• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Slysela jsem o tom. Proto to rikam.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: btw. krasny priklad odmitani ucastnit se zavodu predvedl ted v nedeli v Pardubicich jeden kun. Proste neodstartoval a nikdo s tim nic neudelal :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja nic nesrovnavam, jen bych byla opatrna s tim tvrzenim, ze nezpusobujes zadny trauma, to nemuzes tak jiste vedet :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja nerikam, ze mam patent na stesti kone. Ja rikam a zatim mne o tom presvedcuji temer vsichni, ze lidi odmitaji pripustit, ze by se chovali k tem zviratum spatne. Jen proto, aby se ty lidi necitili spatne.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Aha, tim chces rict, ze trauma z hodinovy vyjizdky v terenu, ketery vicemene zna a kde se orientuje, kde ma dost volnosti treba zrat, kdyz se neceho boji, tak ma pevnej bod, o kterej se muze oprit (jakoze treba slezu a prekazku projdu prvni. Ano delam to. Ano, osvedcilo se to. Ano, na podruhy tu prekazku uz zvladne se mnou na zadech, takze "Sama").
    Tohle chces srovnavat s hodinama v prepravniku, vetsim mnozstvim cizich koni, se kteryma se nemuze kun ani ocuchat, ktery se odmitaji ucastnit zavodu, kde kun dochazi fyzickym zranenim?
    Jako opravdu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, to by nam musela rict sama Sol, nakolik je ji neprijemny, ze jde sama na vyjizdku. Kun je nejradsi ve stade, sam proste rad neni, i kdyz si na to umi zvyknout. Jak rekl nejaky zarikavac - kun sam neni nic :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Nejsem extremista ve smyslu nechat kone zhubnout a chcipnout, kdyz uz nema dost funkcni metabolismus na to, aby to zvladl sam, myslim, ze i v tom clanku je to zmineny.
    A jo, lidskej vystrelek to je, ale myslim, ze ma hodne daleko do ruznejch zrudnosti, co tem zviratum lidi provadi. Proste je to o attitude a o tom, s jakym pristupem lidi se zviratama jednaji. Vsak ja vim, ze kone taky nutim do ruznejch veci pro svy poteseni, ale stojim si za tim, ze ten kun u toho neprochazi traumatem.
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: to puzzle bych viděl spíš jako reklamní předvádění se před finálním ostříháním...

Jinak stříhání je bohužel nekonečný seriál "pracujících koní": pracuje - potí se - stříhá/holí se - dekuje se
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, ja takhle radikalni nejsem, taky jsem se svoji staruskou zkusila ji jednu zimu nedekovat, a vycerpava hubena kobyla mi za to nestoji. Zdravej kun to nepotrebuje, ale bohuzel to neni jeji pripad...

NYEMI: chapu, dostihy jsou extrem, ale i to, ze svoji kobylu beres od stada a nutis ji delat neco jineho nez se past s ostanima konma, je lidskej vystrelek .)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Myslim, ze ten clanek vypadal puvodne jinak, ale zbezne jsem se podivala a je to podobny. Koneckoncu, ty duvody jsou stejny.

http://thesoulofahorse.com/blog/a-amazing-article-on-why-horses-should-not-be-blanketed-in-winter/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Asi bych byla radsi, kdyby byli sezrany, nez kdyby museli behat dostihy...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to je sice fakt, nicmene kone tady tak nejak jsou pro cloveci vystrelky, kdybychom nemeli tu potrebu rajtovat nebo je jinak zamestnavat, tak uz jsou davno sezrany .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: je to dobry pokud chces pracovat v zime s konem, ktery ma silene dlouhou zimni srst, timpadem se hodne poti a po praci ti schne nekolik hodin. Jednak ti pak nestoji mokrej v mrazu, jednak se mu samozrejme lepe pracuje, kdyz mu neni sileny vedro. Ale musis ho pak dobre dekovat a odpocovat s odpockama a proste ma to sve limity.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Onehda jsem na to cetla studii. Jak je to spatnej napad kone holit. Ja se s tou studii ztotoznuju, protoze bere v potaz na prvnim miste kone a pak az cloveci vystrelky, jako treba potrebu rajtovat.

A k tomu obrazku.. myslim si, ze ten kun z toho musi bejt dost nestastnej. Kdyz si predstavim, ze bych na sobe mela svetr, kterej ma nahodne diry, tak se asi poseru.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ou tak ať je brzo zdravá hele, spolužačku takhle nějaký mamrd na kole srazil a zabil a co jí byla platná ochrana a reflex hadry, chlapík na ní zřejmě nacouval a nikdo ho nechytil, ale to je mimo mísu...

co vy na tohle holky? :)
    propo někdo chytrý k čemu je vlastně dobrý holit koně? je to jen proto že stojí v maštalia nemůžou ven nebo tak něco a je to pohodlný na čištění?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak hlavne, ze ji nevykradli :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    právě mi psala kámoška... když jsem viděla obrázky auta s vymláceným okýnkem, tak jsem napřed myslela, že jí vykradli auto... a ne, okýnko rozmlátila hlavou... jela na kole, najela do kolejí, hodilo jí to na zaparkované auto... nějaké střepy v obličejí, stehy, naraženiny.... prej už nikdy nepojede bez helmy...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Diky za tip, prezkoumam az bude v prasatku nasetrino!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: tady se právě střídá teorie s praxí, jak jsem pochopila tak s praxí typu "jdu po cestě a uvidim pani ležet v bezvědomí" ..
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Problem s kornelou je, ze se s ni neda normalne komunikovat, takze se radsi poptam jinde.
    Kazdopadne kamardka, co mi vypravela o kurzech pp mi rikala, ze prave bezne bejvaji dost na prd, protoze pak v krizovce presne ztuhnes. Ale ze jsou kurzy, kde to berou tak, ze te pripravujou i psychicky.

A nemyslim si, ze je to ot, prvni pomoc je relevantni vzdycky!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: s první pomocí u nich osobně zkušenost nemám, ale tak co sleduju se mi celkem líbí kurzy od IPRK - chvíli jsme s nima jezdila se psy. Možná by věděla spíš Cornela. www.PPprakticky.cz.

Já si v srpnu na závodech vyzkoušela, že můžeš mít sto kurzů, ale v situaci pod tlakem budeš stejně jednat jinak. Po absolvování ročního kurzu (někdy na základce, pravda), a nějakejch dalších jednodenních kurzech jsem stejně v okamžiku, kdy na mě vybafl první figurant "nedejchám" byla pěkně v prdeli - měla jsem regulerní zásek. A to byly závody :D Naštěstí v průběhu závodu se to spravilo, a druhý stanoviště zaměřený čistě na první pomoc už jsem si fakt užívala, dle mýho to bylo nejlepší stanoviště co tam bylo (a naše družstvo na něm získalo nejlepší ohodnocení ze všech družstev.) Jinak pardon za OT.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam