• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: kdybys jela do čech, přijeď porovnat ty kačeny u nás ve stáji prosím :) půlka by jich potřebovala vysvětlit, že načesat či ostřihat koně na léto je prasárna
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a mě se včera podařilo tak nějak mimochodem vysvětlit jedné mladé holčině, že ocas do copánku je moc krásný, ale koníšek pak nemá jak odhánět mouchy.... a taky mu ošetřila šlic na bradě, tak jsem jí pochválila, jak to pěkně zvládla...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: šikovný holky jsou no, hezky se na ně kouká, když jsem je viděla prvně, úplně mi vzalz děvčata dech, to byla kobylka úplně nahatá a radost na ně koukat :) doufám že holčina bude dál pracovat takhle pěkně
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak nejenom, že kůň mi žere bodláky, teď mi koza žere kaktusy....

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: u nás vysloužilému koni na polo pořídili bezuzdovku, protože má taky orvanou hubu a s tím funguje dobře... ale uznávám, že tohle je úplně jinej level...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    dneska bych vám ráda ukázala slečnu od nás ze stáje a její 21letou vysloužilou klusačku, pracují nádherně holky a je to krásný co dělají, kobylka nesnese uždění, neb dostihová kariéra a jizvy na jazyku a hubě. Holčina je mladinká a s kobylkou jsou parťačky už 13 let, mají nádherný vztah
    Lehká práce na jízdárně "nahoře bez"
    https://www.youtube.com/watch?v=5nX6vZPWrxs
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: náš kovář zase pořídil muly kvůli tomu, že můžou být i tady bosky (máme tu jíl a to je peklo - buď půl metru bahna nebo tvrdý jak beton - Nedouše jsem musela nakovat nakonec na všechny čtyři) - a prý kvli tomu, že když chce někoho vzít na výlet, tak mulám nedává ani udidlo, protože ty prostě jdou za ním jak pejsci - a nemusí se nervovat, kdo orve koním hubu.... Ono asi na samostatné ježdění nejsou moc ideální, ale na to, že si odšlapou svoje v řadě a nic s nima nehne, na to nejspíš fungujou dobře.
    Prý jsou víc jako psi - že budou člověka následovat, ale potřebují i víc té společnosti a péče (to mám načtený, v praxi je moc neznám).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Mám nekde fotku nyemi jak mazli mulu. Byla v berounske staji kam jsem chodila na lekce. Pry byla hodna jen pod metrakem chlapa, jinak nesla jezdit :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak já ti někdy ty muly nafotím... :-)) Některý jsou fakt krásný....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Mula! Nunu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: copak že vypadá, ale on se i jako mezek chová... :-)) Což bylo dobrý třeba když do něj nacouval ten Tyler - Beau tam stál a ani se nehnul a čekal, až to Tylera přejde.... ale pak se normálně uprostřed lesa sebral a odkráčel i s dcerou do háje... jako opustil řadu koní a namířil si to o devadesát stupňů doleva.... co mu to ruplo v bedně to nechápu... nezdrhal, ale zarytě šel svým směrem :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ja si říkala ze vypada osloidne :) ale u nas lita hajtra co vypada jako zebrinak, je spatne krmitelna a to je krizenka haflinga s nejakym teplokrevnikem
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: Beau není tak úplně kůň....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Drzim palec :)
    Jinak musim pochvalit kobylu, zdatne nasvalujeme a shazujeme pupek. Ma den ze dne lepsi kondicku. Dneska zborila cvalem pekne drsnej kopec, ktery pry kone utaha na 100% a houbeles. Zapotila se, ale mela chut behat dal. Desne me tesi, jak nam to spolu klape.
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Já teď kvůli práci + počasí týden neviděl koně, tak jsem zvědav co (doufám že zítra se podaří) najdu...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Necham se podat :) dneska me kobyla potesila, vitala me rehtanim a mazlenim. Bylo na ni malo casu v tydnu a ji se fakt styskalo. Ukapla mi skoro slza :) plus jsem nasla konecne hospudku kde nevadi kun. Juchu. Muzeme konecne jezdit nekam na limcu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ok, tak přidám nápovědu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a obrázek.... Beau a Tyler na výletě... schválně jestli si všimnete jedné zvláštnosti...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tím jsem chtěla říct, že zjevně se má natolik dobře, aby se ke mě nehrnul - ale je ochoten nadále se mnou fungovat tak, jak jsme zvyklí a zdá se, že se mnou jel ochotně (byť jsem po něm chtěla nepříjemnost - aby jel poslední).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak jsem byla za koníškem.... tak ve středu odpoledne byl s ostatníma v malé ohradě, kam dávají koně, aby je měli po ruce, kdyby bylo potřeba vyjet - a to teda ode mě (teda od svých cookies a dobrotek, haha) ostatní koně odháněl. Ve čtvrtek jsme měli jet k jezeru, schválně jsme přišli o hodinu dřív, ale byl už nasedlaný, ale vítal mě (řehtal) - vyjížďka byla "zajímavá"... se mnou tady obvykle jezdil první, a teď na ranči na něm jezdí jen boss, takže opět jezdí vpředu - a já po něm chtěla, aby šel poslední (hlídal děcka)... to se mu vůůůůbec nelíbilo... takže jsme napřed vysvětlovali, že NEBUDE předbíhat, ani když Tyler je děsně pomalej, a pak po zbytek cesty, že nebude Tylera prudit a nepůjde s nosem na Tylerově zadku a tak....

... ale ačkoliv byl nespokojen s celkovou situací, tak jsem byla moc ráda, že mě pořád poslouchá jak hodinky... taková blbá situace, půl hodiny před námi vyjížděla jiná parta na dvouhodinový okruh, ale zřejmě se vraceli dřív a srazili jsme se s nimi v místě, kde neměli vůbec být - navíc na úzké stezce ve stráni.... oni měli dvě začátečnické děti, takže jsme jim uhýbali ze stráně, a Tyler na kterém jel synek, který toho moc neumí, se rozhodl, že se s touhle grupou vrátí domů... takže já jsem mu musela Nedouše postavit do cesty a doufat, že za prvé Tyler bude Neda respektovat (Ned je hodně dominantní, ta pravděpodobnost byla velká) a za druhé, že se nerozhodne NED vydat se domů (v té protiskupině byl navíc boss, který na Nedovi jezdí, tj. další "jeho" člověk)... no dobrý, Ned sice tím směrem koukal, ale nic víc a Tyler udělal dvě zlostná kolečka, ale pak usoudil, že stejně nemá šanci a otočil se správným směrem... musím pochválit synka - který sice napřed nebyl dost pohotový, aby Tylerovi zabránil i jen se podívat směrem zpět, natož otočit, ale nakonec to ustál (useděl - koně otáčejícího se na skalnatém svahu) a nezpanikařil a koně vytrvale otáčel správným směrem...

... večer jsme se tam ještě stavovali podívat se na koně, ale to byli na pastvině - obrovská louka u řeky, plná keřů a stromů, koně se tam proháněli, motali, ani jsem Nedouše neviděla (myslím, že to byl ten šedivej zadek čouhající z keřů půl kiláku ode mě)... a dneska si teda milostivě přišel pro mrkve...

... takže závěr - kůň se má velmi dobře, má jednoho konzistentního slušného jezdce, který nejezdí každý den a nebere ho na moc těžké věci - má svoje kámoše, svoje povinnosti, ale má i čas na to být kůň a flákat se navečer na krásné šťavnaté louce....

... zprávy teprve dočítám, byli jsme tři dny odtržení od informací....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam