• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: jen ať pes vypráví :) má vždycky pěkný fotky a určitě mraky storek :) ale víš jak, když vidíš v druhý stáji kam jedeš koně stejnýho typu, kterej vypadá že prostřelí stropem jak je vypsychnutej díky paničce, je to prostě žůžo vomuchlat takovýho flegmouše :) a navíc není nucenej do prací co nechce, tak s ním panička dělá co ho baví, je vidět že mají hezký pouto a hřebec je to luxusní, uznávám na mé fotce ne :D ale tak na paničky fotce

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Jako charakterem to bude urcite, na druhou stranu dostatecnou peci a dobrou vuli muzes takhle chocit kdejakyho kone. Pes by mohl vypravet!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    TETA_JELENA: strašně se mi líbí když k výuce ježdění patří i nalehávání na koníka :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    No tak já se byla podívat o víkendu ve Vansdorfu a konečně jsem si udělala jasno s budoucím ženichem pro mojí holku a bude to mr. Pretoria Raven protože přátelé, ten kůň je dokonelost sama, takovýho pohodáře jsem neviděla, dokud panička nepřišla, stál jak přikovanej a nehnul se a jakmile panička zavolal, byl tam šťastnej koníček co na něj mluví jeho maminka :) to bylo tak pěkný vidět, krásnej mohutnej koník, dokonalý charakter, ale když si odpustím odu na Ravena, tak jsem se dozvěděla o té naší fobii z veta a ano, Tamara pochází od Vansdorfu právě a skutečně tam je veterinář, samo je levnější a využívá ho spousta lidí, co očkuje koně tak, jako by měl oštěp a bere to s rozběhem, takže je to fakt jasný odkud to máme :DD
    a přidávám jak Ravena žerou mouchy :))

TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    damy, diky za podporu a Zuzi posila par fotek. prvni fotka je z lonska (4roky) a ostatni aktualni.
    jsou to zacatky, zatim ji nejde tema nozickama skoro nic delat.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Neco nervovyho? Anebo hypochondrie! Ale to vypada fakt jak nejaky nervy. Nahodny fungovani a nefungovani... To jsem zvedava, co to bude.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak máme chromého poníka... trošku záhadně... střídáme se u něj v různé dny různé rodiny, takže je to trošku chaotické, ale v pondělí hlásili že jakoby šetří levou zadní. V úterý jsem ho ráno na chvíli vytáhla, byla jsem zvědavá, nic jsem neviděla, poník ani nevypadal nijak stresovaně nebo ublíženě - ovšem odpoledne prý opět kulhal. Ve středu - poník kulhá, kolemjdoucí vetka to zhodnotila jako že je to problém se "stifle" (ten kloubní mechanismus, co jim zamyká nohy). Dneska ráno jsem přišla, poníček neveselý, táhnul za sebou zadek, opatrně našlapoval zadníma a ulevoval jim... nechala jsem poníky na malé jízdárně, trochu se procházet atd., udělala jsem nějakou svojí práci, pak jsem jim vyčistila kopyta, toho kulhavýho jsem i namasírovala (mívá občas ztuhlej krk), pak jsem koukala, že jim stájník zrovna čistí výběh, tak jsem je ještě nechala na jízdárně dalších 20 -30 minut (mmch poník se tou údajně chromou nohou "šťoural v nose" - jsem nevěděla, že kůň může podrbat levou zadní na hlavě).
    Odvedla jsem je domů, zakecala se a protože ta ženská dělala dlouhý leta "sestru" u veta, tak jsem jí chtěla poníka ukázat - načež poníček vyklusal jak na výstavu, uši nahoru, a co jako si budeme přát - po kulhání a tahání zadku, co předváděl před hodinou, ani památky....
    No každopádně v sobotu jede ke svojí vetce, ale napadá vás něco? Artróza (je mu cca 13, welsh x shettland)? Jako zjevně ho to někdy obtěžuje a někdy ne...
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: tak nějak jako bych viděl "starého pána Vobludu" a jeho fóbii s veterinářů, kdy na jakékoliv vet. operace musí přijet buď majitel (málokdy se ukazující) anebo volají mne (popř. počkají až se objevím - třeba očkování je "vtipné" - když vezmu "Vobludu" do boxu, neb venku nepostojí a stále se schovává tak, abych byl mezi vet. a jím, tak v boxe se sice na vet. šklebí jako by ho chtěl sežrat, ale držím-li ho já anebo pokud přijede majitel, tak se nechá ošetřit).
    Samotného mne překvapuje, že "Vobluda" si ode mne nechá ošetřovat (naštěstí zřídkavá) kde co, ale od vet. jen tak nic (i když by se snažil ošetřovat stejným způsobem to stejné). No výsledkem je, že vlastně příležitostně v těchto případech prostě starám o zaopatření cizího koně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to určitě..... já teda jsem proti té knížce či vyšívání, pro mě je zajímavé vidět, co ty koně dělají.... někdy fakt čekají, co ze mě "vypadne", co po nich budu chtít, jindy si odběhnou po svým... někdy přijdou že se nudí a chtějí něco dělat... a často jsou vděční i za deset minut - včera jsem fakt neměla čas (kozy se zase "prokousaly" plotem, musela jsem řešit to), ale šoupla jsem poncly na deset minut na kruhovku než jsem jim trochu prohrábla ten jejich (pidi)výběh a myslím, že byli fakt rádi - kruhovka má písek, v kterým se super válí a drbou záda... když je prostor, tak je vyhodím na jízdárnu zatímco řeším kozy nebo něco takovýho... tím chci říct, že není třeba tomu koni stát furt za zadkem, že oni ocení i to, že si jdeme každej po svým (možná je to ekvivalent té knížky - ale když nad tím přemýšlím, já fakt nemám čas si číst ve stájích knížku - na to je tam moc práce a zjevně i moc zvířat :-))

... ale k tomu sluníčkování - imho u koní jako u dětí platí, že občas potřebujou plácnout :-)... ne zmlátit do bezvědomí, ne tlouct za každou blbost, ale občas je ta jedna, co přiletí zavčasu mnohem účinnější než tisíc "kydů"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Si nevodpustim slunickarskej koment - ono pomaha za tema konma zajit a proste po nich nic nechtit. Treba na pastvu, do boxu, nebo tak. Vzit si treba knizku, nebo vysivani a proste bejt jen blizko. Oni pak ti kone vidi, ze od cloveka je i jina snaha nez jim furt vnucovat svoji vuli.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no tak asi vzít vetku, aby se přišla jen podívat a nic nedělala? U nás s kovářem se to má tak, že poníci mají režim - Baby chodí jednou za pět týdnů, Charlie jednou za osm... ale protože jsou poníci na sobě závislí a když se nevidí, tak hrozně řehtají, tak je občas kovář bere oba, prostě je uváže u sebe a třeba jen omrkne jestli teda je potřeba nebo ne - i když dělá jen na jednom... myslím, že to taky pomohlo, že prostě občas se jde ke kováři a nic se neděje....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jako může být, nesnáší odbarvené blondýny, občas beru kamarádku projet a od té doby co je bruneta se jí nepokusila shodit, dokud byla platinová blond ta kobyla jí sestřelovala. Možná na doktorce je taky něco, ale je bruneta...ona spíš má takový ten tik "bože můj vrazí do mě kopí" a hlava nahoru, šílenej rachot a dokonce výkopy, už se těším až budeme dělat krve, to bude požiteček
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: a není to třeba taky o tom, že zrovna nemá ráda ženský nebo velký ženský nebo tak něco? U nás ten jeden poník nemá rád chlapy (a i na našeho kováře, který je jinak mezi koněma hodně oblíbený, si musel zvykat a pořád je vidět, že teda kováře sleduje ostřížím zrakem), ale miluje malý holčičky... druhý poník nesnáší ukvičené holčičky (což má dost blbý, protože prostě JE malej poník a dospělej na něm jezdit nebude, že)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Hezkypekne!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    tak teda toto je můj sud Tamara :) video uděláno za účelem ukazování jak se má ex majitelce, takže nic na něm krom kůně není :)
    Tamara 31.8.15
    https://www.youtube.com/watch?v=RXZQNgV5bk4
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: nene :D hele my to za vás klidně došrotujeme :D to moje čuně hrozně trpí te´d na vyjížďce, jezdíme kolem jabloně a ona nesmí žrát, když se pracuje, to je taková prča sledovat to její lačný oko když jedeme kolem, vypadá jako chameleon :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: takovou kobylu jsem tu taky mela, v mladi trpela hlady, a pak se cpala co to da... ale aspon byla tlusta, ta moje treba drzi stihlou linii at se deje co se deje ;) a normalne uz je letos prezrana jablek!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: máme v pohodě vetku, jen prostě její životní start bylo nějaký dachau šílený, kobyla vypadala jak žebřiňák a tam si našla spoustu drobností, které jí zůstaly v hlavě včetně přejídání, má i v 10 letech pořád pocit že na ní nic nezbude, tak žere a žere jak stroj
    tak zkusím to, možná vet nebude proti přijet jen tak a osadávat kobylu aby to bylo fajn
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    LIENEN: áha, to je taky zajímavý... já se zkusím domluvit s vetkou aby přijela jen dělat bubáka a nějak to dát do kupy, taky to není dobrý aby mi takhle šílela pokaždé když jí vidí, je fuk zda má plášť či ne, děkuju podívám se na to
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: hehe to ja rada poradim, ale kdo by mi za to platil, zano :) papiry na hlavu na to mam! toho veta bejt vama odbouravam, pac pak bude fakt pruser a kobyla bude v pruseru a jeste v soku... treba aby na ni jen sahnul a nic nedelal, nebo tak. Ale ono zalezi i na osobnosti toho doktora, jak k tomu pristupuje.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no ta naše baba byla prostě praštěná :) já tomu nevěřila skoro co předvedla, ale moje kobyla jí to vrátila naprosto báječně, ona se nechává chytit, jen pokud je na ní člověk mírný a baba se jí pokoušela chytat a dala si 30minut jogingu po ohradě :D jako fakt mi ukázala věci :D jako třeba přoč se neuvazuje hřebec s klisnou na jednu ohradu a proč se netluče hřebec po prdeli.
    Baba se projela po celé ohradě lépe než na surfu.
    Akorát že je smutný že jí lidi věří, hřebec je cvaklouš absolutní, který ví, že pokud se rozběhne, projedeš se za ním a pustíš, díky téhle paní, takže je mu 5 a neumí nic víc než se bát o zadek.
    Přitom baba normálně cvičí své koně a má úspěch a dělá s nima i vystoupení.
    No jako asi perla celého víkendu sledování téhle paní bylo, když mě požádala zda bych jí dala svou podprsenku, to po mě nikdo ještě nechtěl jako :D a šla znovu do ohrady cvičit chudáka hřebce. Celé to spočívalo v tom že za ním běhala a vřeštěla, zatímco kůň prchals hrůzou v očích a pak se měl odlovit a uklidnit aby chápal že má jen "jediného majitele"
    Nu hřebec je šíleně roztěkaný díky tomu, ale je pravda, že když moje kobyla prudí, říkám jí "neštvi mě nebo zavolám bábu" :)))

já to jinak chápu, jen mě vlastně tyhle přístupy zajímají :ú já mám kobylu paličatou a nerudnou a hrozně mě to na ní baví. Ksichtí se, ale v terénu je milionová a na 100% spolehlivá a je to prostě kámoška :) kdybych an ní byla tvrdá zbytečně a bez důvodu tak ztratíme to fajn pouto co máme
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam