• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: starší šedivák... :-(... jako vcelku asi pravděpodobná možnost...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: ajaj:(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak byl u nás vet a Ned nemá ani kousance, ani sarkoidy ale zřejmě melanomy :-( (vet našel další na ocase)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    LIENEN: nojo, ale treba psi dokazi rozeznat mnohem bohatsi skalu emoci nez takovehle rozdilnosti. u koni ci prasat je to jen otazka toho, kdo to driv opublikuje:) a potom svete div se, primati maji relativne spatne kognitivni schopnosti. Napriklad pes ma lepsi kognitivni schopnosti nezli simpanz. zhorsenou kognici primatu by se ty rozdily daly castecne vysvetlit. A uz jsem uspesne zapomnela jaky biologicky duvod ma to ze neumime prilis dobre zpracovavat okolni informace. Ale pamatuju si, ze to vysvetleni bylo takove docela trivialni, az mne to prekvapilo.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    VAMPY: On je ale taky člověk docela hodně vyjímečný rozsahem mimických projevů. A ty fotky co jim ukazovali byly hodně návodné. Asi jako:

VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: tak ze zvire pozna emoce majitele kdyz s nim je, to neni zadna veda. Ale ze zvire pozna emoce kohokoliv (i neznamych lidi) z fotografie, to je husty! clovek ma problemy poznat emoce zvirete podle jeho mimiky, nebo nedejboze z fotografie. nepozna dokonce ani tak zakladni a intenzivni vec, jako je bolest. existuji na to vyukove aplikace, programy a stejne podle mimiky a vyrazu tvare je clovek schopen vetsinou rozeznat emoce(bolest/nebolest) pouze u konkretnich zvirat se kterymi manipuluji a prichazi pravidelne do styku...Ale cemu se divit. Jak jsem se dnes dozvedela, mame v mozku stejnou hustotu neuronu jako ma slepice. svou inteligenci mame jenom diky plose mozku, jinak ale nejsme zadny blesky:)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak pro mě je na tom zajímavý to, že takhle reagovali na fotografii tváře - ne na celý body language.... já vždycky měla pocit, že hodně reagují na pohyby, postoj, rytmus dechu atd....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jak jsem prohlasila kamaradovi, kterej mi ten link poslal, je strasne smutny, ze nekdo musel na takovouhle vec delat "research".

Horses can read human emotions, study shows
    http://phys.org/news/2016-02-horses-human-emotions.html
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no hlavne ze jinde bylo co zrat, vsude mraz a snih... Tahle becka se uz brzo docka, doufam, ta zasbude psychovat ze ma neco delat a nemuzezrat ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Becky potrebuji pohyb :D Prej je vybehmoc malej/nudnej/znamej/vyzranej...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: behaji kazdy den ve vybehu, Volina se proste potrebovala nazrat a sla hledt neco lepsiho nez je seno a lyko ze stromu. Je jak becka!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Hmm. Jak dlouho nebyli kone behat? Predpokladam, ze si to naordinovali sami. Takovou prochzecku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: "Ani na jeji volani nereagovali." Proc jen nejsem prekvapena.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo, vetsinou neodejdou z dohledu/doslechu/docichu od koni, ale jsou vyjimky, ruzni soliterni jedinci co to chvili bez stada vydrzi, aby se pak radi vratili. A vetsinou je duvodem teto vyjimky obvzlast lakave zradlo, jako treba pole mladeho obili apod. :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... když nad tím přemýšlm, tak u nás vždycky zdrhnul kůň jen jeden - takže tím pádem vlastně neměl motivaci někde courat, co? Že se držel "doma".....
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: to že jančí jistě, ale že většinou některý z těch jedinců pendluje mezi místem "u lidí" a směrem "kam zmizeli koně", jakoby se snažil lidi upozornit ;-)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no zajimave, ono je to jaksi konim vlastni, bez stada nejsou nicim... ze je to otravne, o tom zadna :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: je zajímavé, jak ti koně co "zůstanou" pak vyvádí. Kdysi jsem byl ve stáji, kde si kobyly v jednom výběhu udělaly výlet jen do přilehlého remízku (pár stovek metrů souvislého lesa) a starý valach, který tam byl s nimi a neutekl (nebo netrefil tu díru) pak běhal napříč výběhem ke stáji, zařvat (aby si lidi všiml), na druhou stranu k lesíku, zaječet (aby se kobyly vrátily) a tak stále dokola...

Nakonec, než jsme došli přes výběh do toho svahu a prolezli ohradníkem do lesíka (a našli kudy ty potvory asi proběhly), tak kobyly už hledaly cestu zpět do výběhu samy, protože v lese nebylo nic kloudného k sežrání a vůbec je to tam nebavilo... Jen nemohly trefit ten výmol, ve kterém šel ohradník moc vysoko napříč, takž při troše snahy mohl kůň tím výmolem projít a snížit si tak relativně svoji výšku (potvory vychytralý)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Nasi kone asi tak pred tremi tydny sbalili fidlatka a bezeli do vedlejsi vesnice... a do dalsi vesnice... a do lesa... nastesti stara chromajzlice Andula zustala pustena za stodolou a jen behala sem tam a rvala, ale stracena Oliwa prosla ohradnikem a vzala s sebou i ty dva araby... no ja myslela ze me omejou, prvni den sama doma s miminem, nastesti prisel kluk od tech arabu s kovbojem, co mu pomaha s treninkem a sedli do jeepu a jeli po stopach koni, dalsi stesti totiz bylo to ze zrovna zmrzlo a napadl snih, takze je mohli stopovat. Kone ubehli asi dvacet kilaku, prosli jeste jednim ohradnikem ve vesnici pres kopec , pak se milostive nechali chytit, hlavne proto, ze frajerka tezkotonazni stracena uz nemohla, arabi by lehce ubehli i sto... nastesti nikde nebezeli pres cestu, jen pres pole a louky a les, ja myslela ze me omejou a behala jsem mezi vybehem s rvouci Andulou a nastesti spicim miminem, no prima zabava pro sestinedelku!:D
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tak to s tou probíjející vodou, resp. ohradníkem spadlým k napaječce, od které to koníček dostal - byť jen částečně - do čumáku jsem to zažil předloni v létě a navíc to byli dva achalové, takže koně hodně citliví... Vždy se všichni divili jak jsou ti koně žízniví, když dojdou do stáje z výběhu, ale že by to šli podrobně prozkoumat, to ne...
    Já si toho všiml sice také náhodou, ale rovnou jsem to opravil a potom, jelikož bylo hodně vedro, tak se oba koníčci u toho opravování ke mně přišli podívat (docela viditelně naznačovali, že mají žízeň). Zkusil jsem tehdy nabrat vodu do dlaní a moc pěkně to jeden z nich vysrkl a slízl, tak jsem nabíral dál a přitom stále držel ruce blíž a blíž k napajčce, až jsme skončili já s rukou v té napaječce a koníček srkal přímo (trochu se tedy bál i syčení ve ventilu u plováku, ale když jsem tam stál a nic neřešil, tak to bral, že je to v klidu). S tím druhým to pak bylo podobné. Sice to celkem zabralo snad půl hodiny, ale oba se pak už napaječky bát přestali...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás jsem viděla koně, co se dostali z výběhu a obvykle jen tak špacírují po ranči a dojídají zbytky sena, co kde upadlo na cestách a před paddocky.... ale kdyby se vydali někam, tak je z toho průser, o kousek dál je nepřehledná horská dálnice...

historka pro "pobavení" - dva paddocky sdílejí nápáječku, kdesi nám během bouřek rupla trubka ze studně, takže tekla voda jen z vodojemu, dost bahnitá a hnusná, a tyhle dvě kobyly to odmítly pít... takže majitelky vyměnily nádobu, nosily vodu z domova a podobné psí kusy - kobyly furt nic - a pak "se" zjistilo, že jim do té vody zkratuje ohradník.... takže kobyly nadále nepijí (protože se prostě bojí)....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam