• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: kamarád holanďan pořád nadává na frísáky, je dobrovolný hasič a to není týden aby nějakého netahali ven, neb pastviny jsou oddělené příkopy s vodou a samozřejmě mi o tom rád říká a já kvílím zda to ubohý koníček přežil :)ale začínám být už ostřílená :D
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: a když o ní nevíš anebo když zabírá prostor celé cesty?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Pres jimky se nechodi!
    PES
    PES --- ---
    Další stará jímka - často si říkám kolik takových "pastí" kde na koně číhá (a zda je někdo kontroluje či dokonce řeší nosnost stropu/poklopu), i na ranči vím o celkem velké podzemní jímce (zní to v létě dutě, když tamtudy kůň jde), ale majitelé objektu tvrdí, že je OK, tak nezbývá než věřit (anebo nezapomenout s koněm chodit okolo)...

Kůň spadl do jímky. Liberečtí hasiči ho z ní vyprošťovali tři hodiny - iDNES.cz
    http://liberec.idnes.cz/...bilem-kostele-fil-/liberec-zpravy.aspx?c=A160201_085556_liberec-zpravy_tm
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: u nás máme malou pískovou kruhovku, tu milujou poníci - a já taky - písek se prostě oklepe :-)... ovšem Nedouš se válí v bahně (v lepším případě, v horším si najde hromadu trusu)....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mno, u toho koně to bude asi napůl.... on má stání na kraji, vedle něj jsou poníci - za kterejma je jejich sedlovna - takže na zbytek koní v řadě nevidí... a na poníky ani nedosáhne, protože mezi těmahle dvěma výběhama je odvodňovací strouha.... takže bych se nedivila, kdyby měl problém se spánkem... když odvedeme poníky, tak tam řehtá a vyvádí....
    což teď mám trauma s Nedoušem, byl na "pastevku", které se změnilo v bahenní koupele (třicet čísel bahna, neodvodnitelné, nevsakuje se to), takže jsem ho posunula o stání - jenomže tím pádem mezi ním a jeho kámošema (na kraji jsou tři koně, s kterejma se kamarádil) je to původní stání - a on je teď vedle dvou magorek kobyl, které s ním imho "nemluví".... s tam těma třema třeba stáli vedle sebe (byť oddělení plotem), kobyly se nekamarádí.... jenomže s těma jeho problematickejma nohama ho nechci nechat stát v třiceti číslech bahna a hnoje... stání u kobyl je na kopečku se zbytkama odvodnění, takže jsou tam i suchá pevná místa....
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: to znám, to mi třeba Vobluďák udělal také - a to se ani nikam nešel zapotit prací - loni se skoro hodinu nechal čistit (a líbilo se mu to, protože tehdy zrovna přesrsťoval) a pak si rozvážně našel ve výběhu nejlepší blatíčko a za 30 vteřin měl nový "zábal"...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jo mě trvalo v sobotu kobylu vyčistit asi půl hodiny a samozřejmě po sundání cajků se mi odvděčila a ještě se přišla ukázat :) bílej kůň je prokletí
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Treba. Jen jsem chtela zminit, ze v kone mivaji spankovy poruchy.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To co popisovala CAROLIAN spíš vypadalo, že na jízdárně konečně ten kůň měl pocit, že tam je klid a žádné ohrožení (i třeba jen od nějakého tyrana ze stáda) a že si tam může dát šlofíka bez stresu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Jaja, to znam! A k te kobyle, co usnula na jizdarne, jsou poruchy spanku u koni. Napr kun, co nema stado a je psychicky nevyrovnanej si nechce lehnout kvyli pocitum uzkosti a ohrozeni. Pak maji ti kone regulerni nap attacks a jsou celkove dost v haji.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: a jinak my meli kona polozeneho na zadech hodinu a hrabali se mu v brise (teda chirurg, ne ja, of course) a neudusil se, ale je fakt, ze pak uz se dost kvaltovalo, nicmene imho to bylo hlavne diky delce narkozy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja si to pamatuju tak ze se jim pak ty tezky plice lepi na hrudnik, neprokrvujou se dostatecne a zacne tam ta zanetliva reakce, takze spis to prvni, i kdyz ono to bude asi kombinace obou, skriplych trubek i vahou utrob...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: jestli si to pamatuju dobře, tak tvrdý spánek tvoří u koně max 3 hod denně a je to rozdrobený do různě dlouhých intervalů během dne a dokážou to ve stoje i v leže. pak hodně odpočívaj. Nejsou to striktně světloaktivní zvířata, svou aktivitu mají asi ve 3-4 vrcholech během dne i noci (záleží na počasí a ročním období). do půl hodiny by se udusili při ležení na zádech, tak to mají i přežvýkavci. Nevím teď jestli se jim blbě dýchá kvůli tomu že na plicích spočine váha žaludku (bachoru u přežvýkavců), nebo jestli se tam nějak skřípou trubky...už ty vědomosti nejsou to co to bývalo:/ co se týká zápalu plic jak psala anabel, to je otázka i dní. Záleží na jedinci.
    PES
    PES --- ---
    Trošičku se shirka v sobotu zabahnila (pro srovnání se spodní částí obrázku ze začátku minulého prosince, kdy šla celkem upravená v průvodu přes vesnici) :-)

Shire bahnak
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: vydrzi i dyk aletak kolem tech dvou hodin max, udusi se az pozdejc kdyby lezeli moc dlouho, pac se jim prilepi plice na hrudnik a dostanou zapal płic, ne ze by to slo tak rychle.. Ale proto se musej kone s urazama koncetin zavesovat a rizene pokladat
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: jak který kůň - třeba dospělák hucul umí chrnět (doslova chrápat) na ranním sluníčku i 2 hodiny (a nenechá se ani vzbudit, když za ním přijde člověk, tak jen zamžourá a buď chrní dál s nohama u těla anebo se úplně vyvalí na bok jak mrtvola)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... no nic tak mě to zajímalo.... já bych se s koněm asi nevyspala - tak jako nejsem schopná se vyspat s dětma, všechno mě budí, každé převalení, zakašlání, mluvení ze spaní.... bych asi sledovala koně a nespala... :-) (magor, no)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem slyšela že potřebují hodinu "spát" - jako doopravdy tvrdý spánek... tak mě to zajímalo... u nás máme jednoho koně, který se chodí prospat na jízdárnu - prostě když ho tam pustí, tak se svalí a chrápe (doslova :-)) - když jsem to viděla poprvý, tak jsem běžela pro majitele, že mu umírá kůň.... a kolegyni volali ze stájí, ať okamžitě přijede, že kobyla leží, nežere - a ona prostě SPALA tak tvrdě, že s ní nehlo ani to seno....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Nemam paru, ja v noci spim :)) Tohle je rano, a lezela tak 15 minut. Ale asi sse zvedla, protoze jsem se zacala oblikat. Slysela jsem, ze kone lezi maximalne kolem pul hodiny, pac pak se udusi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam