• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: normálně by to bylo 325 - ale mám stovku slevu, protože pořádám ve stájích akce pro děti....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: 2250 je za ustajeni dost malo, ja si beru tri tisice a je to fajn, zivi mi to moje kone a zaplatim si z toho i jejich strouhani, ale vubec nepocitam s nejakou navratnosti te investice, kterounjsem do staje a vybehu vlozila... Ale ja to nedelala jako business plan, mam to hlavne pro sebe a tak tu nemam ani zadne zazemi pro klenty, nejsem zadna komercni staj. V tech se dneska ceny pohybujou okolo 5-6 tisic- a samozrejme i vys- v zavislosti na vybaveni halou, jizdarnou atd.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    očkování bylo 90, překožka 25, zuby 250.... obávám se, že zuby neměl dělaný bůhvíjak dlouho...

NYEMI: ano, lidi by si to měli dělat sami, ale... tohle je jen půjčenej kůň a mě se nechtělo to řešit s "cizím" koněm - jako u svýho bych asi řešila jak ho (a sebe) to naučit, takhle mi přišlo jednodušší dát těch 25 baků... vet je starej mazák a je šikovnej a rychlej a přijde mi to milosrdnější k tomu koni... než abych se mu v tom rýpala já....

S převodama peněz - když jsem sem přijela před lety, tak mi kamarádka říkala, že to nemůžu přepočítávat kursem, že ona násobí ceny deseti a vyjde jí to tak nějak v poměru k těm výplatám a podobně... takže to zkuste přepočítat takhle.... myslím, že to docela sedí - za ustájení dávám 225 (25 je příplatek za krmení jen senem, kdybych dávala napůl vojtěšku je to levnější) - 2250Kč měsíčně zní reálně, ne?

Jinak u nás se to totálně zbláznilo, jak se sem navalili apliči a gůgliči, tak je totálně nepříčetný... nájemní byt 3+kk za pět tisíc měsíčně???? To normální lidi nemůžou utáhnout... takže pak letí nahoru právě i ceny služeb...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: dotaz mimo: v čem stříháš? Zkusila jsem pinnacle 17, nefungovaly mi náhledy na videa (asi špatné kodeky, přeinstalováno, nefungovalo pořád), teď zkoušen obyčejnej moviemaker a při každym střihu se mi ten obraz rozpad na divný pixely a barvy. nebyl tam jedinej plynulej přechod. nepřišla jsem na to čim to je. Takže netušim v čem mám stříhat. nic mi nefunguje. potřebuju poradu:-(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    (nehlede na to, ze vetsina lidi u nas asi v zivote o kamenech v pindiku neslysela)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: STejne jako celej kun. ALe mit pindu nemytyho roky, je myslim dost spatne.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak jako ono se to moc myt nema, ten maz ma ochrannou funkci ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A co se tyce cisteni pindika, ja myslela, ze to si lide delaji sami doma. Tedy alespon od kamenu, a obcasna normalni hygiena.
    I kdyz, u nas ve staji vsichni kone porad strasne loviskujou, ale umejt poradne genitalie, chtanbuh.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: a zuby jsme loni delałi za neco jako 1200 pricemz ale valna vast ceny byla anestezie. Jo a sheath bude asi predkozka, jestli teda myslis ten obal pindoura ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ockovani stovka? Tyjo tady je to za 600 czk i s aplikacii
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: i tady u vetů stojí celkem velkou část nákladů cesta + práce...

V absolutních hodnotách (tedy záleží na lokalitě a "luxusu" stáje apod. - stáj má velký rozptyl - od nejlevnějších k nejdražším to může být klidně i 1:3 v ceně) tady kůň přijde o chlup levněji (přepočítáno jen kurzem), ale to dělá také kupní síla, takže veskrze možná tady je kůň dražší (co do poměru nákladů na koně v rámci měsíčního rozpočtu majitele)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no tak ale aspoň to mám teď spočítaný, černý na bílým.... a to v tom nejsou žádné extrašpeky - ty melanomy jsou celkem 150, ty jsem "nemusela".... zbytek je běžná potřebná "údržba" - kováře a očkování a zuby prostě nějak moc odložit nebo nedělat nejdou... :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: operace melanomů byla nakonec levná - ta byla za stovku... ale pade byly antibiotika... očkování další stovka, zuby a čištění - ehm, nevím jak se tomu říká česky - sheath 250... zuby měl asi blbý.... pětadvacet za test na parazity (očervovací pasta by mě vyšla levněji :-))... ale prostě to naskáče.... a to spoustu věcí vet dělal zadarmo, třeba na ty melanomy se mrknul když tam byl kvůli jiným koním a i když jsme se pak zakecali já nevím, na půl hoďky, tak nic nechtěl... pak přijel extra vytáhnout stehy... ptala jsem se ho na slzavé oko, tak zkusil protáhnout slzný kanálek - nic nechtěl (a to tam jel extra kvůli nám a strávil s tím zase půl hodiny)....... bohužel tady nejvíc stojí práce / čas.... :-(

Opravdovou operaci si nechci raději ani představovat :-(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo vet, to naskace hned, a kor v americkych cenach. Me treba operace kryptorchida, takze dlouha anestezie a otevreni a siti bricha stala 10 000 pred dvema a pul roky, takze nakych 500$
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: slušný zářez...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsem si dala dohromady, co mě stál kůň - a za pět měsíců je 2200 dolarů... tak se nestačím divit :-) Polovina z toho je ustájení - zbytek je vet (cca 550) a kovář a nějaké ty sračky a máčky okolo.....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tady je

on je fakt miminko, imho měl být ještě u mámy, jenomže máma je výstavní koza, tu prodali když mu byly čtyři týdny a nazdar (kozy by se měly odstavovat po osmi týdnech, ty čtyři jsou brutus)... naštěstí teda u nás je s kozama, a zdá se, že se od nich dost učí (takový ty kozí znalosti), tak snad nebude úplnej magor... plánuju ho jako ženicha pro moje kozeny....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem měla operaci před šesti týdny, Ned taky tak (ty melanomy), takže s koněm jsem se tak plácala... do toho ve stájích si vjely pipiny do vlasů, takže tam lítá peří a já se snažím dělat mrtvýho brouka.... do toho mám teď na dva týdny u mých koz malého kozlíka, takové mimino to je, třikrát denně flaška a tak (jeho majitelka si procházela stěhováním + našli jí nádor, takže vyšetření, biopsie atd.), do toho se kozlík začal posírat, takže fakt blbý - dneska tam byla vetka, tak to není nic nakažlivého a dostal léčbu, ale pořád to znamená vyklízet mu a čistit ho (to teda k tomu krmení lahví)... tak mám docela dost co dělat...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jeste. Stunt horse!

sol na panely!
    http://www.youtube.com/watch?v=izjYdsg6VS0
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: vypada moc dobre, ta prdelka, och :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tyjo, tady to nejak utichlo. Doufam, ze Carolian je v pohode i s konma, dlouho jsem ji neslysela.

Vice spamu Sol, dneska jsem se zastavila ve staji a dala si jen kratkej trenincicek, a Shampoo mi udelala uplne onanisticky dokumentace!
    Cele album zde, je jich tam tricet a jsou furt stejny :) http://s369.photobucket.com/user/nyemi/library/sol_vycvik_02

Jako prvni jednu utrpnou, lec usmevnou - puvodni povel byl prorazit. Ale sol si rekla, ze to preskoci, na coz jsem nebyla uplne pripravena...

Lezeme na panely. V galerii je cela serie.

Takhle hezky stoji na miste na povel!

Ucime se s tyckou, abych ji mohla zacit shromazdovat a ucit kapriolu a piafu :P

Na konec, za odmenu, se sundaji vsechny spagaty a bezime ven, past se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam