• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A ja pujdu spat nejdriv ve tri rano. Abych vstala v pul sedmy. A kone uvidim az kdovikdy.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ja mam nakrmeno, napojeno, aj vozik jablek rozvozeny na nocni chroustani ve vybehu.. ale popravde, jablek je tolik, ze uz to ani nechteji :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ok, tak už tu máme i to sluníčko, tak pojďme dělat něco užitečnýho.... třeba vykydat nějakej hnůj nebo tak :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je to tak. S tim rizenim.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: mě přijde, že s těma helmama trošku mícháš hrušky a jabka.... to, že v autě mám zapnuté pásy neznamená, že neumím řídit nebo že se bojím řídit.... (a ano, je spousta lidí, kteří neumí řídit a bojí se řídit)... a naopak to, že ty si ty pásy nezapínáš (nebereš helmu) neznamená, že umíš řídit - a pokud umíš řídit, tak to pořád ještě neznamená, že nemůžeš dostat smyk na ledovce nebo že to do tebe nepráskne nějakej kretén.... samozřejmě že pokud máš zkušenosti a máš třeba náhon na všechny čtyři, tak je menší pravděpodobnost, že dostaneš ten smyk - ale pořád to neznamená, že ho nemůžeš dostat (mě se 4WD auto prostě sesunulo bokem v silnici, která byla z kopce) nebo že to do tebe někdo nemůže napálit - a pak možná bude dost podstatné, že nevyletíš předním oknem ven....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Juchu!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo, ale jen do jiste miry. Kdyz bude s plasanem cvicit klidas, bude ten kun urcite klidnejsi a pristupnejsi, nez kdyz s nim bude cvicit nekdo, kdo je nervak. Zaroven se ten kun ale nikdy uplne nezmeni na flegmouse, porad bude mit citlivou nervovou soustavu a ze soustredeni ho vyhodi kazdej vrabec co mu preleti pod nohama. Akorat kdyz to nerozhodi toho cvicitele, ten kun se dostane opet do klidu driv, nez kdyz bude cvicit s nervakem, ktere se pri preletu vrabce rozklepe taky.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Takze kdyz bude cvicitel sebevedomej a klidnej, bude kun vetsi flegmous. Kdyz bude majitel mit komplexy a bude se bat, bude mit zvire vetsi sklony k tomu bejt nebezpecny.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to jiste odrazi, ale zaroven nemuze jit pres svou biologickou prirozenost.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Zaroven s tim ale ten kun odrazi to, co je v tom cloveku, co s nim pracuje, ne?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: a ne a ne a ne a dup dup nozickou :)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, to se ale nechavas unest jednou blbou zkusenosti, zkus se nad ni povznest a treba zkusit zamyslet se nad skutecnosti ze mezi konmi, stejne jako mezi lidmi, existujou ruzne typy temperamentu. Nekdo je tezkej flegmous, nekdo cholerik, nekdo hyperaktivni a nekdo pomalej... :) jako o tom by ta prirozena komunikace mela byt ne? prizpusobit se tomu koni a mluvit s nim tak, jak on potrebuje. A zatimco klidnejsi kone potrebujou povzbudit a zcitlivet na pomucky, nervaci a plasani zase potrebujou uklidnit a znecitlivet...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: obávám se, že i "tam u nás" bych našel valacha, který by si na mne zkusil po zlém zadníma (ale byl by to některý z těch, za kterými se až tak často nedostanu + musel bych ho nějak extra vyprudit/odehnat)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: A ne a ne a ne! Jen nevim proc... Ach jo.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Prave se podivuju, protoze neco vim o tvym vztahu s konma. Takze si myslim, ze "problemovej" kun by se nahle mohl projevit jako vlastne jen nestastnej a neporozumenej jedinec.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: ne "tam u nich" (naštěstí), ale jinde, kde jsem se byl podívat za známými (ale slyšel jsem, že prý obdobně se projevil nedávno i Vobluďák na holku, která si odváděla svoji kobylu z "jeho" stáda a jemu se to zrovna nezdálo, že mu ji berou :-/ - zajímavé, protože když se tam vyskytnu já, tak se kobyly za mnou jdou podívat a Vobluďák to neřeší i když jsem mu "odvedl" všechny při převádění z větší pastvy do výběhu - to jsem na něj ještě musel volat, aby došel, že se jde "domů" :-) )
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Remcyremc.
    A vubec, tuhle vymluvu plnas versus chladas uz na mne pouzili nejaky lidi, ktery jsem nasledne videla delat uplny picoviny s tim jejich plnasem.
    Vlastne zcela konkretne, absurdni situace, kdyz jsem byla oprena o zbrdleni jizdarny a pozorovala babu, jak tam s tim svym konem "pracuje". Uplne jsem videla chyby, ktery delala ona a to zvire na to reagovalo a ta frustrovana zenska se na mne rozkrikla, at ji neplasim kone, ze to neni nejakej muj chladas, ale strasne narocnej plnas.

Vlastne... kdykoliv brojim proti argumentu chladas x plnas, objevi se mi pred ocima tahle jezibaba, ktera si svoji frustraci vybijela na vsech kolem, misto aby zacala tim, ze opravi vlastni chyby.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: taky se na to lze podivat tak, ze si clovek radsi veme helmu, aby mohl zustat provozuschopny a nadale se koni venovat, zivit ho a delat mu dobre, namisto aby se na nej dival z vozicku, prodal ho nebo tak neco :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    NYEMI: nojo, ale to zas nemění nic na tom, že moje dva pády byly o tom že konikovi to uklouzlo a šel sám k zemi :-) jednou jen lehce prostě si jakoby kleknul a já v klusu pokračovla v cestě :-D a jednou šel na bok...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam