nestíhám..... po troše dramatu (hodila jsem hysák) jsem stěhovala Nedouše do původního výběhu (byl teď tři měsíce v malém paddocku, protože jsem měla já operaci a nemohla jsem vyklízet velké stání - malá vyklízí stájník - a protože Ned měl operaci a chtěla jsem ho mít pod dohledem a protože z velkého paddocku byl tankodrom - bahna po kolena - a nechtěla jsem, aby v tom Nedouš stál)....
... takže jsem v celých stájích nesehnala drapák na tahání podložek, zachránil mě až kovář (já to věděla, že když má plný auto železa, že tam bude mít i něco použitelného na toto) - a to jsem si blbec totiž nevzala ani rukavice, takže fakt nevím, jak bych to odtahala... ale Nedouš je přestěhovanej, říkal, že se mu to fakt líbí - strčila jsem ho tam na chvilku než domeju vanu na vodu, abych viděla, jak se na to tváří a myslela jsem, že ho pak vezmu ještě ven - a on nechtěl, prej bude raději s kámošema - na podzim se tam kamarádil se třema sousedníma koněma - zvlášť s jejich valáškem co je na spodku hierarchie - ten se přišel hned oňufávat... tak jsem ho nechala - venku bylo už v těch jedenáct osmadvacet a byla jsem orvaná a Nedouš se během stěhování pásl před výběhem, tak jsem usoudila, že vzrůša má dost...
... ale na příští sezónu mu budu hledat nějaké pastevko, nebo alespoň větší výběh s víc koněma... uvidím, co se mi podaří sehnat... v našich stájích vysloveně pastevko není (oni tomu říkají, ale je to malý a pást se tam fakt není na čem). V konkurenčních stájích mají pastvinu (jako vysloveně půl kopce) jen pro valachy (což by mi nevadilo), ale ty stáje se mi nelíbí atmosférou, je to šílená mašinérie, bratru 150 koní (120 míst pronajímaj, řádově 30 - 50 koní mají vlastních - na tréninky, trail rides a podobně) a jejich traily jsou hezký, ale byl tam tuhle smrťák zaviněný cyklistou (mají tam přístup cyklisti, čoklové, miliony lidí atd.)... naše stáje jsou menší a ta rezervace je přístupná jen na povolení (na internetu se vyplní formulář) a psi a cyklisti jsou tam zakázaný, takže klid posvátný....
... no a teď můj dotaz - asi se ptám jak blbec, ale raději se optám, než udělat nějakou koninu... určitě je jasný, že Nedouš bude spokojenější s dalším koněm/a. Může být valach s kobylama? Nebo se budou nějak terorizovat? Na zvykačku asi bosky, co (týden by to Nedouš asi zvládnul, nakonec můžeme dát druhý pokus s boso)? V těch druhých stájích říkali právě že je to jen pro valachy a že můžou být nakovaní - ale že pak bych byla zodpovědná za to, když můj kůň zraní jiného - což dává smysl, ale zase při x zvířatech na pastvině, jak se ví kdo koho pokopal? U nás by to bylo řádově tři čtyři koně max, takže tam by to bylo asi jasný.... Nějaké rady, názory? Na co dát pozor? Jak byste vybírali, podle čeho?