• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: fakt už ho mám prokouknutého, jen jsem to dopsal, tak do 5 minut přišel a začal naznačovat, že chce domů...
    PES
    PES --- ---
    PES: ...jen tedy pokud mne pustí místní kočka (tedy kocour)...

PES
    PES --- ---
    Dnes bylo hezky, ale po těch deštích kopyta po týdnu opravdu dala zabrat, ale zase jsou jak nová :-) Tak teď se koníček pase a za chvíli mi přijde naznačit, že už je čas na polední krmení a to on musí být přece ve své ohrádce u svého žlabu v přístřešku 🤣🤣🤣

PES
    PES --- ---
    Brutus...
    Sucho zdražuje krmiva, balík sena stojí už dva tisíce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/sucho-2026.A260604_145331_ekonomika_ven
    PES
    PES --- ---
    Nějaký divný propad...
    Tvrdá kritika inspekce. Ředitelka školy rezignovala - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/rezignace-reditelky-skolni-inspekce-kontrola.A260601_938157_pardubice-zpravy_lank
    PES
    PES --- ---
    PES: a dnes jsem se ráno přesvědčil, že stojí za to vyrazit v 6 na cestu a zajel jsem na Haciendu pro další jablka (jestli vydrží zbytek než se zkazí ještě tak 14 dní, tak to bude moc) a koníček si zase užíval drbání hřbílkem, pak jsem ho nechal popásat a sám se před 10h nasměroval do přístřešku, že už je venku moc vedro...
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes jsem to vzal jen v rychlosti, jel jsem autem se známou, která si vzala ještě na zpracování zbytek použitelných jablek (dostala dvě bedny), které by už nejspíš nepřežily jak se barák začíná postupně prohřívat. Pak já se postaral o oře zatím co ona si objela Haciendov a nakoupila si ještě co potřebovala. Ale koníček neprotestoval, s vyhlídkou na stále ještě horký den byl zalezlý už ráno v přístřešku, ale vylezl za mnou na vyčištění (to se mu moc líbilo, vydrhnout každý kousek koně) a pochopitelně kopyta. A ani neprotestoval při nástřiku repelentem, asi už fakt tuší proč se to stříká a že to nějak přece jen funguje. Nu, podle toho jak mi dnes půjde práce od ruky, tak možná zítra bude ještě příležitost.
    PES
    PES --- ---
    To je stále vedro, ještě jsme se neaklimatizovali z chladného jara...

Vysazením rajčat a také osazením okrasných truhlíků na Haciendě jsem se odsoudil při těchto vedrech k dojíždění na zalévání. Ale zase jsem při tom zajel opravit rychlospojku hadice, kterou někdo stihl cca během týdne strhnout. Tak teď jsem tam dal navíc rozbočku a udělal krátkou hadici s tryskou na vyplachování kyblíků a delší hadici se sprchovým nástavcem pro máčení koní...
    ...tak jsem zvědav jak dlouho to vydrží tentokráte než to někdo rozbije (i když teď už není ani důvod to rozpojovat, dokonce s trochou snahy tam lze osvěžit dva koně současně - pokud bude stačit tlak vody).

Koníček byl zalezlý v přístřešku, sice nejdřív nechtěl vylézt, ale opravená sprcha se mu líbila a stejně tak i ta jablíčka (ještě
    zbytky z loňské úrody), které jsem mu přinesl (už jich nebude moc, protože jak se ohřívá vnitřek Haciendy, tak ten zbytek jablek už nevydrží).

Chtělo by to nějaké další koně, se kterými bychom šli na soutok ke splavu trochu plavit, aby byla nějaká zábava...
    PES
    PES --- ---
    Tfujtajbl to je najednou ale vedro...
    ...dnes to bylo náročné, spousta práce na Haciendě, vynést kytky co přežily zazimování (poslední mrazíky snad byly teď v týdnu), dovezl jsem už docela velké sazenice rajčat, haldu muškátů na doplnění stavů, probraly se už i z hibernace hlízy begónií a musely už do velkých okrasných kyblíků (no to jsem si teď na sebe ušil zase bič nutnosti zalévání - fakt si musím udělat tu automatizaci, materiál tam na to mám, jen to pospojovat a připojit k dálkovému řízení a na automat)...

... takže za koníčkem jsem vyrážel až pozdeji odpoledne po 15h. Neviděl jsem ho týden a půl (od strouhání minulou středu) a říkal jsem si, zda si bude pamatovat jak přeskakovaly jiskřičky statické elektřiny minule když jsem ho pohladil přes zaprášený hřbet a bok, že se toho až bál. No v pohodě, nebál se, že bych byl zase elektrizující 🤣.

V tom vedru byl zalezlý v nejtemnějším koutku svého přístřešku, že ho v tom tmavém koutě jako černého nebylo ani videt, ale na zavolání se ozval a přihlásil.

Tak jsem ho akorát vyčistil postaveného do stínu pod strom, drbání se mu moc líbilo. Pak vyčistil a sanoval kopyta (sice minulou středu vystrouháno, ale za těch 10 dní a s tím celodenním deštěm minulou sobotu to už bylo na hraně snesitelnosti, takže spousta práce s pečlivým vyčištěním a impregnací preventivně FROGem, aby to teď v pohodě vydrželo následující suchý týden).

A jedna fotka během čištění...

PES
    PES --- ---
    Tak dnes konečně zase pořádně vystrouháno...
    ...akorát jsem koníčka "vyděsil", protože jak zapršelo a on se vyválel (v blátě, nevážil si nedávného umytí ;-)) a dnes bylo zase sucho, tak jak jsem ho odrbal z bláta a zůstal v něm prach, tak - a to se mi stalo poprvé v životě - dnes zafungovala fyzika statické elektřiny natolik, že když jsem ho držel jednou rukou položenou zepředu na krku (a co hůř, jednou i na nose) a druhou přejel od kohoutku přes hřbet a na bok, tak jsem úplně cítil jak se mi na tom krku z ruky vybíjí drobné výboje. No a koníčka to tuze děsilo, snad si myslel, že omylem dostává od ohradníku. Jako výboje to byly pro mne srandovní, ale pro koníčka velmi děsivé. Takže jsem ho potom musel uklidnit, že to není nic že by dělal něco špatně a že se může opět uklidnit ;-)
    PES
    PES --- ---
    Zítra to bude náročnější - ráno počkat na servis kotle, který se rozhodl, že z něj budou pomau kapat malé kapky :-/ (no snad to bude opravitelné), potom za klienty řešit IT-problémy (a že jich teď celkem je) a odpoledne stihnout zajet za ořem na strouhání (tj. připravit, vyčistit pečlivě kopyta a pohlídat ho u strouhání)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak když věrnost, tak se vším všudy ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: wow.... ale teda westernové městečko se vším všudy :-))
    PES
    PES --- ---
    Prachový ďábel řádil ve westernovém městečku v Boskovicích, rozdrtil přístřešek pro koně - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-prachovy-dabel-radil-ve-westernovem-mestecku-v-boskovicich-kovbojum-rozdrtil-pristresek-pro-kone-40577455
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes cesta za koníčkem (autem) dopadla dobře. Koníček byl celý natěšený na podrbání hřbílkem nejlépe na břiše. Takže jsem ho klasicky vyčistil, trochu sanoval kopyta, nastříkal repelent (už to lítá), pak přesvědčil Vobluďáka na procházku (jen malý okruh, i když se mu vůbec nechtělo, ale šel) a pak po návratu se koníček šel zaparkovat do ohrady, aby posléze šel na pastvinu a v těsném závěsu měl toho svého druhého důchodce, se kterým je v ohradě a který se během našeho výletu mohl uřehtat vyvoláváním, jak zůstal sám.
    Pak jsem je oba zachytil jen z dálky, jak jdou pastvinou.

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: hele muj mladicek kteremu je ted teda uz 16 byl na tohle lepsi, nez na jezdeni.. jsem ho docela drilovala a tahali jsme pneumatiku asi pul roku a holt v tom tahu musis umet zastavit a stat a stat a stat.... takze se to naucil, pak to vyuzila kamoska co ho mela do sportu, kdyz si potrebovala postavit skoky, sesedla, rekla konovi PRRR a sla si postavit oxer. ostatni dost cumeli, ze konicek stoji :) zalezi na konovi
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás nejsušší zima od roku 1980 nebo tak nějak.... ale teď během 36 hodin napadlo u nás 20-30 čísel, v lese na kopci půl metru.... víc než za celou sezónu (obávám se, že ani kumulativně jsme se nedostali na tahle čísla).... tak jsem šla na běžky, no.... (21. března jsem byla v kraťasech na kajaku, jen pro srovnání...)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: +25°C a SUCHO !!! (alespoň tady na Moravě, v Čechách dnes konečně prošla vlna srážek)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a jak u vás vypadá takový májový den?

PES
    PES --- ---
    VAMPY: IMHO b) je správně...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no tak nekterym to vydrzi i po dvacitce... .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam