CAROLIAN: mas to trochu jinak. kozel nehoni kozy pred sebou. kozel se srabsky schovava v zadu, ci vprostred a nechava se chranit stadem, ktere jde pred nim vstric nebezpeci a neznamu. Hrebec to ma stejne, stejne tak dominantni alfa samice. V dobe riji a hrebeni hrebci chrani stado z okraje hlavne v ramci domovskeho okrsku, ale nikdy nezenou, malokdy vedou, kozlove na nejakou ochranu prdej, kozy se rozutecou, brani se jen pri bezprostrednim nebezpeci, ale ne navzajem. Do neznameho prostredi jde prvni vzdycky nejzkusenejsi-vedouci jedinec, ktery ale nemusi byt (a u koni vetsinou ani neni) nejdominantnejsi. Ve vedouci pozici se jedinci leckdy stridaji, protoze kazdy ma jine zkusenosti a vede stado do jine situace. Dominantni jedinci jsou ve skutecnosti docela vykoristovatele, kteri funguji systemem hruzovlady a ruznych intrik, nebo metodou cukru a bice. Co se tyce vztahu clovek zvire, funguje to tak, ze pokud se te zvire boji a utika od tebe, zenes. pokud nema utekovou vzdalenost a ma dobry vztah k cloveku, vedes. co se tyce ruznych zmen chovani koni v kruhovce (a tady mam trochu bordel, to se priznam), myslim ze to funguje na principu zmeny vyladeni zvirete, kdy zvire ktere je v "presunovem" modu se chova jinak a je tvarnejsi nez zvire, ktere je v modu "jsem na svem pisecku". Behem presunu se totiz u vetsiny druhu kopytniku boura zakladni struktura spolecenstvi, spolecnost se stava amorfni bez zjevnych teritorialnich a dominancnich vztahu a mohou se tak formovat nova spolecenstvi a vztahy. treba si vsimneme, ze spousta koni je pod sedlem, pri praci a videni dost v pohode, ale v ohrade a v boxu presto muzou byt dost nebezpecni. jde o to, prace je pro ne presunovy mod a box jejich domovsky okrsek, kde jsou vztahy jine nez pri presunu. Ale tyhle mechanismy se samozrejme jeste prolinaji s operantnim podminovanim, pripadne systemem trestu a je velka otazka a velmi tenka hranice kdy se pro co uplatnuje ktery mechanismus (leckdy se behem jednoho vycviku uplatni vsechny tri mechanismy). A casto to ani nevedi samotni cvicitele a "zarikavaci" a spatne to pak vysvetluji (coz treba dle meho moc nevadi, protoze dulezity je, ze to funguje:))