• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: uf, tak držím palce.... u nás v neděli museli zrušit trénink s novým poníkem, protože vypadal na koliku - ale nakonec to dobře dopadlo.... teda dobře - zřejmě ho bolely víc nohy, takže zvedal nohy a byl v bolestech... neví se, co přesně s těma nohama má a kde, ale nechce dávat zadní na čištění a je to s ním takový jak na houpačce - někdy je čilej a veselej a někdy se sotva vleče....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: a pije dost?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vzpominate, jak jsme tu sbirali ty cisla na doktory? Tak ted jsem za ne dost rada! Dalsi bolesti briska. Kun sice kadi, ale kope se do bricha, vali se a nezere. Uz mi to zacina bejt tak trochu divny.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    u nas je tedka jeden starej valach, co byl dlouho hrebec, je to mazak, pred vedouci klisnou ma respekt, na mladosku se spis sklebi a nejvic pece se stejne starou Ancou, je jim 22, takze se spolu pasou z jednoho drnu a okusujou a pochrupkavaji v blizkosti. Proste on je vubec neresi. Myslim ze je to hrozne individualni, zalezi na povaze a temperamentu toho konretniho kone, ale pokud je dobre socializovanej, tak s tim nebudou problemy, naopak, on bude mit sve stadecko kobyl a kobyly zas chlapa ke kteremu se muzouv riji nalepit :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Nedouš vesměs vychází s koněma dobře, prudiče ignoruje, s "kamarádama" se třeba i navzájem čistí a drbou.... s kobylama nevím - ty dvě magorky na něj napřed nacválávaly, pak ho zřejmě jedna kousla fest do krku - a teď řehtaj když ho přivádím nebo odvádím a jedna za ním fakt chodí až k hrazení. Trenérčinu kobylu má rád, ale když s námi byla na "našich" trailech, tak na ní dělal ksichty a nechtěl jí pustit vedle sebe.... takže by se to muselo ohlídat.... zatím je teda místo u Foxy, tou si nejsem jistá - jak jí terorizovala leta Reina, tak nevím, jestli nebude terorizovat teď ona.... (plus pak tam jsou ty vztahy s její majitelkou, že...)
    PES
    PES --- ---
    Druhý smíšený výběh jsou také kobyly s valachy (pokud dobře počítám, tak teď 2 valaši - takoví "starší mazáci" a +/- 8 kobyl - během roku se 2-3 kobyly různě vystřídají, na léto přijedou jedny a zase druhé odjedou a na zimu jim to opět jejich majitelé vymění) a také bez problémů. Většinou si hledí každý svého, takže konflikty prakticky nejsou (u když dvě ze stabilních kobyl jsou trochu mrchy).

Na Tvém místě bych nepodcenil úvodní kontakt a zvykání si (přes ohradu) a pochopitelně pak pohlídat prvotní začleňování (a to ve velkém prostoru, aby měl každý kůň snadno kam ustoupit)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vobluďák je s kobylama, žádný problém, on tam tvoří "hlavu" stáda, ale je povahou v tomhle vyrovnaný, takže kobyly neterorizuje (a pochopitelně ony si nedovolí na něj, což kobyly občas submisivním valachům dělat mohou), když je nějaký "rozruch", tak to jde "umravnit" (dojde, podívá se, zašklebí a kobyly si jdou po svém), popř. když se v okolí (vedlejší výběh) objeví někdo nový (kobyla nebo valach), tak chvíli dělá přes ohradu "zlého koně" a vyhrožuje, aby si ohlídal "své" stádo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nestíhám..... po troše dramatu (hodila jsem hysák) jsem stěhovala Nedouše do původního výběhu (byl teď tři měsíce v malém paddocku, protože jsem měla já operaci a nemohla jsem vyklízet velké stání - malá vyklízí stájník - a protože Ned měl operaci a chtěla jsem ho mít pod dohledem a protože z velkého paddocku byl tankodrom - bahna po kolena - a nechtěla jsem, aby v tom Nedouš stál)....

... takže jsem v celých stájích nesehnala drapák na tahání podložek, zachránil mě až kovář (já to věděla, že když má plný auto železa, že tam bude mít i něco použitelného na toto) - a to jsem si blbec totiž nevzala ani rukavice, takže fakt nevím, jak bych to odtahala... ale Nedouš je přestěhovanej, říkal, že se mu to fakt líbí - strčila jsem ho tam na chvilku než domeju vanu na vodu, abych viděla, jak se na to tváří a myslela jsem, že ho pak vezmu ještě ven - a on nechtěl, prej bude raději s kámošema - na podzim se tam kamarádil se třema sousedníma koněma - zvlášť s jejich valáškem co je na spodku hierarchie - ten se přišel hned oňufávat... tak jsem ho nechala - venku bylo už v těch jedenáct osmadvacet a byla jsem orvaná a Nedouš se během stěhování pásl před výběhem, tak jsem usoudila, že vzrůša má dost...

... ale na příští sezónu mu budu hledat nějaké pastevko, nebo alespoň větší výběh s víc koněma... uvidím, co se mi podaří sehnat... v našich stájích vysloveně pastevko není (oni tomu říkají, ale je to malý a pást se tam fakt není na čem). V konkurenčních stájích mají pastvinu (jako vysloveně půl kopce) jen pro valachy (což by mi nevadilo), ale ty stáje se mi nelíbí atmosférou, je to šílená mašinérie, bratru 150 koní (120 míst pronajímaj, řádově 30 - 50 koní mají vlastních - na tréninky, trail rides a podobně) a jejich traily jsou hezký, ale byl tam tuhle smrťák zaviněný cyklistou (mají tam přístup cyklisti, čoklové, miliony lidí atd.)... naše stáje jsou menší a ta rezervace je přístupná jen na povolení (na internetu se vyplní formulář) a psi a cyklisti jsou tam zakázaný, takže klid posvátný....

... no a teď můj dotaz - asi se ptám jak blbec, ale raději se optám, než udělat nějakou koninu... určitě je jasný, že Nedouš bude spokojenější s dalším koněm/a. Může být valach s kobylama? Nebo se budou nějak terorizovat? Na zvykačku asi bosky, co (týden by to Nedouš asi zvládnul, nakonec můžeme dát druhý pokus s boso)? V těch druhých stájích říkali právě že je to jen pro valachy a že můžou být nakovaní - ale že pak bych byla zodpovědná za to, když můj kůň zraní jiného - což dává smysl, ale zase při x zvířatech na pastvině, jak se ví kdo koho pokopal? U nás by to bylo řádově tři čtyři koně max, takže tam by to bylo asi jasný.... Nějaké rady, názory? Na co dát pozor? Jak byste vybírali, podle čeho?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Jo, a nechala jsem to tam cely i s "nudnejma" castma, aby bylo videt, jak to teda s tim konem valim. Je tam videt, jak ji musim stouchat do rohu, jak v druhym rohu hazim pryc sedlo, co tam mam na zemi, jak se kun vyklene a pohupuje kdyz ho drbu na spravnym miste. A nakonec i jak snadno da najevo, ze dost bolo.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jeste staticka. Tam jsem si teda vycistila zed, kez by to bylo tak snadny i v realu!

NYEMI
    NYEMI --- ---
    AHA!

drbani kone a nezaslapnuti mne
    http://www.youtube.com/watch?v=hfxcnkMTjJY
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsem vzala Neda na bezuzdovce na trail, jenom na kousek - a on se normálně nechtěl vrátit domů...? Jako tam šel vesele, zpátky se táhnul jak v posledním tažení.... hmmm... asi si myslel, že pojedeme řádit po lese? Si na něj příště musím udělat čas a objet alespoň to základní kolečko...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak oni koně reagují hlavně na body language.... takže fakt záleží na tom, jak se neseš.... my jsme zvyklí koukat hlavně na obličej a poslouchat slova, ale koně ne.... pamatuju, jak mě jeden trenér zavřel s bláznivou haflou na kruhovce a prej dokud se neuklidním, tak se ona nezastaví..... to samé je hypnotizace Nedouše - když ho potřebuju uklidnit....

Dneska jsme jely s trenérkou na naše "strašidelné" traily - vjíždí se do lesního tunelu, teď je všude vysoká tráva, takže se v ní schová klidně celé stádo srnek nebo čehokoliv dalšího, na cestách není nikam vidět... pak se vyjede na kopec, kde rezonuje dálnice, pak se sjede z toho kopce až k dálnici - auta nejsou za zídkou a stromy vidět, jen tam sviští... no ale Ned dostal na tenhle výlet uzdu - tak se asi první minutu divil, ale pak pochopil, že když bude sekat dobrotu, tak já mu dám pokoj... tak docela dobrý...

... a ještě bylo zajímavý, že zaháněl Paris za sebe - před tím jsme byli na trailech jinde, kde to nezná a tam chodili vedle sebe - ale tady zřejmě nabyl přesvědčení, že tohle je "jeho" les a jeho traily a že tedy bude vůdce a dělal na ní ksichty, když se nedržela o půl kroku zpět (nicméně když šla pak ona první, tak problém nebyl, jen když byli vedle sebe)....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeste jsem sice nevyrazila do staje ale nekdo mi prihral tady pekny video nejakyho ceskyho strejdy. Mimochodem, zajimavy postreh, jak ten clovek nese svy telo. Je to stejny jak Hempfling. VIdela jsem to i u par dalsich.

Louvre ve volnosti
    http://www.youtube.com/watch?v=iftdhQjVEis
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Priste ti udelam fotku hlavy mezi zadnima nohama. Actually, moje bezna pozice je, ze si sednu pod kone, opru se o zadni nohy, hlavu si opru mezi vnitrni stranu stehen a drbu kobylu na vemeni a brise a odhanim mouchy. Nevydrzi to moc dlouho, vetsinou jen nez vypase, co ma v dosahu. Kdyz pak dela krok vpred, zadnima nohama proste ustoupi stranou, aby do mne nekopla. Ne, neprehanim. Uvidim, jestli zejtra zvladnu natocit.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a už jsi jí zkoušela strčit hlavu mezi ZADNÍ nohy? :-) (ne, nenavádím, ale prej se tak pozná dobrej kůň :-))

Já dneska měla Nedouše na bezuzdovce, takže jsme prošli příjezdovku, bohužel tam i zpět (myslela jsem, že zpět půjdeme po polňačce, ale byl na ní zaparkovanej stájník s náklaďákem - z jedný strany stráň s výběhy nahoru, z druhý strany stráň s bordelem - starý rozpadlý stání - dolů), tka jsme se museli vrátit.... ale vlezli jsme do lesa, a prošli kousek děsně zarostlou cestou (kolem bodláky skoro dvoumetrový) na palouk s trávou... tam se Nedouš pásl, ale dodržel dohodu, že když se mi bude věnovat při opětovném nasedání (tj. nebude žrát), tak že si může ještě na rozloučenou škubnout.... no a pak jsme šli tou zarostlou lesní cestou zpět, čímž jsme vyděsili hafla, který má stání na rohu a do poslední chvíle nás neviděl (ani my jeho) takže převrhnul kýbl a jak zdrhal, tak nakopnul hrazení - takže pak mi skočil Nedouš. Naštěstí je nezdrhací kůň, jen se lekl a naštěstí už při tom kýblu mi bylo jasný, že skočí, takže jsem si prostě sedla a čekala až ho to přejde :-).... a pak jsme šli normálně domů... i kolem plachty a shromáždění lidu (asi třicet lidí - hasiči, zástupci parků kteří vlastní půdu, managorka, dobrovolníci atd. - schůze ohledně bezpečnosti a požární připravenosti :-)) a plápolajících ubrusů a tak....

... by mě zajímalo, jestli Nedouš to bere tak, že je raději bez uzdy a seká dobrotu, nebo jestli si ještě nevšim, že na něj nemám žádný donucovací prostředek :-).... ale u něj je to nejspíš to, že on je prostě pracovní kůň, on si udělá svou práci a udělá jí dobře a pak si jde ke svému dobrému senu... že ví, že je jednodušší neprudit....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mam tu malou naloz srdicek a lasky.
    Strasne moc bych chtela, aby byl faktor "jak moc jsem dobrej s konma" hodnocenej podle miry duvery na obou stranach. ♥

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsme bez uzdy šli do lesa a dobrý.... Nedouš je v lese v klidu, spíš ho rozčiloval strojek, stříhali u nás koně s cushingem - tak jsem musela Nedoušovi ukázat, že Mr. McGee je úplně v klidu, že ho to nežere :-)... pak už kolem chodil v klidu...
    PES
    PES --- ---
    Pixarové v Rebelce asi dlouho studovali chování koní, Angus je vyobrazen fakt zábavně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    říkal majitel, že na podzim takhle vyváděl kvůli sněhu... přitom sníh zná a viděl, ale jak to bílý svinstvo napadlo, tak byl bez sebe :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no ten můj rozhodně JE pako.... vždycky se k tomu postaví a teď na to zlostně frká :-) Je u toho děsně směšnej (ale neříkejte mu to :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: co plachta, nasi se minule desii krabice od ohradnikovych tycek.. takove podlouhle potvory z obycejneho hnedeho kartonu :) jsou to paka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam