• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no, ja na to nemam to sebevedomi, kdo jsem ja, abych ostatnim do neceho zasahovala. Ano, reknu jim svuj nazor na to, pomuzu pokud bude zajem s napravou, ale vic udelat nemuzu. Koneckoncu kolikrat jen to, ze neco reknes je brano jako desna ujma. Asi holt zkusenosti nebo vyhorelost nebo nevim.

Ze ten majitel nechce nechat zkusit Sol tahat s tou zkusenou kobylou je sice blby, ale mozna dobry v tom, ze kdyby ochotnej byl, bylo by to pro Sol horsi pac kdovico by na ni zkousel :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jenze takhle resit veci je prece picovina. Jak se na sebe mam doprdele podivat do zrcadla, kdyz vidim to utrpeni PRIMO prede mnou, muzu si na nej sahnout, a prece nic neudelam?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: A co je nejvtipnejsi, majitel si porizuje tyhle chladasy, protoze doufa, ze je zataha a bud emit paradu s vozejckem. Jenze zatim je skore takovy, ze ma jednu kobylu, co tahat umi, a ta dela vsechno, kone, kteryho "zaucil" a kun "nefunguje" takze se reklo, ze je na tahani "nevhodny" (ted vozi deti, jmenuje se Lucka a je to ta mlada kobyla), jednoho hrebce, ktery tahal, ale ted prestal a odmita znovu tahat (ten bilej, Bajaja) a jednoho valacha, kteryho koupil zatahanyho a to je jedinej, co je schopnej mu ted tahat v paru s tou kobylou. Ale pomalu zacina bejt nasranej, takze tomu moc nedavam.
    Pak tam mame jednoho chladase, kterej kdyz s nim branovali, tak prevalcoval holku a proslapl ji hrudnik (uz je v pohode).
    A sol, se kterou uz rok taham plachty, palety a pneumatiky, ale delam to tak jednou za dva mesice. CHtela jsem ji priprahnout k te zkusene kobyle, ale majitel ma pocit, ze kdyz bude jen na ohlavce, ze se svet obrati vzhuru nohama.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: buď se z toho člověk zblázní anebo je za blázna anebo (nejčastěji) je exkomunikován...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: chudaci, ja bych takovou hodnou kobylku klidne ubytovala :( nj ale proste cizi kone clovek resit nesmi, jinak se z toho posere :(
    PES
    PES --- ---
    To je zase smutného čtení. Bohužel, dokud bude zvíře "věc" (de-facto, byť de-jure se to postupně trochu mění), tak... no comment.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to tak. Hresi se na to, ze ti kone jsou od prirody klidni a dobrosrdecni. Opravdu se strasne snazi nikomu neublizit. Ja to vidim, protoze tomu rozumim - to je proste fakt. Vidim, jak privezli kone, kteri byli klidni, hodni a nechali se ovladat hrubou silou, protoze se bali. Ale v tech zviratech se nikdo nesnazil probudid nejakou sebeduveru, nikdo se nesnazi je pochopit. Jen po nich chteji, aby byli totalne nihilisticky a delaji to silou. A ja vidim, jak se ti kone kurvi, jak jsou otravenejsi. Jedna kobyla ma pomalejsi postup, pravdepodobne doufa, ze se treba neco zmeni. Taky je mladsi, nez ten druhej kun (co si nechce nechat sahnout na prsa), kterymu je deset, a je videt, jak ho tohle nebetycne sere. Hubu ma uplne plechovou, a je VELMI neovladatelnej. Jakoze proste prekonava tu bolest ignoraci. A ted zacali jezdit i na tom bilym hrebci...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak tak, tim ze se odstehujes, to nevyresis, jinde budou taky hovada. Jedine co to resi, je odstehovat se do vlastniho :) ale je to teda desny, desne nafoukany a nevazici si toho kone... misto aby byli radi, ze maj takovej poklad hodnej...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja se s tou holkou bezne bavim, tak jsem ji rekla, jestli si mysli, ze je todle v poradku, ze musi videt, ze ten kun ztraci trpelivost v prubehu tejdnu. A ona mi na to rekla, ze jestli to nevydrzi, tak pujde pryc, ze takovyho kone (rozumej, co se nenecha tyrat), tu nepotrebuje. Ze chce spolehlivyho kone. Rekla jsem ji, ze na tuhle zabavu po praci na jizdarne by tomu koni mohla dat ohlavku, aby ho ty deti nezranovaly. A na to rekla, ze mu ohlavku dat nemuze.
    Ja mam takovyho vzteka, jak na to zase myslim. Mam chut se sebrat a odstehovat se s konem nekam pryc. Jenze pri hlubsim zamysleni mi to prijde jako slabossky. Bezpravi na konich je vsude, a utikat nema cenu. Mela bych se postavit za prava tech zvirat tam, kde jsem ja, protoze se mne to bezprostredne tyka.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: blby je, ze casto, kdyz se neco stane aby mu dali pokoj, tak pak nekdo jde a "vysvetli" to tomu koni, a to byva jeste horsi. Chapu, je desny se na to divat, ale nevim, co s tim delat. Vetsinou pokud clovek zacne evangelizovat, tak je akorat za debila, nebo tak neco :(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to o mejnstrymu, nebo co.

Ja mam zase jinou bolest. U nas ve staji ma pan majitel par ovarkoni (chladasove) a pouziva je na "vyuku" deti. Je tam takovy pseudo-jezdecky oddil. Uci to tam holka z vesnice, co sama jezdi tak nejak normalne, po vesnicku, nema problem si poradit s kdejakym konem ze sedla, skrz silu. Kdyz ale vidim jeji praci ze zeme, tak hresi na to, ze ma kone, kterej je hodne zlomenej (nedela zadny blbosti). A prijde mi, ze ma pocit, ze honeni kone dokola na lonzi pul hodiny je skvela cesta jak ho cvicit. Honeni myslim tim, ze je necha klusat a cvalat, pripadne skocit nejakou kavaletu. Nemam pocit, ze bych zahlidla nejakej pocit o systematickou vyuku napriklad ohybani, schromazdeni, nebo ja nevim ceho. Nebo komunikace s tim zviretem. Cviceni spociva v tom, ze capne kone, kteryho nuti delat nejaky veci bez hlubsiho smyslu.
    A ta uci deti. Deti samozrejme nic neumi. Neumi rovnovahu, ale umi vysedat. Neumi kone ovladat. Nedokazou mu vycistit nohy, protoze kone jim je nedaji. Nedokazi kone urvat od zradla. A kdyz na nem sedi, o nejaky kontrole nemuze byt rec. Jedinej duvod, proc se asi nestalo nejaky nestesti je ten, ze se to vsechno jezdi na chladasich, ktery jsou proste "hodni" (cti je jim jedno, kolik bolesti musi snaset, pac vi, ze to prejde, i kdyz ani to neni uplne pravda).

Minulej tejden jsem byla svedkem absolutni hruznosti. Na jizdarne byli dva kone. Jeji teplas, kterej dojezdil a stal nasedlany a nauzdeny v prostoru, a chladas, na kterem se "Trenovalo". Lekce uz asi mela koncit, protoze holka uz haranty jen tak pozorovala. Byly tam tri deti a nauzdenej kun bez sedla. Dve na nem sedely a treti pobihalo kolem. Za zvuku detskyho smichu tam probihalo tyrani tezkyho razeni. Holcicky stridave rvaly za udidlo ze hrbetu nebo ze zeme, nebo oboji. U toho se strasne smaly, protoze kun nechtel jit tam, kam chtely ony. Tocil se porad u vychodu z jizdarny jeho pomalym tempem. Vzdycky ho urvaly celem vzad a on se pak otocil. Hubu mel otevrenou tak strasne, ze jsem si myslela, ze to u kone neni mozny. Nechapu, NECHAPU, jak to zvire vydrzelo nikoho nezkopat a nezdrhnout.
    "Ucitelka" na to koukala a po chvili na ne houkla, at toho kone odvedou od tech vrat, ze musi poslouchat.

A ja jsem se malem rozbrecela.

Uz tdy probehlo, ze je tezky zabejvat se konema, ktery nejsou nase. Ale doprdele, to se ma clovek koukat, na realny a uplne jasny pripad tyrani?

Nehlede na to, ze ja tohodle kone pozoruju, a prestoze je chladas, zacina mu dochazet trpelivost. Nechci bejt zla, ale doufam, ze se brzo neco stane, aby mu dali pokoj.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak ono pokud je s konma uci zachazey nekdo normalni tak se naopak naucej z prirozeny komunikace docela dost, akorat se tomu tak nerika ;) ale bohuzel me taky pod tim pojmem hned naskoci tyhlety nesmysly, i kdyz je to samozrejme blbost
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Jestli ti "bezni jezdci" (holcicky, co drachli na obdelniku nejaky cviky) vidi z "prirozeny komunikace" tohle co tu popisujes, tak se nedivim, ze maji porad nejaky blby kecy na trend prirozeny komunikace.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    no tady majitelka nedělá nic krom tlučení "mrkvovou hůlkou" koník pak chce přístup přímo proti hlavě a kreje zadek.
    jako 5 let dělá kulový a cosi co nazývají tedy přirozená komunikace (haha)
    majitelka je žába co porodila kopec dětí že jo a nemůže se o něj starat protože jí prostě zpřelámal ruce, vzala si jeho a druhou kobylu a připnula k zápěstí, každý kůň se rozhodl že na ní a mrkvovou hůlku kašle a tadá a máme tu dvě prima sešroubované ruce
    jenže paní věří tomu že to ví dobře....ona tehdá pozvala i tu dámu co jí učila tohle dělat a to se já nestačila divit...myslela jsem že přijede fakt někdo rozumný, kdo mi ukáže jak dělat pěknou práci ze země a prd :D
    ta její učitelka má super reputaci a má koně co má fakt naučené hezky a dělají show a triky a kdeco, ale to co já viděla byla cvaklá pinda co řezala koně a neměla šajna o tom co tak zrovna praktikuje
    ale všude jsou na paní super ohlasy jak je šikovná
    na to se nedá koukat na takový prasení zvířete jako, ale co, zase na druhou stranu, koník má co žrát a jeho jediná starost je připouštět, to není špatnej život

PES: jestli ono by to pomohlo hele :/
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: jéje, škoda že to není blíž, bych s paní hodil řeč :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no v podstatě jsou dvě řešení - jedno se na to vyprdnout - a druhý zkusit ho naučit, že ona ho mlátit nebude - koně to dokážou rozlišovat a do určitý míry se dokážou s různýma lidma chovat různě. Nicméně to chce pevný nervy a být připravená na opravdu konzistentní práci a chodit častěji než "kurvící" osoba.... já jsem to nedala, pže cizí kůň, doma malé děti (jako nechat se přizabít kvůli koni, který ani není můj?) v okamžiku kdy po třech týdnech pohody (majitelka na dovolené) majitelka přijela a nechala na kobyle jezdit pubertální kamarády svého synka "rodeo" - naučili kobylu zvedat se na zadní - s čímž jsem si poradit neuměla (a neumím asi dodnes) a vlastně ani nechtěla...

Naši poníci už velmi dobře rozlišují haranty i rodiče a chovají se jinak k různým rodinám. Nicméně poté, co Lisin poníček absolvoval několik výletů k veterináři a chiropaktorovi, tak se bál vodítka - trvalo cca dvě naše návštěvy, než zjistil, že se bát nemusí, že po něm fakt nic nechceme.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jasný....
    vykašlu se na to úplně a halt chudák kamarádka vysolí těžký prachy ještě :( a to si na konci listopadu přiveze toho sladkýho kloučka svýho, má smůlu no
    ale jako nejvíc mě nakrknul fakt, že koně vezmu, opravím, šoupnu na něj holku aby ho obsedla pěkně, řeknu jí co má dělat a jedu se svým koněm ven a ono se to fakt povedlo a koník byl v pohodě a jezdil, krásně s ní šlapal ani ne po 10 minutách chápal co a jak, po návštěvě té káči není opět ochoten nikoho pustit...bojí se švihance po zadku tak se točí jak magor...grrrr
    práce k ničemu ale jako, zato majitelka, jak nemá prachy ho teď nabízí už jen do polovičního pronájmu a s nápisem "obsednutý"
    kráááva
    pardon
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: já jsem takhle vzdala pronájem FOxy.... nechat se zkriplit od koně, kterýho majitel "rozštelovává", to prostě nemá cenu, čert vem prachy. Snažila jsem se skoro rok, ale když pak majitel neslyší na základní péči o koně (jako třeba že potřebuje kováře častěji než 3x za rok a že když je majitelka začátečník, že by měla mít trenéra nebo si alespoň něco přečíst), tak je to o ničem. Ne, že bych byla nějak zkušená nebo tak - ale právě proto mi přišlo jako logické řešení MÍT TRENÉRA, který nám s koněm pomůže...
    Tak jsem majitelce doplatila měsíc, aby to bylo na férovku, ale ten měsíc jsem tam už nechodila... jsem zjistila, že do stájí jedu se staženým zadkem a že si sama před sebou hledám výmluvy, proč dneska ne, nebo proč zrovna dneska nebudeme jezdit a půjdeme jen na procházku na vodítku...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: to teda, ten koník je fakt pěknej a měl by na to bejt super parťák, byl nejkrásnější hříbě svodu a takový ty kecy a super charakter a pak si ho koupí nějaká pinda, co má v hlavě hoblovačky a takhle ho mrší...já bych jí tak dala facku až by mě ruka brněla
    ale máš pravdu, vyprdnoutsenato :/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: tyhle situace jsou k vzteku, ale bohuzel clovek s tim moc nenadela :(
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: jj, holka si našla malýho valáška a vezme si ho z takových podivno podmínek, ale je hodnej a flegmatickej, bude pro ní jedna báseň
    jen je mi to celý tak jako líto, prasit pěknýho importovanýho welshe, za to by baba zasloužila zpřelámat nohy, ruce už jí ten kůň zpřelámal :) překvapivě :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam