• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    PES: moje noční můra je akorát to, jak ty sem ty hrozivý články o smutnejch nehodách furt postuješ. ty na to máš nějakou úchylku nebo co? dycky takovej pěknej den a pak vlezu sem a tady mrtvý koně, bouračky a zděšení na dálnici :)) myslim že to neni úplně potřeba číst, to že to jsou smutný případy víme všichni, ale že by to byla taková senzace...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: moje nocni mura... nedivim se, ja rano prijdu k ohrade a tycky ohnute, ten mokry snih zustal nalepeny na paskach a v noci primrzl a pulka ohrady se valela po zemi.... snad to pres den trochu stece, to co jsem nezvladla oklepat. jiste ovsem je, ze elektrika nekope!
    PES
    PES --- ---
    Blbý začátek března...
    Stádo koní pobíhalo po silnici. Při třech nehodách jeden z nich zemřel - iDNES.cz
    http://budejovice.idnes.cz/...sku-dxx-/budejovice-zpravy.aspx?c=A160301_103403_budejovice-zpravy_mbe
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TAK!
    Trosku z jinyho soudku, v dansku je pocasi sedive a temne, ale muzeum je super! Mam tu nejaky 1100-1400 stol.n.l. cajky na kone. A protoze jsem hodna, pripojim i par vikingksejch.
    Ty obrazky jsou ve velkym rozliseni, pokud si je chcete stahnout, je to tak proto, ze ja podle nich budu rekonstruovat.

Vikingsky kousky. Trmeny a prezky zdobeni z postroju.

Soska ze sachu kolem 1100 AD.

Stredoveky cajky.

Zdobeni ze stredovekejch postroju.

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no jo pravdu máš, já bych jen nečekala, že se slepice potento z hnědého sedla, většina jich tam má mnohonásobně dražší vybavení....nu přepadovka proběhne a jo pravda ještě skočím pro ten řetízek a záměček a bude pokoj
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja bych radsi klasicky kostrovy sedlo

SHAMPOO: mrknu na to
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja hlasim, ze v dansku je slunecno a krasne!
    PES
    PES --- ---
    Safra. To se to zatracený frontální rozhraní nemohlo pohnout PŘED víkendem? :-X
    To opravdu musí pracovní týden začít tak nádherným počasím (u nás jasno a +16°C, přízemních dokonce +21°C !!!). Akorát s tímhle, pokud přijdou ještě mrazy/mrazíky bude zase po úrodě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: hele, lidi jsou naprosto oprsklý a neznají hranice - a často vůbec nechápou co ti jako vadí na tom, že si půjčili sedlo nebo koně, nebo že když si půjčí koně a nevykydají mu a nepostarají se o něj.... já mám teď půjčenýho koně na zimu a tak nějak jsem to brala, že s rozumnejma lidma se domluvím a ono houby s octem - na všechno musí být pevně stanovená pravidla a bohužel musíš lidi kontrolovat.... jsem myslela třeba, že je jasné, že kdo jezdil ten den na koni, tak kydá.... no tak není... to bylo pokaždné něco - už bylo moc pozdě, moc tma, málo času atd... nejlepší omluva za nevykydání byla "já jsem zapoměla kde jsou kolečka na hnůj".... skončilo to tak, že jsem domluvila kydání se stájema... o tom, že skříň se sedlama byla přes vánoce nezamčená, protože kdosi zkurvil zámek a nikoho nenapadlo koupit novej a dát tam na ten tejden alespoň provizorní, ani nemluvě... jako jsou to maličkosti, ale když každou návštěvu stájí skončím nasraná proto, že někdo neudělal to, co měl? Teď jsem byla pět dní pryč a zase prý v sobotu ráno byly nezamčené kozí výběhy atd.... (kozy jsme museli začít zamykat, protože lidi to pojali tak, že vyhodili haranty u koz a šli si jezdit na koních - a že tam haranti kozy mučí a honí, to nikoho nezajímalo)

... a beru to jako poučení - příště už žádné spoléhání se na všeobecnou slušnost, pěkně pevná pravidla a definované finance - a vše pod zámkem, s omezeným přístupem...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: já ám celkem příjemnou zkušenost s babou z asedel, vymění když to nesedí bo vrátí prachy, což je fajn za bazarovky a má je pěkně ošetřené sedlářem
    Anglická sedla
    http://www.a-sedla.cz/

k dobru přihodím, teď jsem prodala staré sedlo a paní ho chtěla na poncla, bože bože, byla děsně překvapená, že sedlo nemusí klouzat koni na krk, já byla taky celkem jako překvapená :D
    inu dá se jezdit všelijak :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: my mame na norika bezkostru. levny to je, ale spousta lidi to uplne nemusi no...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    vazeni pratele, shanim sedlo na svou tlustou stracenu, je to mohutna teplaska s sirokymi zady a nevyraznym kohoutkem, takze bych rada nejakou anglii s sirokou komorou, spis typ sedlo na chladase. Toz kdybyste o necem vedeli, zpravte mne, diky! Jo a cena.. no moc drahe to byt nemusi. Mam prima skocku Kentaur od Jany Rosicke, co je skoro nova, avsak bohuzel uzka (pasuje na normalniho teplase) , prodam neb vymenim, bude-li nove sedlo adekvatni.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Blahy pameti jsem takhle chodila krmit Saru.
    PES
    PES --- ---
    Zas...ný bláto... V tohle vytahovat koně z výběhu večer do stáje... Ještě, že většina jich za mnou přijde na zavolání (teď se tenhle "kousek" hodí), takže výpomoc se sváděním koní se omezila na zavolání a koníček se přebrodil blátem až k východu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: No, zase jak ma majitel kontrolovat, kdo si pujcuje ci sedlo?
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    AOTEAROA: ne-e, tak to u nás není, šéfka má vlastní úložiště, "majoši" také. Ale tak je to u nás samá prachatá znuděná panička, nikdo tam nemá nic horšího než kentaura, tak jako herdek filek :D
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: ale tak víš co, tak ho alespoň nevodřu jako ne sakra a vrátím třmeny jak byly a uzdu taky, aby to ta blbá kráva(já) nepoznala ne
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SHAMPOO: šéfka si ho půjčit nemohla? ;-) mně se jednou stalo že jsem přijela jezdit a můj kůň lítal na louce pod sedlem s dětmi majitelů stáje :-D ale tehdy jsem ještě byla jen nájemce toho koně a majitel koně jim řekl že když se se mnou domluví, tak si ho výjimečně můžou půjčit. No asi mysleli že nepřijdu... :-D
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: je příšerné muset chystat "pasti", které by prozradily manipulaci se sedlem :-/ Ale když to jinak nejde...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: za to by mela odpovidat šéfka a verim ze tomu tak neni.ale pravda no, to je moje nocni mura. Sedlo kdyz jsem přitáhla tak kolem nej knikalo nekolik slepic neb je hnede.pro me to byl dobrej kauf, cert sper barvu. Teda...ted mam brouka v hlave udelam par náhodných prepadovek v divne časy
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: zmenit ustajeni, imho. Tohle jsou veci, ktery by se dle meho ve staji rozhodne dit nemely. Jsi si jista, ze si pujcuji jen sedlo, a ne i kobylu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam