• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: kamarád holanďan pořád nadává na frísáky, je dobrovolný hasič a to není týden aby nějakého netahali ven, neb pastviny jsou oddělené příkopy s vodou a samozřejmě mi o tom rád říká a já kvílím zda to ubohý koníček přežil :)ale začínám být už ostřílená :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Pres jimky se nechodi!
    PES
    PES --- ---
    Další stará jímka - často si říkám kolik takových "pastí" kde na koně číhá (a zda je někdo kontroluje či dokonce řeší nosnost stropu/poklopu), i na ranči vím o celkem velké podzemní jímce (zní to v létě dutě, když tamtudy kůň jde), ale majitelé objektu tvrdí, že je OK, tak nezbývá než věřit (anebo nezapomenout s koněm chodit okolo)...

Kůň spadl do jímky. Liberečtí hasiči ho z ní vyprošťovali tři hodiny - iDNES.cz
    http://liberec.idnes.cz/...bilem-kostele-fil-/liberec-zpravy.aspx?c=A160201_085556_liberec-zpravy_tm
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: u nás máme malou pískovou kruhovku, tu milujou poníci - a já taky - písek se prostě oklepe :-)... ovšem Nedouš se válí v bahně (v lepším případě, v horším si najde hromadu trusu)....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mno, u toho koně to bude asi napůl.... on má stání na kraji, vedle něj jsou poníci - za kterejma je jejich sedlovna - takže na zbytek koní v řadě nevidí... a na poníky ani nedosáhne, protože mezi těmahle dvěma výběhama je odvodňovací strouha.... takže bych se nedivila, kdyby měl problém se spánkem... když odvedeme poníky, tak tam řehtá a vyvádí....
    což teď mám trauma s Nedoušem, byl na "pastevku", které se změnilo v bahenní koupele (třicet čísel bahna, neodvodnitelné, nevsakuje se to), takže jsem ho posunula o stání - jenomže tím pádem mezi ním a jeho kámošema (na kraji jsou tři koně, s kterejma se kamarádil) je to původní stání - a on je teď vedle dvou magorek kobyl, které s ním imho "nemluví".... s tam těma třema třeba stáli vedle sebe (byť oddělení plotem), kobyly se nekamarádí.... jenomže s těma jeho problematickejma nohama ho nechci nechat stát v třiceti číslech bahna a hnoje... stání u kobyl je na kopečku se zbytkama odvodnění, takže jsou tam i suchá pevná místa....
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: to znám, to mi třeba Vobluďák udělal také - a to se ani nikam nešel zapotit prací - loni se skoro hodinu nechal čistit (a líbilo se mu to, protože tehdy zrovna přesrsťoval) a pak si rozvážně našel ve výběhu nejlepší blatíčko a za 30 vteřin měl nový "zábal"...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jo mě trvalo v sobotu kobylu vyčistit asi půl hodiny a samozřejmě po sundání cajků se mi odvděčila a ještě se přišla ukázat :) bílej kůň je prokletí
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Treba. Jen jsem chtela zminit, ze v kone mivaji spankovy poruchy.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To co popisovala CAROLIAN spíš vypadalo, že na jízdárně konečně ten kůň měl pocit, že tam je klid a žádné ohrožení (i třeba jen od nějakého tyrana ze stáda) a že si tam může dát šlofíka bez stresu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Jaja, to znam! A k te kobyle, co usnula na jizdarne, jsou poruchy spanku u koni. Napr kun, co nema stado a je psychicky nevyrovnanej si nechce lehnout kvyli pocitum uzkosti a ohrozeni. Pak maji ti kone regulerni nap attacks a jsou celkove dost v haji.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: a jinak my meli kona polozeneho na zadech hodinu a hrabali se mu v brise (teda chirurg, ne ja, of course) a neudusil se, ale je fakt, ze pak uz se dost kvaltovalo, nicmene imho to bylo hlavne diky delce narkozy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja si to pamatuju tak ze se jim pak ty tezky plice lepi na hrudnik, neprokrvujou se dostatecne a zacne tam ta zanetliva reakce, takze spis to prvni, i kdyz ono to bude asi kombinace obou, skriplych trubek i vahou utrob...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: jestli si to pamatuju dobře, tak tvrdý spánek tvoří u koně max 3 hod denně a je to rozdrobený do různě dlouhých intervalů během dne a dokážou to ve stoje i v leže. pak hodně odpočívaj. Nejsou to striktně světloaktivní zvířata, svou aktivitu mají asi ve 3-4 vrcholech během dne i noci (záleží na počasí a ročním období). do půl hodiny by se udusili při ležení na zádech, tak to mají i přežvýkavci. Nevím teď jestli se jim blbě dýchá kvůli tomu že na plicích spočine váha žaludku (bachoru u přežvýkavců), nebo jestli se tam nějak skřípou trubky...už ty vědomosti nejsou to co to bývalo:/ co se týká zápalu plic jak psala anabel, to je otázka i dní. Záleží na jedinci.
    PES
    PES --- ---
    Trošičku se shirka v sobotu zabahnila (pro srovnání se spodní částí obrázku ze začátku minulého prosince, kdy šla celkem upravená v průvodu přes vesnici) :-)

Shire bahnak
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: vydrzi i dyk aletak kolem tech dvou hodin max, udusi se az pozdejc kdyby lezeli moc dlouho, pac se jim prilepi plice na hrudnik a dostanou zapal płic, ne ze by to slo tak rychle.. Ale proto se musej kone s urazama koncetin zavesovat a rizene pokladat
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: jak který kůň - třeba dospělák hucul umí chrnět (doslova chrápat) na ranním sluníčku i 2 hodiny (a nenechá se ani vzbudit, když za ním přijde člověk, tak jen zamžourá a buď chrní dál s nohama u těla anebo se úplně vyvalí na bok jak mrtvola)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... no nic tak mě to zajímalo.... já bych se s koněm asi nevyspala - tak jako nejsem schopná se vyspat s dětma, všechno mě budí, každé převalení, zakašlání, mluvení ze spaní.... bych asi sledovala koně a nespala... :-) (magor, no)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem slyšela že potřebují hodinu "spát" - jako doopravdy tvrdý spánek... tak mě to zajímalo... u nás máme jednoho koně, který se chodí prospat na jízdárnu - prostě když ho tam pustí, tak se svalí a chrápe (doslova :-)) - když jsem to viděla poprvý, tak jsem běžela pro majitele, že mu umírá kůň.... a kolegyni volali ze stájí, ať okamžitě přijede, že kobyla leží, nežere - a ona prostě SPALA tak tvrdě, že s ní nehlo ani to seno....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Nemam paru, ja v noci spim :)) Tohle je rano, a lezela tak 15 minut. Ale asi sse zvedla, protoze jsem se zacala oblikat. Slysela jsem, ze kone lezi maximalne kolem pul hodiny, pac pak se udusi.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: hele, jak dlouho Sol spí / leží takhle přes noc?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jo, budu muset postupně.... dneska když trenérka hodila deku (jeho, sedlovou) přes ohradu, tak šel pryč.... normálně mu nevadí, ale tohle ho asi znechutilo, se bál že ho zase budeme strašit s plachtou... ale kolem hromady přikryté plachtou už chodí úplně normálně.... nicméně s ním budu muset zase trošku couvnout, dát tu deku / ručník nebo něco malého nešustivého... pak ty pytlíky jsou asi dobrej nápad (malé šustivé), než zase vytáhnu plachtu.... zdá se, že poníček přeci jen měl trénink a plachtou se někdy před tím setkal, Nedouš asi ne... on je fakt vidlák, zná hory a kamení a řeky a stromy.... ale civilizace (igelity, auta) ho děsí...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A protoze jsem byla do druhyho dne ve staji a v klubovne byla zima, tak jsem se v noci tulila ke konskymu zadku. Jednou mne v noci probudil psouk do ucha, kdyz si Sol lehla vedle mne a zadkem mi zahrivala zada.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam