• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jako může být, nesnáší odbarvené blondýny, občas beru kamarádku projet a od té doby co je bruneta se jí nepokusila shodit, dokud byla platinová blond ta kobyla jí sestřelovala. Možná na doktorce je taky něco, ale je bruneta...ona spíš má takový ten tik "bože můj vrazí do mě kopí" a hlava nahoru, šílenej rachot a dokonce výkopy, už se těším až budeme dělat krve, to bude požiteček
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: a není to třeba taky o tom, že zrovna nemá ráda ženský nebo velký ženský nebo tak něco? U nás ten jeden poník nemá rád chlapy (a i na našeho kováře, který je jinak mezi koněma hodně oblíbený, si musel zvykat a pořád je vidět, že teda kováře sleduje ostřížím zrakem), ale miluje malý holčičky... druhý poník nesnáší ukvičené holčičky (což má dost blbý, protože prostě JE malej poník a dospělej na něm jezdit nebude, že)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Hezkypekne!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    tak teda toto je můj sud Tamara :) video uděláno za účelem ukazování jak se má ex majitelce, takže nic na něm krom kůně není :)
    Tamara 31.8.15
    https://www.youtube.com/watch?v=RXZQNgV5bk4
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: nene :D hele my to za vás klidně došrotujeme :D to moje čuně hrozně trpí te´d na vyjížďce, jezdíme kolem jabloně a ona nesmí žrát, když se pracuje, to je taková prča sledovat to její lačný oko když jedeme kolem, vypadá jako chameleon :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: takovou kobylu jsem tu taky mela, v mladi trpela hlady, a pak se cpala co to da... ale aspon byla tlusta, ta moje treba drzi stihlou linii at se deje co se deje ;) a normalne uz je letos prezrana jablek!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: máme v pohodě vetku, jen prostě její životní start bylo nějaký dachau šílený, kobyla vypadala jak žebřiňák a tam si našla spoustu drobností, které jí zůstaly v hlavě včetně přejídání, má i v 10 letech pořád pocit že na ní nic nezbude, tak žere a žere jak stroj
    tak zkusím to, možná vet nebude proti přijet jen tak a osadávat kobylu aby to bylo fajn
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    LIENEN: áha, to je taky zajímavý... já se zkusím domluvit s vetkou aby přijela jen dělat bubáka a nějak to dát do kupy, taky to není dobrý aby mi takhle šílela pokaždé když jí vidí, je fuk zda má plášť či ne, děkuju podívám se na to
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: hehe to ja rada poradim, ale kdo by mi za to platil, zano :) papiry na hlavu na to mam! toho veta bejt vama odbouravam, pac pak bude fakt pruser a kobyla bude v pruseru a jeste v soku... treba aby na ni jen sahnul a nic nedelal, nebo tak. Ale ono zalezi i na osobnosti toho doktora, jak k tomu pristupuje.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no ta naše baba byla prostě praštěná :) já tomu nevěřila skoro co předvedla, ale moje kobyla jí to vrátila naprosto báječně, ona se nechává chytit, jen pokud je na ní člověk mírný a baba se jí pokoušela chytat a dala si 30minut jogingu po ohradě :D jako fakt mi ukázala věci :D jako třeba přoč se neuvazuje hřebec s klisnou na jednu ohradu a proč se netluče hřebec po prdeli.
    Baba se projela po celé ohradě lépe než na surfu.
    Akorát že je smutný že jí lidi věří, hřebec je cvaklouš absolutní, který ví, že pokud se rozběhne, projedeš se za ním a pustíš, díky téhle paní, takže je mu 5 a neumí nic víc než se bát o zadek.
    Přitom baba normálně cvičí své koně a má úspěch a dělá s nima i vystoupení.
    No jako asi perla celého víkendu sledování téhle paní bylo, když mě požádala zda bych jí dala svou podprsenku, to po mě nikdo ještě nechtěl jako :D a šla znovu do ohrady cvičit chudáka hřebce. Celé to spočívalo v tom že za ním běhala a vřeštěla, zatímco kůň prchals hrůzou v očích a pak se měl odlovit a uklidnit aby chápal že má jen "jediného majitele"
    Nu hřebec je šíleně roztěkaný díky tomu, ale je pravda, že když moje kobyla prudí, říkám jí "neštvi mě nebo zavolám bábu" :)))

já to jinak chápu, jen mě vlastně tyhle přístupy zajímají :ú já mám kobylu paličatou a nerudnou a hrozně mě to na ní baví. Ksichtí se, ale v terénu je milionová a na 100% spolehlivá a je to prostě kámoška :) kdybych an ní byla tvrdá zbytečně a bez důvodu tak ztratíme to fajn pouto co máme
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Jako příklad, před rokem mi prodejce děsně vnucoval Geloren http://www.contipro.cz/produkty/veterinarni-produkty/geloren-horse
    Jako vnadidlo mi tvrdil, že má až 10x větší koncentraci účinných látek než ostatní přípravky podávané do žrádla. No, jenže mi sám musel přiznat, že dokázaná vstřebatelnost je zhruba 5%. :-)

Já jsem nakonec skončila u toho, že nechám jednou ročně napíchat kůru Bonharenu. Ono to vyjde finančně nakonec skoro nejlevněji. Jen teda moje kobyla nemá problém s veterinářem a pícháním, no. :-)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    SHAMPOO: Jediné co mě napadá, že by se mohlo nedoporučovat je MSM ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Methylsulfonylmethan )

Někdo zastává názor, že mírně tlumí bolest a tudíž !zakrývá" problém. já nic takového vypozorovaného nemám, na druhou stranu se ale neprojevil ani žádný jiný účinek (natož pozitivní). Chce to zkoušet různé přípravky, ve většině z nich jsou stejné účinné látky, ale v různých koncentracích a různě vstřebatelné.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: hele tak to je taky zajímavej problém, vet se k ní nesmí přiblížit, má svoje za sebou a sice nakonec žila v prima rodině, ale veta jsme zatím nepřekonaly jako spolu...hm hm
    začala jí fakt dost lupat kolena, jsme takový dvě starý odulý ježibaby co se musej poskládat než vstanou :)))
    ty jo, anabel ty by sis měla udělat poradnu pro neznalce :) jsi skvělá :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: taky jsem zažila zaříkávačku, která koně majzla... po letech jsem se s ní "smířila" - respektive jsem pochopila odkud to má... ona je dobrá s mladejma plňasama, kteří jsou nadupaní, rychlí, silní a relativně "agresivní" (zmagoření ze závodů, kde se s nima nikdo nepáře a kde rychlost je to základní) - tam prostě ta reakce na nějakou akci musí být rychlá a přesná.... se starším zkušenějším klidnějším koněm jsou tyhle tvrdé reakce imho kontrapruduktivní a spousta věcí se dá naučit jinak (když mi poncl při procházce leze do prostoru a snaží se mě táhnout, tak stačilo ho každý čtyři kroky uprostřed kroku zpomalit - uznal, že je to pakárna a zvolnil tempo a od té doby vodím já jeho, ne že vláčí on mě)...

Já jenom že fakt záleží i na povaze / typu toho koně - je to jako s dětma, nějaký přesný recept na výchovu dětí neexistuje, protože holt jsou každý jiná osobnost a je potřeba improvizovat (tím neobhajuju mlácení po čumáku - naopak - správný zaříkávač by měl tohle vědět a přizpůsobit metodu koni).

Docela s tím bojuju u poníků, jsou každý úplně jiný - Charlie potřebuje pevnou ruku (ale taky ujištění, že je hodnej poníček a podrbání na břiše), Baby se z pevné ruky zblázní strachy a provede nějaký průšvih (pošlape dítě, které se mu připletlo do cesty), protože zpanikaří...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: tak zas jestli je kobyla utrapena na klouby, tak se zatezi opatrne, radeji se smirit s tim, ze kobyla nebude osvalena jak vystavni quater, bude stihla, ale zas ji nebudou bolet nohy

ad gelapony, to je jen znacka, jde o to, jakou latku kobyle davas a taky co presne potrebujes, jestli ma artrozu, nebo co? asi nejlepsi poradit se s dobrym vetem...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    díky moc :)
    já právě po té zkušenosti s náhodnou dámou jsem trochu z těch rádoby koňských zaříkáváčů malinko rozpačitá, kobylu mám zlatou, už se naučila bez vazáku, je to kotě, jako žádná kariéra už jí nečeká, na to už jí moc předchozí majitelé utrápili klouby, takže přikrmujem a máme se prostě rády :)
    kadopádně paní co mi tuhle dojela na přirozenou komunikaci jako první co udělala bylo že mojí kobylu flákla přes nos kvůli tomu že si jí očichala, mě padla čelist a babu jsem vyhodila, tak proto se snažím doptat :) chci se naučit něco nového a navíc, aby nám to klapalo :)
    Jdu si to pěkně projít, co pěkného pan šusta umí a Anabel děkuju moc :) zkusíme najít kopce :D teda spíš bezpečný přechod přes minimum asfaltek.

Děvčata ještě jeden blbý dotaz pokud mohu, kamarádka mi říkala , že je nějaká složka ve výživě na koní klouby co není dobré kupovat, docela na ní dám, ale nevybavila si co, mám se spolehnout na gela ponyho u kloubů a přidávat to, nebo by jste mi doporučily něco lepšího?
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Na tohle celkově doporučuji semináře Františka Šusty. Troufám si říct, že to je největší odborník na tréning zvířat metodou pozitivního posilování který se v ČR vyskytuje. Člověk skvěle pochopí mechanismus jakým to pracuje a dokáže pak se zvířetem postupovat mnohem rychleji bez zbytečných chyb http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/763_764/trenink-zvirat_co-je-pozitivni-posilovani/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jinak kolotoc poridim, az nastane postapo, budou zentourem tahat vodu ze studne :P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja myslim, ze jde hlavne o tu ovladatelnost, ze si clovek toho kone pripravi psychicky, pac par desitek kilo pneumaticka je pro pultonovyho (a vic) kone spis takova moucha ;)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: ona je také otázka zda toho koně naučíš jít do toho hrudí anebo natrénuješ "motor" na zádi...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak nejak je mi to jasny no. Kdyz chce mit clovek atleta, tak musi makat!
    Kdysi davno mi nekdo rikal, ze je tahani dobrej napad delat jeste pred obsedanim, teda predpokladam ze ne rovnou tahani klad, ale treba jen normalni maly pneumatiky, ze si tim kun pripravi zadovy svaly na vahu na zadech.
    A ja si myslim, ze treba tahani je dobry i proto, ze po tom koni se pozaduje vetsi vyklidnenost, jakoze se nebude lekat, ze za nim neco je, napr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam