za milion dolarů: co ale za 10 let bude znamenat "platí za službu 50 dolarů měsíčně"? Když dolar nebude krytý ani ropou, ani lidskou prací?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP: tak to by musel někdo, kdo to používá :-) ale Deep Seek je nedávný výtvor, vzniklý vydestilováním Chat GPT. Tohle nemám na mysli.. to by musela bejt nějaký strategický model, který by používali ještě před érou LLM, aby to nasměrovalo vývoj v době, kdy ho šlo nějak změnit.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TRANCEWARP: Vzdyt to pisu neustale ze je to overbought jak svin..To samy jsem asi 20x psal o SpaceX..Mrkni do klubu o investicich a cennejch papirech.. Je tam ale zaroven proste Elon efekt..coz znamena ze plno investoru neresi ze Tesla ted prodava nejaky auticka a cinani se na ni dotahujou technologicky, ale resej, ze za 10 let bude plno tovaren kupovat od Tesly humanoidni roboty a ze taxiky a teslacky auta budou pres FSD jezdit samy a lide budou za tu sluzbu platit 50 dolaru mesicne treba..takze klasickej subscription model kterej se bude exponencialne zvysovat. Waymo kdyz jde na nejakej novej trh tak tam musi ta auta (ktera ovesena radary stoji asi 5x vic nez Tesla) pul roku ruzne testovat a zkouset mapy..zatimco Tesla si to tam otestuje, dostane approve od uradu a jednim updatem veskery ty mapy a dalsi veci okamzite pusti do vsech aut v te zemi. Tomu proste maloco muze konkurovat. At uz si tu o Elonovi mysli kdokoliv cokoliv, tak je to proste asi nejvetsi technologickej kapo nasi doby a pokud se mu fakt povede dlouhodobe i ten vesmir tak to bude nejvetsi postava 21 stoleti o ktery se bude ucit ve skolach jako se ucime o Teslovi, Edisonovi, Fordovi apod, ale ja osobne jsem z teslackych akcii uz rok a pul out..jakmile vyhral Trump tak jsem prodal a SpaceX jsem ani nebral a cekam tak na 50-70 dolacku pokud to tam spadne. Na longterm to ma urcite cenu. Ta firma bude podle me za 10 let obri. Nedokazu si predstavit kdo by ji dohnal a predehnal ve Starlinku nebo vynaseni cehokoliv na orbitu tak levne a efektivne...ale zaroven cekam na nejakej dobrej vstup.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    KOUDY: hele zvazujes pri svejch mocnejch investicich cenu akcie vuci nasobkum obratu?
    slysel jsem zajimavej argument, ze u normalnich spolecnosti na normalnim trhu to bejvalo kolem 10-20 nasobku a tesla je tedka na 150 nasobku a to nemuze vydrzet
    jak k tomu pristupujes? souhlasis, ze to je bublina? a pokud ano, kdy praskne?
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: zkus jestli ti deep seek vybleje summary ty knizky a budes vedet hned
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP: možná na tý knížce nějaký číňani natrénovali svou AI, hmm... self-fulfilling prophecy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam