• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    VAMPY: On je ale taky člověk docela hodně vyjímečný rozsahem mimických projevů. A ty fotky co jim ukazovali byly hodně návodné. Asi jako:

VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: tak ze zvire pozna emoce majitele kdyz s nim je, to neni zadna veda. Ale ze zvire pozna emoce kohokoliv (i neznamych lidi) z fotografie, to je husty! clovek ma problemy poznat emoce zvirete podle jeho mimiky, nebo nedejboze z fotografie. nepozna dokonce ani tak zakladni a intenzivni vec, jako je bolest. existuji na to vyukove aplikace, programy a stejne podle mimiky a vyrazu tvare je clovek schopen vetsinou rozeznat emoce(bolest/nebolest) pouze u konkretnich zvirat se kterymi manipuluji a prichazi pravidelne do styku...Ale cemu se divit. Jak jsem se dnes dozvedela, mame v mozku stejnou hustotu neuronu jako ma slepice. svou inteligenci mame jenom diky plose mozku, jinak ale nejsme zadny blesky:)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak pro mě je na tom zajímavý to, že takhle reagovali na fotografii tváře - ne na celý body language.... já vždycky měla pocit, že hodně reagují na pohyby, postoj, rytmus dechu atd....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jak jsem prohlasila kamaradovi, kterej mi ten link poslal, je strasne smutny, ze nekdo musel na takovouhle vec delat "research".

Horses can read human emotions, study shows
    http://phys.org/news/2016-02-horses-human-emotions.html
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no hlavne ze jinde bylo co zrat, vsude mraz a snih... Tahle becka se uz brzo docka, doufam, ta zasbude psychovat ze ma neco delat a nemuzezrat ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Becky potrebuji pohyb :D Prej je vybehmoc malej/nudnej/znamej/vyzranej...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: behaji kazdy den ve vybehu, Volina se proste potrebovala nazrat a sla hledt neco lepsiho nez je seno a lyko ze stromu. Je jak becka!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Hmm. Jak dlouho nebyli kone behat? Predpokladam, ze si to naordinovali sami. Takovou prochzecku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: "Ani na jeji volani nereagovali." Proc jen nejsem prekvapena.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo, vetsinou neodejdou z dohledu/doslechu/docichu od koni, ale jsou vyjimky, ruzni soliterni jedinci co to chvili bez stada vydrzi, aby se pak radi vratili. A vetsinou je duvodem teto vyjimky obvzlast lakave zradlo, jako treba pole mladeho obili apod. :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... když nad tím přemýšlm, tak u nás vždycky zdrhnul kůň jen jeden - takže tím pádem vlastně neměl motivaci někde courat, co? Že se držel "doma".....
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: to že jančí jistě, ale že většinou některý z těch jedinců pendluje mezi místem "u lidí" a směrem "kam zmizeli koně", jakoby se snažil lidi upozornit ;-)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no zajimave, ono je to jaksi konim vlastni, bez stada nejsou nicim... ze je to otravne, o tom zadna :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: je zajímavé, jak ti koně co "zůstanou" pak vyvádí. Kdysi jsem byl ve stáji, kde si kobyly v jednom výběhu udělaly výlet jen do přilehlého remízku (pár stovek metrů souvislého lesa) a starý valach, který tam byl s nimi a neutekl (nebo netrefil tu díru) pak běhal napříč výběhem ke stáji, zařvat (aby si lidi všiml), na druhou stranu k lesíku, zaječet (aby se kobyly vrátily) a tak stále dokola...

Nakonec, než jsme došli přes výběh do toho svahu a prolezli ohradníkem do lesíka (a našli kudy ty potvory asi proběhly), tak kobyly už hledaly cestu zpět do výběhu samy, protože v lese nebylo nic kloudného k sežrání a vůbec je to tam nebavilo... Jen nemohly trefit ten výmol, ve kterém šel ohradník moc vysoko napříč, takž při troše snahy mohl kůň tím výmolem projít a snížit si tak relativně svoji výšku (potvory vychytralý)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Nasi kone asi tak pred tremi tydny sbalili fidlatka a bezeli do vedlejsi vesnice... a do dalsi vesnice... a do lesa... nastesti stara chromajzlice Andula zustala pustena za stodolou a jen behala sem tam a rvala, ale stracena Oliwa prosla ohradnikem a vzala s sebou i ty dva araby... no ja myslela ze me omejou, prvni den sama doma s miminem, nastesti prisel kluk od tech arabu s kovbojem, co mu pomaha s treninkem a sedli do jeepu a jeli po stopach koni, dalsi stesti totiz bylo to ze zrovna zmrzlo a napadl snih, takze je mohli stopovat. Kone ubehli asi dvacet kilaku, prosli jeste jednim ohradnikem ve vesnici pres kopec , pak se milostive nechali chytit, hlavne proto, ze frajerka tezkotonazni stracena uz nemohla, arabi by lehce ubehli i sto... nastesti nikde nebezeli pres cestu, jen pres pole a louky a les, ja myslela ze me omejou a behala jsem mezi vybehem s rvouci Andulou a nastesti spicim miminem, no prima zabava pro sestinedelku!:D
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tak to s tou probíjející vodou, resp. ohradníkem spadlým k napaječce, od které to koníček dostal - byť jen částečně - do čumáku jsem to zažil předloni v létě a navíc to byli dva achalové, takže koně hodně citliví... Vždy se všichni divili jak jsou ti koně žízniví, když dojdou do stáje z výběhu, ale že by to šli podrobně prozkoumat, to ne...
    Já si toho všiml sice také náhodou, ale rovnou jsem to opravil a potom, jelikož bylo hodně vedro, tak se oba koníčci u toho opravování ke mně přišli podívat (docela viditelně naznačovali, že mají žízeň). Zkusil jsem tehdy nabrat vodu do dlaní a moc pěkně to jeden z nich vysrkl a slízl, tak jsem nabíral dál a přitom stále držel ruce blíž a blíž k napajčce, až jsme skončili já s rukou v té napaječce a koníček srkal přímo (trochu se tedy bál i syčení ve ventilu u plováku, ale když jsem tam stál a nic neřešil, tak to bral, že je to v klidu). S tím druhým to pak bylo podobné. Sice to celkem zabralo snad půl hodiny, ale oba se pak už napaječky bát přestali...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás jsem viděla koně, co se dostali z výběhu a obvykle jen tak špacírují po ranči a dojídají zbytky sena, co kde upadlo na cestách a před paddocky.... ale kdyby se vydali někam, tak je z toho průser, o kousek dál je nepřehledná horská dálnice...

historka pro "pobavení" - dva paddocky sdílejí nápáječku, kdesi nám během bouřek rupla trubka ze studně, takže tekla voda jen z vodojemu, dost bahnitá a hnusná, a tyhle dvě kobyly to odmítly pít... takže majitelky vyměnily nádobu, nosily vodu z domova a podobné psí kusy - kobyly furt nic - a pak "se" zjistilo, že jim do té vody zkratuje ohradník.... takže kobyly nadále nepijí (protože se prostě bojí)....
    PES
    PES --- ---
    Dopravu v Brně zkomplikoval odchyt splašených koní - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/...v-brne-koplikuji-kone-d2b-/brno-zpravy.aspx?c=A160208_193728_brno-zpravy_jkk

Kousíček od nás (k ústí toho tunelu zmíněného v článku) je to několik stovek METRŮ... Ale naštěstí to není od známé z jejich stáje...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: kauza boule na břiše pokračuje tak, že se tam dostanu až v pondělí a prostě to vyhodnotím - buď se to zmenšuje a prohlásím to za bodanec - a nebo je to stejný či horší a holt budu muset investovat do veta...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mne se libeji ty sipecky :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás taky tak - jsem včera kolem poledne brousila po stájích - pátek, všední den, ranní seno sežrané - a těch "padlých" tam byla tak polovina - u nás bohužel mají jen malé výběhy.... to ti vaší mají mnohem lepší...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam