RATTKIN: jak pise indian, GitlabCI
me osobne na tom prijde dobry to, ze je to predne v jednom s repository
a za druhe, build beha v tzv,. runneru, coz je kontejner, kterej si rozbehnes tak nejak kdekoli a pripojis ho do gitlabu, runneru muze byt vice, muzou byt vyhrazene pro nejake joby, v tomhle rozhodne snaze nastavitelnejsi nez Jenkins. navic muzes v gitlabci importovat casti ci scriptu z jinych repo, takze muzaes mit buildici repo zvlast pripadne to mit hezky rozdeleny. umi to pracovat s tagovanim, takze to udela treba image s docker-tagem kterej ma git hash a zaroven ji vyrobi s docker-tagem kterej ma v sobe git tag. (ntvl. prilis mnoho tagu)
Jenkins nejak spravuju a vlastne se mi moc nelibi, blbe se to ladi, anzto to vlastne musis dycky pustit celej jenkinsfile a pokud mas v pipeline vetsi mnostvi stage, ktere trvaji par minut a jsou na sobe zavisle, tak je to blby, da se to samozrejme nejak resit a obejit, ale neni to pohodlny a co ma jenkins blbe vyresene je sdileni dat mezi buildy. bud musis push nekam do repo, nebo udelat nejakej persistentni adresar kde si odlozis nejaky file. to uz rovnou clovek muze pouzit ten gitlab. jako je par veci ktery necham radeji v Jenkinsu, ale neni jich moc.
A slozitejsi veci stejne je potreba udelat nejakym scriptem, nechces to psat v groovy v jenkinsfile, kde se to stejne bude blbe ladit. nebluve o tom, ze pak ti jenkins nadava, ze delas nebezpecny veci a musis vyslovne povolovat ve scriptapproval. o problemech s deklarativni vs. scriptovana pipeline to radeji nechame stranou vubec.