• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Na tohle celkově doporučuji semináře Františka Šusty. Troufám si říct, že to je největší odborník na tréning zvířat metodou pozitivního posilování který se v ČR vyskytuje. Člověk skvěle pochopí mechanismus jakým to pracuje a dokáže pak se zvířetem postupovat mnohem rychleji bez zbytečných chyb http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/763_764/trenink-zvirat_co-je-pozitivni-posilovani/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jinak kolotoc poridim, az nastane postapo, budou zentourem tahat vodu ze studne :P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja myslim, ze jde hlavne o tu ovladatelnost, ze si clovek toho kone pripravi psychicky, pac par desitek kilo pneumaticka je pro pultonovyho (a vic) kone spis takova moucha ;)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: ona je také otázka zda toho koně naučíš jít do toho hrudí anebo natrénuješ "motor" na zádi...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak nejak je mi to jasny no. Kdyz chce mit clovek atleta, tak musi makat!
    Kdysi davno mi nekdo rikal, ze je tahani dobrej napad delat jeste pred obsedanim, teda predpokladam ze ne rovnou tahani klad, ale treba jen normalni maly pneumatiky, ze si tim kun pripravi zadovy svaly na vahu na zadech.
    A ja si myslim, ze treba tahani je dobry i proto, ze po tom koni se pozaduje vetsi vyklidnenost, jakoze se nebude lekat, ze za nim neco je, napr.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: otazka je, co chces posilovat. Ono uz samotny jezdeni na prilnuti a projizdeni jizdarenskych cviku je posilovna pro celej komplex zadovych svalu a svalu krku, ale musis trochu vedet jak na to, aby clovek toho kone nekde nelamal. Rika se tomu klasicky jezdeni ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ale kdyz uz jsme u toho posilovani, je krome jezdeni kopecku jeste nejakej cvik, kterej pomaha? Neco na jizdarne?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Musis si na dvorek poridit kolotoc, at hezky behaji!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: nj, tak me prijde lepsi toho kone do tech kopcu obcas pustit, a ne ho furt nasirat. Samozrejme ze pekne krokem z kopecka do kopecka je to posilovna, ale nase krevnate blazny to krokem nebavi a me s nima pak taky ne, kdo je ma furt drzet.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: mne tedy vždy staří zkušení koňáci (tím je tedy myšleno fakt ti starší praktici) zrazovali od běhání do kopců, prý krok a max. klus (a asi na tom něco bylo, protože nikdy na mne nebyla svého času kobyla nasranější, než když jsem ji nepustil hurá do kopce a chtěl po ní právě krok či klus a ještě tomu právě v sebrání...)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: do tech kopcu muzes delat co chces.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: běhat do kopců? Za mých mladých let se pro svaly chodilo do kopců v terénu právě pomalejším chodem a na přilnutí/v sebrání ;-)
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Jen ještě k tomu VB - vřele se doporučovalo (co jsem slyšel reakce na lidi z kurzů) si nejprve přečíst publikace VB a popř. i (bez koně) zajet jako divák na některý z jeho úvodních kurzů a teprve až pokud ten styl člověku sedne, tak pokračovat...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: lonzovanim urcite zadny svaly nenazenes, to byste na ty lonzi museli behat hodiny dokola a to je kontraproduktivni ze zdravotniho hlediska. Pokud konik bude delat min, tak proste nebude mi takovy svaly jako v zavodni kondici, to se neda nic delat. Ale vyborny je na to chodit behat do kopcu, at uz ve forme velkych vybehu, nebo pod sedlem. U klusovek nevim, co si pod tim mam predstavit, ale jestli jsou to klusovky na ruce, tak bys musela byt maratonsky bezec aby to kobylu nejakym zpusobem posililo :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: jen zběžně, snad nikdo si nestěžoval (ani z těch extra "outlocitných")... Ale naživo jsem Bořánka pracovat neviděl...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: O Borankovi nevim nic, ale tusim, ze treba takovej Pes by mohl mit nejaky povedomi o vsem.
    A co se tyce nasvaleni, tak je to o pravidelny praci, coz nemusi bejt jen jezdeni. Myslim, ze treba takovy tahani je super. Je to jako s atletama, posilovat pravidelne ruzny casti tela, no. A o tom zase myslim bude neco vedet treba takova Anabel nebo Lienen.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ježiš to je supr příběh :) to je přesně tak jak to má být a navíc máš šikovnou dcerku teda :) fotky udělejte a nebo video? :)) se tady pokocháme

Vlastně bych se ráda optala, zda se tu dá rozvést práce ze země s koníkem a práce na svalech, přijde mi u kobči že ochabuje a klusovky a lonž nějak nestačí. Neuvědomila jsem si jak moc to půjde dolů, když přestane závodit.
    Propo nebyl tu někdo na kurzech pana Bořánka? slyšela jsem o něm samé dobré řeči a ráda bych to zkusila, ale po zkušenosti s paní B. bych nerada, aby mi někdo kobylu zase tlouk teda jako. Ne každá paní tvářící se, že dělá děsně moc dobrou pozitivní přirozenou komunikaci je fajn .
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: moje dcera si ve čtyřech letech přála od ježíška farmu. Opravdovskou. Prý bude moc hodná a pomáhat se zvířátkama.... no holt první životní zklamání, farmu fakt mít nemůžeme :-)....

... ale žádná sranda to nebyla - chodili jsme na poníky (takové ty co se vodí dokolečka dokola do zblbnutí rodiče), začali jsme jezdit na vyjížďky v horách, zkoušela jsem jí zaplatit nějaké lekce... a narazila jsem na to, že ty lekce jsou děsně drahé a děsně kompetitivní... a samozřejmě na závody musí být ty správné naleštěné holinky a ty správné jezdecké kalhoty... pak jsem narazila na chlápka, který mi děti trénoval tak nějak lážo plážo - ale tam jsem poprvé viděla koně, který zatáčel podle toho, na kterou stranu se majitel podíval.... o toho jsme po roce přišli (bylo to 50km jedna cesta, takže třeba v zimě po škole fakt nehrozilo, to bychom dorazili za tmy) a našla jsem pronájem poníka patnáct minut od baráku... má to své mouchy, ale protože platíme vlastně jen sedminu nákladů na poníka, tak je to zvládnutelné (finančně) a netrápí mě tolik, že holka není ambiciózní a klidně stráví mnohem víc času objímáním a otlapkáváním poncla než ježděním.

Na druhou stranu - před rokem otlapkávání nehrozilo, poník se lidí šíleně bál, takže to, že teď za ní chodí a na volno se nechá drbat a můžou se děti po něm válet a zvedá nohy na čištění je imho větší úspěch než nějaký pohár....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    bože můj já musím, to je buď for nebo nevím, ale stejně :)
    hledám koně - Praha 2, koupím
    http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51984425/hledam-kone.php
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: kůň musí člověku věřit a poznat (pochopit a posléze uznat), že ten člověk je schopný zvládat (a to dobře zvládat) krizové situace, vypořádat se s predátory a také v neposlední řadě zajistit nějaká pozitiva/výhody i pro toho koně. Funguje to jako v běžném stádě, i když tady vůdce stáda alespoň na nějakou dobu nahrazuje člověk...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam