• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Slysela jsem o tom. Proto to rikam.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: btw. krasny priklad odmitani ucastnit se zavodu predvedl ted v nedeli v Pardubicich jeden kun. Proste neodstartoval a nikdo s tim nic neudelal :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja nic nesrovnavam, jen bych byla opatrna s tim tvrzenim, ze nezpusobujes zadny trauma, to nemuzes tak jiste vedet :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja nerikam, ze mam patent na stesti kone. Ja rikam a zatim mne o tom presvedcuji temer vsichni, ze lidi odmitaji pripustit, ze by se chovali k tem zviratum spatne. Jen proto, aby se ty lidi necitili spatne.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Aha, tim chces rict, ze trauma z hodinovy vyjizdky v terenu, ketery vicemene zna a kde se orientuje, kde ma dost volnosti treba zrat, kdyz se neceho boji, tak ma pevnej bod, o kterej se muze oprit (jakoze treba slezu a prekazku projdu prvni. Ano delam to. Ano, osvedcilo se to. Ano, na podruhy tu prekazku uz zvladne se mnou na zadech, takze "Sama").
    Tohle chces srovnavat s hodinama v prepravniku, vetsim mnozstvim cizich koni, se kteryma se nemuze kun ani ocuchat, ktery se odmitaji ucastnit zavodu, kde kun dochazi fyzickym zranenim?
    Jako opravdu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, to by nam musela rict sama Sol, nakolik je ji neprijemny, ze jde sama na vyjizdku. Kun je nejradsi ve stade, sam proste rad neni, i kdyz si na to umi zvyknout. Jak rekl nejaky zarikavac - kun sam neni nic :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Nejsem extremista ve smyslu nechat kone zhubnout a chcipnout, kdyz uz nema dost funkcni metabolismus na to, aby to zvladl sam, myslim, ze i v tom clanku je to zmineny.
    A jo, lidskej vystrelek to je, ale myslim, ze ma hodne daleko do ruznejch zrudnosti, co tem zviratum lidi provadi. Proste je to o attitude a o tom, s jakym pristupem lidi se zviratama jednaji. Vsak ja vim, ze kone taky nutim do ruznejch veci pro svy poteseni, ale stojim si za tim, ze ten kun u toho neprochazi traumatem.
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: to puzzle bych viděl spíš jako reklamní předvádění se před finálním ostříháním...

Jinak stříhání je bohužel nekonečný seriál "pracujících koní": pracuje - potí se - stříhá/holí se - dekuje se
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, ja takhle radikalni nejsem, taky jsem se svoji staruskou zkusila ji jednu zimu nedekovat, a vycerpava hubena kobyla mi za to nestoji. Zdravej kun to nepotrebuje, ale bohuzel to neni jeji pripad...

NYEMI: chapu, dostihy jsou extrem, ale i to, ze svoji kobylu beres od stada a nutis ji delat neco jineho nez se past s ostanima konma, je lidskej vystrelek .)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Myslim, ze ten clanek vypadal puvodne jinak, ale zbezne jsem se podivala a je to podobny. Koneckoncu, ty duvody jsou stejny.

http://thesoulofahorse.com/blog/a-amazing-article-on-why-horses-should-not-be-blanketed-in-winter/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Asi bych byla radsi, kdyby byli sezrany, nez kdyby museli behat dostihy...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to je sice fakt, nicmene kone tady tak nejak jsou pro cloveci vystrelky, kdybychom nemeli tu potrebu rajtovat nebo je jinak zamestnavat, tak uz jsou davno sezrany .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: je to dobry pokud chces pracovat v zime s konem, ktery ma silene dlouhou zimni srst, timpadem se hodne poti a po praci ti schne nekolik hodin. Jednak ti pak nestoji mokrej v mrazu, jednak se mu samozrejme lepe pracuje, kdyz mu neni sileny vedro. Ale musis ho pak dobre dekovat a odpocovat s odpockama a proste ma to sve limity.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Onehda jsem na to cetla studii. Jak je to spatnej napad kone holit. Ja se s tou studii ztotoznuju, protoze bere v potaz na prvnim miste kone a pak az cloveci vystrelky, jako treba potrebu rajtovat.

A k tomu obrazku.. myslim si, ze ten kun z toho musi bejt dost nestastnej. Kdyz si predstavim, ze bych na sobe mela svetr, kterej ma nahodne diry, tak se asi poseru.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ou tak ať je brzo zdravá hele, spolužačku takhle nějaký mamrd na kole srazil a zabil a co jí byla platná ochrana a reflex hadry, chlapík na ní zřejmě nacouval a nikdo ho nechytil, ale to je mimo mísu...

co vy na tohle holky? :)
    propo někdo chytrý k čemu je vlastně dobrý holit koně? je to jen proto že stojí v maštalia nemůžou ven nebo tak něco a je to pohodlný na čištění?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak hlavne, ze ji nevykradli :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    právě mi psala kámoška... když jsem viděla obrázky auta s vymláceným okýnkem, tak jsem napřed myslela, že jí vykradli auto... a ne, okýnko rozmlátila hlavou... jela na kole, najela do kolejí, hodilo jí to na zaparkované auto... nějaké střepy v obličejí, stehy, naraženiny.... prej už nikdy nepojede bez helmy...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Diky za tip, prezkoumam az bude v prasatku nasetrino!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: tady se právě střídá teorie s praxí, jak jsem pochopila tak s praxí typu "jdu po cestě a uvidim pani ležet v bezvědomí" ..
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Problem s kornelou je, ze se s ni neda normalne komunikovat, takze se radsi poptam jinde.
    Kazdopadne kamardka, co mi vypravela o kurzech pp mi rikala, ze prave bezne bejvaji dost na prd, protoze pak v krizovce presne ztuhnes. Ale ze jsou kurzy, kde to berou tak, ze te pripravujou i psychicky.

A nemyslim si, ze je to ot, prvni pomoc je relevantni vzdycky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam