ANABEL_LEE: Je to o mejnstrymu, nebo co.
Ja mam zase jinou bolest. U nas ve staji ma pan majitel par ovarkoni (chladasove) a pouziva je na "vyuku" deti. Je tam takovy pseudo-jezdecky oddil. Uci to tam holka z vesnice, co sama jezdi tak nejak normalne, po vesnicku, nema problem si poradit s kdejakym konem ze sedla, skrz silu. Kdyz ale vidim jeji praci ze zeme, tak hresi na to, ze ma kone, kterej je hodne zlomenej (nedela zadny blbosti). A prijde mi, ze ma pocit, ze honeni kone dokola na lonzi pul hodiny je skvela cesta jak ho cvicit. Honeni myslim tim, ze je necha klusat a cvalat, pripadne skocit nejakou kavaletu. Nemam pocit, ze bych zahlidla nejakej pocit o systematickou vyuku napriklad ohybani, schromazdeni, nebo ja nevim ceho. Nebo komunikace s tim zviretem. Cviceni spociva v tom, ze capne kone, kteryho nuti delat nejaky veci bez hlubsiho smyslu.
A ta uci deti. Deti samozrejme nic neumi. Neumi rovnovahu, ale umi vysedat. Neumi kone ovladat. Nedokazou mu vycistit nohy, protoze kone jim je nedaji. Nedokazi kone urvat od zradla. A kdyz na nem sedi, o nejaky kontrole nemuze byt rec. Jedinej duvod, proc se asi nestalo nejaky nestesti je ten, ze se to vsechno jezdi na chladasich, ktery jsou proste "hodni" (cti je jim jedno, kolik bolesti musi snaset, pac vi, ze to prejde, i kdyz ani to neni uplne pravda).
Minulej tejden jsem byla svedkem absolutni hruznosti. Na jizdarne byli dva kone. Jeji teplas, kterej dojezdil a stal nasedlany a nauzdeny v prostoru, a chladas, na kterem se "Trenovalo". Lekce uz asi mela koncit, protoze holka uz haranty jen tak pozorovala. Byly tam tri deti a nauzdenej kun bez sedla. Dve na nem sedely a treti pobihalo kolem. Za zvuku detskyho smichu tam probihalo tyrani tezkyho razeni. Holcicky stridave rvaly za udidlo ze hrbetu nebo ze zeme, nebo oboji. U toho se strasne smaly, protoze kun nechtel jit tam, kam chtely ony. Tocil se porad u vychodu z jizdarny jeho pomalym tempem. Vzdycky ho urvaly celem vzad a on se pak otocil. Hubu mel otevrenou tak strasne, ze jsem si myslela, ze to u kone neni mozny. Nechapu, NECHAPU, jak to zvire vydrzelo nikoho nezkopat a nezdrhnout.
"Ucitelka" na to koukala a po chvili na ne houkla, at toho kone odvedou od tech vrat, ze musi poslouchat.
A ja jsem se malem rozbrecela.
Uz tdy probehlo, ze je tezky zabejvat se konema, ktery nejsou nase. Ale doprdele, to se ma clovek koukat, na realny a uplne jasny pripad tyrani?
Nehlede na to, ze ja tohodle kone pozoruju, a prestoze je chladas, zacina mu dochazet trpelivost. Nechci bejt zla, ale doufam, ze se brzo neco stane, aby mu dali pokoj.