• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak jasny, ze ho nepostavis do anarachisticky demosky na cely den :D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: tak postupně, po troškách...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo no, to jsou infarktovy stavy, ale zas to byl test charakteru a zjistila jsi, ze Sol je fakt trida. Blby by bylo nakym kopancem zjistit, ze se k tomu fakt nehodi. Ale jako i trpelive doktorcine Zorince ta trpelivost jednou dosla a lehce ji zadni nohou odhodila dite, kdyz k ni zezadu pribehlo a povesilo se ji za ocas... no, tak aspon se vycvicila, divenka :)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: No jo! Jen teda.. zase jak jsem si vybavila toho mikulase, byla bych treba radsi, kdyby to bylo za... kontrolovanejsich okolnosti. Treba aspon blbou paskou, za kterou by ti lide nelezli. Ale tam nebyl ani clovek, co by je odhanel... No, s jinym konem, ktery neni muj bych si to v zivote nelajsla. To jako ne.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: nj, zas jak se to ten kun ma naucit jinak, nez chozenim mezi lidi, ze? :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Presne tohodle jsem se bala loni na toho Mikulase. Bylo tam asi sest koni a ja jsem stale marne apelovala na to, ze bysme meli mit takovou vypravu nacvicenou predem, abysme vedeli, co kone budou delat a jestli to zvladnou. Ukazalo se, ze nektery ne, ze organizace byla nula, a v tomhle brutalnim testu Sol prosla uplne nejlip. Skutecne tam byly situace deti na zadnich nohach a podobne a Sol to zopakovala dva dny po sobe. Bez urazu a nervozity, poposlapovani a podobne.
    V prubehu roku jsme jeste byly na bitve a myslim ze jeste na nejakych verejnych akcich. Taky ji beru do mesta pravidelne. Navic, jak je videt na fotkach, byla jsem na zemi a vedla jsem ji, abych eliminovala poserovej faktor.
    Tim chci rict, ze kdybych mela pochybnosti, ze to to zvire zvladne, tak bych se na to vybodla a vesnici obesla. Takhle jsem vedela, ze i kdyby do ni nekdo vrazil, praskl balonek, nebo se ji na vocas povesil harant, kopani ani plaseni se nebude.

Skoro bych rekla, ze tady je na miste i slovo horsemanship - kdyz je kun v modu "neco delame, je to nezvykly, musim se soustredit", tak se chova trochu jinak, nez kdyz na ni treba sedim a jsem na vyjizdce v polich. V tomhle pripade, "tohle je slozita situace, musim se soustredit" funguje tak, ze kdyz se neco sype, kobla ztuhne a ceka na pokyn. Ne, neprehanim. Je to videt v tom videu s plachtou - na zacatku si tu plachtu prislapne a nevi, co to znamena, tak zastavi. Pak se rozejde az kdyz si je skutecne jista, ze ji to rikam.

A jak rikas treba ty, ty na svy kone nedas ani tu plachtu. A protoze jsi rozumny clovek, tak takovyho kone nebudes samozrejme vodit do situace, ktera je mnohonasobne stresovejsi. Ja uz jsem ozkousela nejen plachtu, ale i verejny akce ve meste. Jsem presvedcena o tom, ze jsem nikoho neohrozila v situaci, do ktery jsem vstupovala.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no kolotocari by se treba nesoudili, ale naky nekolotocarsky rodic nakopnuteho spratecka co by se tam prichomytl mozna jo... ja bych se taky bala brat kone takhle mezi hodne lidi, ani ne kvuli tomu koni, ale spis kvuli tem lidem, jsou to kolikrat paka co nevi jak se k nim chovat, kun reflexivne vykopne po nekom za nim jak po mouse a je to. Jako pojistka je dobra vec!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Prijde mi jako takovy uzkoprsy nikam s konem nejit a drzet se poli a lesu. To uz by se dalo argumentovat tim, ze tam muzu vyplasit cyklistu.
    Mluvim o Sol, kterou znam, ne o cizim koni. Proc bych s ni nemohla na verejnost, kdyz vim, ze na kone je spoleh? Atestaci si prosla treba uz loni, kdy jsme jeli Mikulase, kde bylo vic koni a bylo to mnohem min v pohode (ne kvuli Sol, jestli si vzpominate na muj report pred rokem, kde jsem z toho byla uplne sediva). Tam ji teprve haranti lezli za zadkem, pod brichem a tahali za vocas (no dobre, to posledni asi ne), a to mela byt "organizovana", ohlasena a verejna akce s konma.
    Nevidim nic zavadnyho na tom vzit svyho kone na pout.
    Co se tyce soudu, nevim jak tady ale mam pocit, ze kolotocari nejsou narod, ktery se chce soudit, protoze zijou s jednou noho v kriminale. A kdyby prece, mam pojistku na skodu tusim do trech milionu. Kdyz uz teda mam bejt zodpovedna. (Vdecim za ni Lienen, protoze jsem si ji musela konecne zaridit, aby mne pustila na bitvu.)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: to v USA určitě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: koně na staromáku táhnou vůz, tj. apriori se jim nikdo nemůže moc motat za zadkem.... poníci pouťoví - předpokládám, že jsou v nějakém vyhrazeném prostoru - i když třeba ti v ZOO ne - ale pořád mi to přijde něco jinéoh, než protáhnout koně nic netušícím davem...

... já třeba tady bych si to nelajsla ani náhodou, protože kdyby se něco stalo, tak ze mě vysouděj poslední kalhoty...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: A co poutovi ponici? Nebo kone na staromaku?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: na pouť bych koně nebrala... hlavně kvůli tomu, že nevím, co udělají ostatní... stačí jedno dítě, který se vrhne na koníška zezadu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: že bych nacpala pod plachtu kozy? To by taky byla dobrá challenge :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Specialne pro Nyemi jeden belous pod plachtou :D

NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak to mam. Slava!
    Sli jsme takovy okruh kolem vesnice, s tim, ze zpatky pujdem pres ves (moje oblibena cesta pres kulataky). Az na to, ze se ukazalo, ze ve vsi je pout. Neprekonatelny problem? Ne nezbytne.
    Chapu, ze prosty test s plachtou jesm pushla na whole new level, ale nemuzu si odpustit ten vychloubacnej ton. Jsem na Sol tak strasne hrda!
    Nejvetsi strach jsem mela u stanku s cukrkandlem, ze si Sol vsimne, ze to je jidlo a pusti se do toho. A strasne vtipnej postreh - jak na poutich hulaka takova ta hudba a halekaji kolotocari, tak nikdo neslysel klapot kopyt. Takze nikdo nejak nevnimal, ze tam je kun, do chvile, nez sel kolem. A pak se lidi ruzne lekali a tak a bylo to strasne vtipny. Holt, nekdo tam mel na spagate cokliky, nekdo deti a nekdo kone.
    Jo a par obrazku na nasem norickym hrebci, co na nem v mastali vozime deti. Zrovna ho nejaka mala holcicka drzela na jizdarne a byl bezprizorni, tak jsem prekonala odpor k zelezu a sedla si na nej, protoze jsem ho chtela ozkouset. Strasne zakopava, asi nekde ztratil balanc :( A strasne hezky hrebcacky rehta.

Nejdriv teda fotky, protoze se mi nahrajou rychlejs a pak zvlast to vobrovsky triminutovy video s plachtou.
    Zbytek fotek z prochazky v albu. Je jich moc na to, abych tapetovala.
    Podzimni Sol by Nyemi VonZilla | Photobucket
    http://s369.photobucket.com/user/nyemi/library/podzimni%20Sol

Kamarad sedel poprvy v zivote na koni. Balanc chytl po prvnim pul kilaku a pak uz delal i pokrocile manipulace, jako ze kone urval od zradla(!), lezet na nem za chuze a zatacet!

Bilej hrebec!

Bardzo romantische.

Hezky stredem!

Koukame na centryfugu.

Legendarni kruhovy objezd.

Priprava.

Nadech...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Zajimava otazka - driv lidi konum davali cukrik. Ja si treba nemyslim, ze je to dobry, spis kvuli zubum, ale asi to nebylo zadny drama na traveni.
    A ted otazka dne - cukrova vata je vlastne jenom cukr. Muze koni uskodit?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Proste romantika. Dneska jedu zase konit, ale nebudu mit zadnyho fotografa...
    PES
    PES --- ---
    Já jen lehce dokumentačně, nebyl lepší foťák (a dnes zase není Slunce)...
    Podzim, koně, Vysočina, J.Morava Podzim, koně, Vysočina, J.Morava
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja provedla! Ja kupa fotek a video! Jen je to u kamarada a posle mi je zitra.
    PES
    PES --- ---
    Dnes by to chtělo odprasit a načesat koně a využít s dobrým foťákem toho kouzelně vybarveného podzimního listí... To by byly fotky!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam