• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: no, myslím, že teď o tom bude mít zvláštní vydání Živel, se chtěj zabývat technokracií (i jako hnutím) a nějak to odlišit od svého technooptimismu z 90tých let...

Obecně, když někdo začne vykřikovat takové to "its inevitable" (o AI, apod.) tak je to za mě technofatalista. Tenhle pojem se moc nepoužívá, ale je ehm... inevitable, že se používat začne :-) Já osobně věřím, že máme nebo jsme schopni vynalézt technologii, která vyřeší některé naše problémy. Nebo že za problémy lidstva nemůžou technologie samotné, ale třeba jejich konzumní využití, které vedly k nesmyslnému naškálování, apod. To ale nemá nic společného s technofašismem, technokracií a hlavně technofatalismem.

Každý, kdo říká, že nějaká technologie nebo její konkrétní využití je nevyhnutelné, je mi podezřelý. Spoustu technologií celkem normálním způsobem regulujeme a všichni tak nějak chápou, že dětem zápalky do rukou nepatří. Tvrdit, že je nevyhnutelné, že někde nějakým dětem se určitě zápalky do rukou dostanou je.. technofatalismus. A nevyplývá z toho, že všem dětem pro jistotu musíme rozdat zápalky preventivně.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Vidis ja si treba doted myslel ze raptory ve starshipu jedou na metan kvuli tomu, ze ten si na marsu vyrobis. Vodik ne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Ja zase v tomhle klubu vidim hlavne lidi kteri rikali "Tesla nikdy nebude auto za milion"...Starlink je picovina..to nikdy nebude fungovat...Zadnej cybertruck nikdy tesla nevyrobi. Je to jen koncept a takhle jak to predstavili to do vydoby nikdy nepujde..zabijelo by to lidi na silnici..bude to mit obly tvary apod...Musk v zivote nebude trilionar..vzdyt nic nedokazal ten trapak!...Starship se nikdy nechyti do vidlicek..to je kokotina..Je to fyzikalne nemozny aby se jim to povedlo..FSD v evrope?..To urcite nikdy nebude a jestli jo, tak sezeru vlastni klobouk!...Humanoidni roboti v tovarnach ze budou nahrazovat lidi? To urcite ne..Picovina...LLM model nikdy nenahradi juniorniho programatora..Vzyt je to jen internetova databaze ktera nacetla plno knizek a umi davat slova za sebe..programatori muzou bejt uplne v cajku...

a dalsich asi 50 veci..a ja jsem u vetsiny z tech veci byl v opozici a u 49 deviti veci z padesati jsem se tu deseti lidem snazil na 200 hadkoidnich prispevcich trpelive vysvetlovat ze jsou to tulpasova a to co rikam se stane..a ve 47 veci se to zatim stalo a mel jsem pravdu. Ani jeden z tech deseti-dvaceti lidi tu nikdy zadnou svoji chybu neuznal, neomluvil se..atp..nic..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: ehm, budiž, ale v tomhle klubu podstatnou část lidí baví nerespektovat názor Elona Muska. A mě osobně baví trochu sofistikovanější formy vyvracení jeho tezí, které se snaží dokazovat za cenu utrácení rostoucího balíku peněz (které nejsou jeho, když se zamyslíš nad celým tím řetězcem financování...).
    SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: tak nikdy nevis, vetsinou nejde o to, jake to slovo ma vyznam nebo jak ho chapes ty, jde o to co za vyznam mu vtisknou ty technofasisticky kurvy skrzeva sve hlasne trouby (rozumej populisticke hovno metace vlhkejch snu, socky)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: To zni jako ze jsi prestal mit rad Thiela :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sakra, byl tam smajlík. Narcisti jsme tu všichni, ale někteří aspoň se smyslem pro humor nebo s nadhledem...

Prostě technooptimismus a technofatalismus jsou jiné směry. A technofatalismus může vyústit v technokracii, která by nebyla taková pohodička, jak si tu někteří malují.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Na nyx pises svuj nazor a nekteri maji porad problem pochopit, ze staci cizi nazor respektovat a neni potreba s nim souhlasit ani lidem nutit ten svuj.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: a koho kdo volí... proboha. To bych fakt neřešil. Od toho jsoi volby tajný...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: kdybychom nepotřebovali externí validaci, tak nepíšeme na NYX, ale do deníčku...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Narcista je clovek kterej potrebuje obdiv a externi validaci. Z mejch flamu tady jasne vidis ze ja nic takovyho ani nepotrebuju..ani nedostavam a jsem s tim naprosto v miru :)..ale chapu ze kdyz jsem nektery lidi setrel tim ze jsem nevolil ani piraty ani motorky, tak si zas museli najit neco jinyho cim me muzou pojmenovat. Zachvilku budu zase treba egoista, protoze neznaj rozdil mezi egem a sebevedomim a pojedem cely kolecko nanovo. Jenom je trochu smutny ze tem lidem uz je ctyricet a furt se chovaj jak Daliborek z jednoho dokumentu..Sady mi tu pred rokem trpelive vysvetloval ze zadnej LLM model nikdy juniorniho programatora nenahradi..uz tenkrat jsem se mu smal. Dneska se mu smeju jeste daleko vic nahlas a za rok uz se budu za bricho popadat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: neonaRcista...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Pro woke komunisty a milovniky malacovy a konecny je kazdej kdo voli STAN neonacista..to neni zadna novinka :)...alespon by ale nemuseli placat lzi o lidech a o vecech o kterejch vedej hovno..aka "on si urcite mysli vole!"...Ne vole..je to prekvapeni..ale on si to nemysli...Seteeer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: nezaměňuj technooptimisty a blbce :-) Technooptimismus není, že skočíš bungee jumping a nepřivážeš se...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: jsi známý neonarcista, to nezamluvíš :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: jo, jasně, kvůli vrtání na Marsu a Starship to tam doveze. Jenže problém je, že když víš aspoň něco málo o kosmonautice, tak víš, že dvoustupňový koncept je optimalizovaný maximálně pro vypouštění družic na nízkou dráhu, ne pro odlety k Marsu. Metan má lepší Isp, než kerosen, ale jen nepatrně - pro Mars potřebuješ 3.stupeň na vodík, protože prostě u těch horních stupňů to hraje velkou roli.

Vezmi si, jak opravdoví kosmonautičtí nerdi pořád blouzní, že potřebují jaderný pohon, jinak se nikam nehnem. Mají částečně pravdu, protože blbý nukleárně-termální pohon, hloupej vodík ohřívanej malým jaderným reaktorem, by měl Isp aspoň 2x větší, než vodík. Což je hrozně moc, protože u těch horních stupňů a letů pryč od Země i malé zlepšení Isp změní finální užitečné zatížení šíleně moc. Ale já si pořád myslím, že nevýhody a rizika i komplexita toho jaderného pohonu jsou velké, a že by šlo spoustu muziky předvést i s vodíkem, kdyby se udělal dobře, a o tohle se snaží ULA, která pravda v ruce nic jiného, než ty kyslíkovodíkové horní stupně nemá - všechno ostatní zanedbali, od někoho to kupujou, apod.

No a teď přijde Elon s tím svým dotankováním a současně tísíc Starshipů k Marsu, každá dotankovaná bambilionem startů... ale je to celé bizarní blbost, která je krycí mlhou pro něco jiného. Je to stejné, jako kdyby začal předvádět vysokorychlostní železnici na bázi parních lokomotiv a začal vysvětlovat, že tentokrát to vyjde, protože to budou kapotované parní lokomotivy a protože bez part is nopart a oproti TGV ušetří za trolejové vedení a tak. A působilo by to bombasticky a steampunkově a byla by to lesklá nerez ocel a tak... ale fakticky, kdo by tomu oboru rozumněl, tak by měl nejspíš svoje pochybnosti...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Koudy jako investor s dvacetiletejma zkusenostma rok a pul pise ze jsme v bubline a ze az praskne, tak to plno lidi a firem bude bolet..mezitim tady pazneht Sady, kterej jsem napsal 14 veci a ve 12 z nich nemel pravdu :D....To fakt miluju tyhle virtualni tulpase :D

SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: no nevim, technooptimisti zrusili klimatickou krizi 🤣
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: tak já říkám technooptimismus spíš víře, že AGI nebude. Víra v AGI je spíš víra v technokracii, což je odlišná kategorie...
    SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: takovejch co bude mit volno bude :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam