• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: To mne tesi :)

CAROLIAN: Ja si nejsem jista, ze proti nim tahnu... Jak rikas, je to osobni vec jezdce a samozrejme "muzete s tim nesouhlasit, muzete o tom diskutovat, ale to je taky jedine, co s tim muzete delat".

...
    ...
    AHA! Uz vim, kde to zacalo!
    Ja jsem nechtela brojit proti helmam -
    NYEMI --- --- 8:13:53 6.10.20152 odpovědi
    NYEMI: (A tim chci rict, ze je helma k prdu, kdyz clovek nechape, jak to zvire funguje a jak by se mel vlastne chovat a proc se konicek plasi a neposloucha.)

Ja nebrojim proti helmam, ja brojim proti tomu, kdyz lidi resi problem naplasti, misto, aby resili problem.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale ja ti opravdu nepreju abysis rozbila hlavu tak, ze prehodnotis svuj postoj!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Porad to nevyvraci to, ze kdyz budes s konem spatne zachazet, bude lekavej a tudiz nebezpecnej, a kdyz s nim budes zachazet jinak, bude klidnej a dobrej i na bezhelmu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A vubec, kde je sakra Pes, kdyz clovek chce poradnou moralni diskuzi!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tebe to hnete, ale je to pravda, proste jsou kone min vzrusivy a vic vzrusivy, to jsme si fakt nevymysleli :) a na stejny podnety tyhle dav typy budou reagovat diametralne odlisne
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Vsichni tohle rikate vzdycky s podobnym tonem, jako "Ale jednou ty deti chtit budes." Je trochu neprijemnej pocit, ze muj nazor, ke kterymu jsem se nejak dopracovala, je znevazovanej nekym "vedoucim, zkusenejsim a chytrejsim".
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Mne tenhle argument strasne hnete. Chladas je sice delanej na praci, je tezsi, ale nerekla bych rozhodne, ze si neco dvakrat rozmejsli. Plnas vetsi prdlous bejt muze, ale kdyz se bude spatne pristupovat k chladasovi, bude uplne stejne lekavej, jako plnas.
    Takze pak je to skutecne o tom, co ma ten kun za sebou. Rikala jsi, ze ponclove jsou tam v pronajmu a ze s nima tedy nemanipulujes jen ty. Takze se nevyvraci to, ze proste kone muzou bejt nepredlozene lekavy, protoze se s nima proste nezachazi tak, aby mohli byt klidny.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: preju ti, at ti to vydrzi :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jenomže Sol je chlaďas.... třeba ten náš poníček je welsh pony a ten teda neskončí u toho, že sebou jen cukne... podobně ten závodník... je to částečně o tom, co ty koně mají za sebou (vycukanej závoďák, týranej poníček), ale imho je to hodně i povaze a celkovém nastavení - chlaďas si mysím, že v podstatě je "pomalej", i v těch reakcích, že velkej těžkej kůň si dvakrát rozmyslí, než začne někam zdrhat, zatímco lehčí koně budou volit spíš ten útěk....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Uz jsem parkrat spadla. Myslim, ze to muj pohled na vec nezmeni, hvezdicky nehvezdicky.

CAROLIAN: Tak urcite, zapominani helmy na hlave je ale asi neco trosku jinyho nez zakuti se do ochrannych prostredku pri "bezny praci".

Ted mne tak napadlo, ze argumentace tim, ze sedim na koni a jsem dal od zeme, tudiz je to nebezpecnejsi, je dost absurdni, kdyz si clovek uvedomi, ze kdyz kone treba vede, nebo se kolem nej pohybuje, muze bejt ohrozenej na zivote uplne stejne. Jako metr a pul nad zemi, nebo sedumset kilo narazem?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    z komixu, samozrejme, gramatika jedna...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: nj, ja mam zkusenosti s konma, ktery sebou cuknou tak, ze jsi o dva metry jinde, a nez ziskas dostatecne rychlej reflex, tak je proste dva metry vedle jen ten kun a ty zustanes na tom stejnym miste :) je to vtipne, jako s komixu. Je fajn, ze mas na Sol tak dobrej pocit, ale je to fakt jiny ero, nez plnas ;) no taky proto uz chci jen chladaky, uz me ty paka prestaly po zlomeny noze bavit :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no já jsem vděčná za helmy, v kterých se člověk necítí jako když má na hlavě nasazený kyblík - a v těch pak klidně půjde vyvážet ten hnůj nebo čistit koně a ani si toho nevšimne.... mám takovou na lyže a na koně, potřebovala bych vychytat cyklistickou, mám nějak divně šišatou hlavu či co, takže mě všechny tlačí v určitých místech a "nesedí"....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tady musim strasne moc oponovat. Chci jen rict, ze mluvim o vztahu majitel-kun, tedy ne nahodny pujceny otrok nekde v turisticky jizdarne. Uz jsem se Sol prosla hodne lekavejma situacema. At uz jde o necekany moje pohyby a zvuky, treba to smrkani, nebo vlivy zvenci, auta, hluk, sekacky na travu, jakejkoliv nahodnej poser (dokonce i jednou nejaky lehky letadlo, ktery bylo silene nizko), ten kun se treba lekne, ale maximalne sebou cukne. A uz vubec ne, ze by proste vzala hystericky caru. Ted se pokousim vysvetlit, ze i kun, co se leka a prepina na pudy, proste nemusi bejt nebezpecnej. Mozna, ze na ty pudy treba az zas tak neprepina, vlastne, kdyz neprcha pryc.
    Nechci porovnavat nejaky roky zkusenosti, taky nejaky mam. Zpis je to uhel tech zkusenosti. Kdyz sedim na Sol, nemam tam proste nikdy poserovej pocit typu "dohaje, prestavam to zvladat, aaaa".
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to se mi stava taky, ze slezu z kona a jdu to obstaravat a pak si sundavam svetr a ono to nejde, pac helma je stale na hlave... vyhoda tech dnesnich modernich, s tema drivejsima oddilovkama se to neda srovnat, to byl mor!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: když jdu koně zahnat do maštale (žádnou nemáme, ale to je vedlejší), tak helmu často taky mám - protože jsme se zrovna vrátili z projížďky... :-)....

nezapomenu na obrázek ženské, co zajíždí plňase, jak jede s helmou na vozíku s hnojem... strašně jsem se musela smát a ano, bylo to absurdní... jenomže prostě přijela s koněma, bylo potřeba vykydat, tak vykydala a nějak si na helmu nevzpoměla....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: helmu jsem si brala i na 120 cm ponicka a muzu ti rict, ze jsem tomu moc rada, pac jsem takhle jednu zlividovala, udelaly jsme s tou potvorou kotrmelec na poli a helma se rozdelila na dve casti. Ja mela jen trochu namozeny krk :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: nj tak treba se nekdy prastis az uvidis hvezdicky a pak pochopis ;) ne ze bych ti to prala a ono je to jako cool a prijemny, jet na koni a nechat si u toho vlat vlasy, ale proste to tak mam nastaveny, jezdim v helme a v dobrych botach.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Proti tomu se neda nic vytknout. Ale ja to porad nemuzu nejak pochopit. Ach jo.

CAROLIAN: Zrovna jsem nad tema obrazkama polemizovala, ze je hodne prakticky mit na hlave cokoliv s krempou v tom slunicku.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no, to je fakt vec zvyku a vkusu, me se ty kovbojsky haderky nelibi vubec a i do hor bych hrde nakracela s helmou ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: a co se tyce chozeni do staje a manipulace s nima.. jako vetsinou u toho nesedis metr a pul na zemi na koni kterej muze kdykoliv uskocit dva metry do boku, kdyz zrovna smrkas, nebo tak neco... proste mam s tema pakama svy zkusenosti. Nadto helma je super vec do nizkeho poorostu treba, proste sklonis hlavu a rozrazis vetve. Vlastne jsem vetvi do hlavy dostala vickrat nez naky pady na lebku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam