• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Prave se podivuju, protoze neco vim o tvym vztahu s konma. Takze si myslim, ze "problemovej" kun by se nahle mohl projevit jako vlastne jen nestastnej a neporozumenej jedinec.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: ne "tam u nich" (naštěstí), ale jinde, kde jsem se byl podívat za známými (ale slyšel jsem, že prý obdobně se projevil nedávno i Vobluďák na holku, která si odváděla svoji kobylu z "jeho" stáda a jemu se to zrovna nezdálo, že mu ji berou :-/ - zajímavé, protože když se tam vyskytnu já, tak se kobyly za mnou jdou podívat a Vobluďák to neřeší i když jsem mu "odvedl" všechny při převádění z větší pastvy do výběhu - to jsem na něj ještě musel volat, aby došel, že se jde "domů" :-) )
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Remcyremc.
    A vubec, tuhle vymluvu plnas versus chladas uz na mne pouzili nejaky lidi, ktery jsem nasledne videla delat uplny picoviny s tim jejich plnasem.
    Vlastne zcela konkretne, absurdni situace, kdyz jsem byla oprena o zbrdleni jizdarny a pozorovala babu, jak tam s tim svym konem "pracuje". Uplne jsem videla chyby, ktery delala ona a to zvire na to reagovalo a ta frustrovana zenska se na mne rozkrikla, at ji neplasim kone, ze to neni nejakej muj chladas, ale strasne narocnej plnas.

Vlastne... kdykoliv brojim proti argumentu chladas x plnas, objevi se mi pred ocima tahle jezibaba, ktera si svoji frustraci vybijela na vsech kolem, misto aby zacala tim, ze opravi vlastni chyby.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: taky se na to lze podivat tak, ze si clovek radsi veme helmu, aby mohl zustat provozuschopny a nadale se koni venovat, zivit ho a delat mu dobre, namisto aby se na nej dival z vozicku, prodal ho nebo tak neco :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    NYEMI: nojo, ale to zas nemění nic na tom, že moje dva pády byly o tom že konikovi to uklouzlo a šel sám k zemi :-) jednou jen lehce prostě si jakoby kleknul a já v klusu pokračovla v cestě :-D a jednou šel na bok...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    A tim chci rict, ze je helma k prdu, kdyz clovek nechape, jak to zvire funguje a jak by se mel vlastne chovat a proc se konicek plasi a neposloucha.

Tohle je to, co vyvolalo diskuzi - můžeš vědět jak zvíře funguje a proč se plaší, a stejně mu v tom nezabráníš.... tak jako nezabráníš tomu, aby v místě tvého dopadu třeba zrovna byl sloupek, nebo stromek, nebo šutr....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tam u vas?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ty ses peknej darecek. To bych sem musela povolit pristup nejakejm lidem, co te dokazu rozpovidat :)) Koukej se angazovat svym uhlem pohledu!
    ...jen nevim na co. Co takhle nejaky obrazky, hmm? HMM?
    PES
    PES --- ---
    P.S.: Teď jsem viděl jednoho valacha, který prý začíná být nebezpečný i ve výběhu - vnucuje se a když se nedočká pozitivní reakce, tak je protivný a na sebemenší odehnání či vykázání pryč je schopen zareagovat otočkou a vyhozením zadkem - k takovému snad chodit v přilbě a vestě i snad když jen služba jde sanitovat výběh :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: To mne tesi :)

CAROLIAN: Ja si nejsem jista, ze proti nim tahnu... Jak rikas, je to osobni vec jezdce a samozrejme "muzete s tim nesouhlasit, muzete o tom diskutovat, ale to je taky jedine, co s tim muzete delat".

...
    ...
    AHA! Uz vim, kde to zacalo!
    Ja jsem nechtela brojit proti helmam -
    NYEMI --- --- 8:13:53 6.10.20152 odpovědi
    NYEMI: (A tim chci rict, ze je helma k prdu, kdyz clovek nechape, jak to zvire funguje a jak by se mel vlastne chovat a proc se konicek plasi a neposloucha.)

Ja nebrojim proti helmam, ja brojim proti tomu, kdyz lidi resi problem naplasti, misto, aby resili problem.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jo, poníčka jsme naučili neskákat když zahlídne bič (kdekoliv ve stájích), můžou kolem něj lítat kozy a je v klidu - ale pak se stane něco jako že dítěti upadnou klíče nebo chlap zabouchne dveře od přívěsu v poníčkově slepém bodě (chlap s tím nebouchnul moc a prostě neví, že zrovna tenhle koník nevidí na tuhle stranu) - a poník skočí..... neskáče když vidí srnky, neskáče před padlým stromem - a rozhodí ho sekáč se sedlama - nikdo tam nebyl, nefoukal vítr, nic nedělala ani hluk, ani se to neplápolalo, ale na prostranství se sezením byly rozložený sedla na prodej...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: neber jméno Psa do úst nadarmo :-) a navíc se řídím pravidlem "Safety first!", takže jen sleduji vývoj diskuse...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale taky to nevyvraci, ze nektery kone zustanou lekavy celej zivot, i kdyz s nima budes zachazet dobre. A tohle v nich nemuzes nijak lamat, ano muzes s nima pracovat a znecitlivovat je na podnety, ale vzdycky budou citlivejsi, nez jiny. Je to dany tim, jak maji narostlej mozek a nervy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: to rozhodně - píšu že je to hodně o tom, co mají ti koně za sebou... ale myslím, že povaha určitě taky hraje velikou roli.... na druhém poníkovi se taky střídají rodiny a skákavý a lekavý rozhodně není... je to ten typ, co bude stát a čekat až to přejde....

ale jinak já zase nechápu tvoje tažení proti helmám... myslím, že helma na hlavně nijak neovlivňuje to, jak se člověk ke koni chová (narozdíl třeba od udidla a bičíků a podobných věcí) - helma je čistě privátní záležitost toho jezdce, tak asi jako barva kalhot či to, jestli má jezdecké rajtky nebo džíny - jako chápu, že ti vadí, jak se lidi chovají ke koním, ale nechápu, co s tím mají společného helmy....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale ja ti opravdu nepreju abysis rozbila hlavu tak, ze prehodnotis svuj postoj!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Porad to nevyvraci to, ze kdyz budes s konem spatne zachazet, bude lekavej a tudiz nebezpecnej, a kdyz s nim budes zachazet jinak, bude klidnej a dobrej i na bezhelmu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A vubec, kde je sakra Pes, kdyz clovek chce poradnou moralni diskuzi!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tebe to hnete, ale je to pravda, proste jsou kone min vzrusivy a vic vzrusivy, to jsme si fakt nevymysleli :) a na stejny podnety tyhle dav typy budou reagovat diametralne odlisne
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Vsichni tohle rikate vzdycky s podobnym tonem, jako "Ale jednou ty deti chtit budes." Je trochu neprijemnej pocit, ze muj nazor, ke kterymu jsem se nejak dopracovala, je znevazovanej nekym "vedoucim, zkusenejsim a chytrejsim".
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Mne tenhle argument strasne hnete. Chladas je sice delanej na praci, je tezsi, ale nerekla bych rozhodne, ze si neco dvakrat rozmejsli. Plnas vetsi prdlous bejt muze, ale kdyz se bude spatne pristupovat k chladasovi, bude uplne stejne lekavej, jako plnas.
    Takze pak je to skutecne o tom, co ma ten kun za sebou. Rikala jsi, ze ponclove jsou tam v pronajmu a ze s nima tedy nemanipulujes jen ty. Takze se nevyvraci to, ze proste kone muzou bejt nepredlozene lekavy, protoze se s nima proste nezachazi tak, aby mohli byt klidny.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: preju ti, at ti to vydrzi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam