• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: to mi připadá stejné jako ty provázky, stejná stahovačka. ale možná malinko lepší v tom kde se to stahuje. Nu mám nad čím přemýšlet zase a asi dokud to nezkusím moudřejší nebudu :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: co bitless bridle? treba od Barefootu to maj hezky mekky a vypodlozeny.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: díky za typ, já fakt jen přemýšlím nad příjemnějším "nástrojem" pro koníka a když jedeme dlouhou štreku stačí mi úplně volná otěž a vše je v pohodě a tak bych jí ráda dala prostor, když slezu a nechám jí vydýchat, aby si klidně mohla zobnout a tak.
    Ale tak je to kobyla a občas vymýšlí kraviny a já si na tyhle tůry úplně netroufnu jen tak bez uzdy no, je to vlastně pro můj pocit ehm
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeden z mejch bohu trenovani koni.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem se ted, ehmm, seznamila s jizdnim policajtem, ehmm, tak jsem videla nejaky tyhle super udelatka, co maji na trenovani. Strasne po tom touzim a musim si taky nejaky vyrobit.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak mi dneska koníšek prošel tím car washem... teda na vodítku a pravil, že nadšenej z toho není, ale vzhledem k tomu, že včera se odmítal i jen přiblížit, tak je to pokrok...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: já mám na Neda toto
    Mustang Side Pull Rope Halter with Braided Nose - Horse.com
    http://www.horse.com/item/mustang-side-pull-rope-halter-with-braided-nose/E011734/

ale jak píše Pes - i to chce s dávkou citu, klidně si dokážu představit třeba zlomený nos. Ned není úplně neck reined, ale jezdím na něm s volnou otěží s udidlem i bez, funguje mi na oboje více méně stejně - ale třeba když jsme se teď učili na jízdárně nějaké věci, tak jsme to napřed jeli s uzdou, kde mi přijde, že mám přesnější kontrolu, naučila jsem ho na nějaké povely nohama a otěžema a PAK jsme to projeli s bezuzdovkou, se stejnými signály a funguje to.

Dávám mu to pohodové jízdy (třeba na známý trail se známým koněm), protože vím, že pak může žrát, když někde zastavíme nebo ho můžu odvést a tak.... Pokud jedu do neznáma (třeba "cizí" kůň u kterýho si nejsem jistá, jak budou s Nedoušem na sebe reagovat nebo jedeme na neznámé místo, tak si beru zatím uzdu.

Jinak si myslím, že bezuzdovka mě zachránila od hnusného pádu - Ned zakopnul na levou přední a jak přenesl váhu na pravou, tak ta se mu zabořila do bahnité díry a on upadnul na kolena. Myslím si, že tím, že neměl nic v hubě, tak si "dovolil" natáhnout hlavu dopředu (tj. nezakousl se do udidla v očekávání že mu urvu hubu, tj. nesklonil hlavu dolů, tj. nepřelítla jsem mu přes hlavu) a tím vybalancoval i ty strany (opět, vlastně jsem mu do toho nezasahovala, ani "omylem" nebo v panice) - ale i tak si myslím, že tam velkou roli hraje to, že jezdím na volno.
    A pak samozřejmě to, že Ned je primárně trail horse, který považuje za svou profesionální hrdost neztratit jezdce :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    aha, já trochu doufala že šňůrky budou víc v pohodě, inu tak halt jen provázkovku
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: i tak je to dost ostré, takže bacha na ruce, zvláště v kritických okamžicích s reflexem "zatáhnout"
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    propo zkoušel jste někdo někdy provazové hackamore? docela mě to zaujalo
    Provazové ohlávky
    http://www.toricon.cz/produkty.php?kat=33
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo, to ma nase stracka taky, je po uraze slepa na jedno oko, kdovi co se ji delo, ale cisteni hlavy je trosku narocnejsi ;) a ma trochu headshaking, ale tak at si zatrese, ja to neresim
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: car wash se pouziva i ve stajich, jako protipruvanova zabrane do vchodu ale uplne vidim ty nase blbce :))) ale tak zvyknou si
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Ned je obecně na hlavu opatrnej, nakonec jsem vzdala třeba krmení z černé plastové vany - jako on chápal, že tam je seno, ale to seno z toho vyházel na zem a pak ho teprve žral. Sedí mi to na to, že vet si myslí, že měl úraz hlavy - že má zdeformovanou levou stranu a tím zřejmě skřípnutý ten slzný kanálek.... taky hladit a oblejzat se nechá všude možně, ale na hlavě ne....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tenhle plastový závěs (svislé pruhy tužšího průhledného plastu) mají na ranči mezi stájí (boxy) a krytou jízdárnou... Někdy je to velmi zajímavé... Ale pěkně to roztřídí typy koní, kteří tu hlavu opravdu strčí do všeho ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a pak jsem našla "majitele" hřiště, říkali, že ještě tam přijde mostek - takové čtvercové dunící bednění, které bývalo na jízdárně, ale protože je to těžký jak prase a jízdárnu teď nová managorka průběžně vláčí, tak to leží venku a nedá se to používat....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ale včera jsem "objevila" tajný koňský hřiště.... máme takovou loučku zašitou pod stájema a tuhle se na ní objevily čtyři sudy - tak jsem dumala, jestli je tam někdo vyhodil nebo co jako - a předevčírem tam přibyly nějaké trámky a zjevně je tam dráha - a včera jsem tam našla "car wash" - ze stromu vidí plastikový závěs na sprcháč, rozstříhaný na cca 10cm proužky - byste nevěřili, jaký strašidlo to je.... Ned nakonec pravil, že teda jako bude statečnej a přijde si to očuchat, ale hlavu do toho nestrčí, ani když já projdu bez úhony :-). Ani když mu záclonu držím a dělám průchod.... no tak si aspoň máme s čím hrát :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no u nás v té bandě klimakterních bab ve stájích je ten kovář taková přátelská příčetná tvář :-)) On a vet tam do toho slepičince vnášejí trochu stability :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Ja jsem jendu kdysi potkala, a nezanechala dobrou vzpominku. Lec, stejne jako s praci v servisu a pod., jsem rada, ze feminizace prostupuje spolecnosti.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jo tak Nyemi zrovna u tebe bych čekala, že oceníš babu co dělá řemeslo celkem jako výhradně pánské :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Helenka ho schvaluje!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam