• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ono ty hory jsou obydlený, ale ještě pořád nám bydlí pumy a hnízdí "plešatí" orli... prostě tady je ten nátěr civilizace velmi čerstvý... teď mi líčil kluk co tam chodí krmit v neděli, že jejich sousedi mají ochočeného lišáka - chodí se krmit a "ťuká na dveře" když má servis zpoždění :-).... taky nám tam chodí krůty, nádherný....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: já to viděl z leteckého snímkování, trochu divočina, kousek vedle dálnice, vodní nádrž, někde jsem tam viděl celkem velký povrchový těžební lom. Ale na druhou stranu máte celkem blízko okolo vinice apod...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jsme, jak je to chráněné území, tak tam nechodí lidi, čokli, cyklisti.... není to veliký, ale za to poměrně nepřístupný....
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: no už jsou (zpět) někde i vlci a třeba na Jižní Moravě byl případ, kdy právě jezdkyni na koni vyděsil medvěd (zatoulaný ze Slovenska)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to mi pripomina videokanal co sleduje muj muz, vytvarimho naka pani z aljasky a nataci jak ji na verandu chodi lisky a seda ji tam orli rodinka, ma je pojmenovane a docelapekne to komentuje a jeste tam chodi jeji domaci kocky a rusne na sebe s tema divokyma zviratama zahlizi. Joo emerika, tady mame ve vybehu akorat bazanty, lisky co cuchaji slepice a kdyz ma clovek steati, aj jezevce spatri
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: rys, tyjo, super ;)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jste v pěkné divočině...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    uf.... dnešní den teda stál za to.... ráno hned do stájí, přijel kovář, Nedouše je třeba okovat... do toho mám stříbrného koně - nechala jsem mu vyndat ty dva melanomy, které si furt rozdíral - to teda u příležitosti své operace (tříselná kýla)- já nesmím teď pár týdnů jezdit, tak se docela hodí, že on nemůže mít sedlo, budeme se rekreovat spolu....

No nic, kovář mi říkal, že tam bude až do šesti večer, že má spoustu práce a že musel vzít s sebou štěně a že nemůže štěně vypustit, protože je to blbec a honil by kozy a slepice... pak jsem jela přes hory nakoupit nějaké věci pro koně - ono je to 15 minut, ale cestou tam koukám, že je ucpaná dálnice v protisměru - takže zpátky jsem jela 45 minut po horských silnicích...

... ve čtyři mi volala úterní kozí rodina, že se ke kozám dostal černý pes a že ho teda chytly a že tam není nikde páníček.... tak jsem zuřila, protože do stájí psi bez vodítka nesmí... no než jsme dotelefonovali, tak pes utekl a ještě pocuchal slepici - než teda přiletěl kovář... když jsem slyšela, jak na něj ječí majitelka slepice, tak jsem usoudila, že je potrestanej dost :-) ALe prý kozenky sice hysterické, ale nezraněné, tak ok...

... vyzvedla jsem dceru z dramaťáku a jela to tam zkontrolovat - kozenky už se uklidnily a vypadaly normálně, tak jsem je vzala na procházku zkontrolovat Nedouše, jestli se mu nepodařilo vyrvat si štychy - tak nepodařilo, i se přišoural od sena k vrátkům, že by třeba i šel ven, tak jsem ho na chvilku vzala, jen tak škubat travičku... pak jsem ho vrazila zpět a když jsme se loučili, tak on najednou úplně ztuhnul a čumí mi přes rameno - tak se koukám, nic... říkám mu, že je to OK, on furt ztuhlej.... tak jsem šla s kozenkama dolů a najednou kozy taky zježený a ztuhlý - a ejhle, po příjezdovce si to mašíruje rys.... jako už to byl fakt konec dne blížilo se stmívání, ale stáje plný lidí, aut, koní.... drzoun....
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: tak, tak - kdo dnes má na to (a třeba i může na pronajatých pozemcích) stavět pevnou ohradu (i kdyby jen s akátového prořezu náletů - těch se dá často sehnat hodně i za symbolickou cenu a hodně to vydrží - akorát kopat/vrtat na to díry a vrtat do toho úchytky, to je peklo...)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: moje nocni mura... nedivim se, ja rano prijdu k ohrade a tycky ohnute, ten mokry snih zustal nalepeny na paskach a v noci primrzl a pulka ohrady se valela po zemi.... snad to pres den trochu stece, to co jsem nezvladla oklepat. jiste ovsem je, ze elektrika nekope!
    PES
    PES --- ---
    Blbý začátek března...
    Stádo koní pobíhalo po silnici. Při třech nehodách jeden z nich zemřel - iDNES.cz
    http://budejovice.idnes.cz/...sku-dxx-/budejovice-zpravy.aspx?c=A160301_103403_budejovice-zpravy_mbe
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TAK!
    Trosku z jinyho soudku, v dansku je pocasi sedive a temne, ale muzeum je super! Mam tu nejaky 1100-1400 stol.n.l. cajky na kone. A protoze jsem hodna, pripojim i par vikingksejch.
    Ty obrazky jsou ve velkym rozliseni, pokud si je chcete stahnout, je to tak proto, ze ja podle nich budu rekonstruovat.

Vikingsky kousky. Trmeny a prezky zdobeni z postroju.

Soska ze sachu kolem 1100 AD.

Stredoveky cajky.

Zdobeni ze stredovekejch postroju.

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no jo pravdu máš, já bych jen nečekala, že se slepice potento z hnědého sedla, většina jich tam má mnohonásobně dražší vybavení....nu přepadovka proběhne a jo pravda ještě skočím pro ten řetízek a záměček a bude pokoj
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja bych radsi klasicky kostrovy sedlo

SHAMPOO: mrknu na to
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja hlasim, ze v dansku je slunecno a krasne!
    PES
    PES --- ---
    Safra. To se to zatracený frontální rozhraní nemohlo pohnout PŘED víkendem? :-X
    To opravdu musí pracovní týden začít tak nádherným počasím (u nás jasno a +16°C, přízemních dokonce +21°C !!!). Akorát s tímhle, pokud přijdou ještě mrazy/mrazíky bude zase po úrodě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: hele, lidi jsou naprosto oprsklý a neznají hranice - a často vůbec nechápou co ti jako vadí na tom, že si půjčili sedlo nebo koně, nebo že když si půjčí koně a nevykydají mu a nepostarají se o něj.... já mám teď půjčenýho koně na zimu a tak nějak jsem to brala, že s rozumnejma lidma se domluvím a ono houby s octem - na všechno musí být pevně stanovená pravidla a bohužel musíš lidi kontrolovat.... jsem myslela třeba, že je jasné, že kdo jezdil ten den na koni, tak kydá.... no tak není... to bylo pokaždné něco - už bylo moc pozdě, moc tma, málo času atd... nejlepší omluva za nevykydání byla "já jsem zapoměla kde jsou kolečka na hnůj".... skončilo to tak, že jsem domluvila kydání se stájema... o tom, že skříň se sedlama byla přes vánoce nezamčená, protože kdosi zkurvil zámek a nikoho nenapadlo koupit novej a dát tam na ten tejden alespoň provizorní, ani nemluvě... jako jsou to maličkosti, ale když každou návštěvu stájí skončím nasraná proto, že někdo neudělal to, co měl? Teď jsem byla pět dní pryč a zase prý v sobotu ráno byly nezamčené kozí výběhy atd.... (kozy jsme museli začít zamykat, protože lidi to pojali tak, že vyhodili haranty u koz a šli si jezdit na koních - a že tam haranti kozy mučí a honí, to nikoho nezajímalo)

... a beru to jako poučení - příště už žádné spoléhání se na všeobecnou slušnost, pěkně pevná pravidla a definované finance - a vše pod zámkem, s omezeným přístupem...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: já ám celkem příjemnou zkušenost s babou z asedel, vymění když to nesedí bo vrátí prachy, což je fajn za bazarovky a má je pěkně ošetřené sedlářem
    Anglická sedla
    http://www.a-sedla.cz/

k dobru přihodím, teď jsem prodala staré sedlo a paní ho chtěla na poncla, bože bože, byla děsně překvapená, že sedlo nemusí klouzat koni na krk, já byla taky celkem jako překvapená :D
    inu dá se jezdit všelijak :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: my mame na norika bezkostru. levny to je, ale spousta lidi to uplne nemusi no...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    vazeni pratele, shanim sedlo na svou tlustou stracenu, je to mohutna teplaska s sirokymi zady a nevyraznym kohoutkem, takze bych rada nejakou anglii s sirokou komorou, spis typ sedlo na chladase. Toz kdybyste o necem vedeli, zpravte mne, diky! Jo a cena.. no moc drahe to byt nemusi. Mam prima skocku Kentaur od Jany Rosicke, co je skoro nova, avsak bohuzel uzka (pasuje na normalniho teplase) , prodam neb vymenim, bude-li nove sedlo adekvatni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam