• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: v jaky Rymani?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Budu mit zapujceny nejaky kone do pece.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jako dobrej článek, propo neslyšel tu někdo něco o stáji v rymani co chová arabské koně? zvažuji stěhování a nemám na ní žádné názory, stájná mi odmítá splnit pár věcí na kterých trvám no
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to držím palce..... bude mít kobyla nějakou společnost?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ono je to oboji. Ale zatinco barak pro kone stoji a nepotrebuje vetsich oprav (snad az na vymenu par vyhnilejch prken v ohrade a opraveni ohradniku), muj barak jsem ted ocesali na kostru a pokladame podlahu.
    Zajimavej poznatek, barak se da rekonstruovat ze vzduchu a lahve stary myslivecky.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jako svůj barák, nebo přístřešek pro koně?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: článek je moc pěkný... teda smutný, ale bohužel pravdivý. U nás pastevka jako jsou, některý ty ohrady jsou i dost veliký a členitý - ale když majitelé leta nevyvážejí hnůj (maximálně tak zpod přístřešku), tak jak to tam asi vypadá... v létě hnůj vyschlý na prach, který leze do nosu, očí, uší... v zimě po kolena mokrého hnoje... je tam jedno místo, kde původní majitelka zkoušela vytvořit "paddock paradise", do stráně udělala koním "schody", aby tam nevyšlapali koryto, srovnala dolní část a částečně snad i odvodnila... je pryč tři roky a je z toho tankodrom, imho právě kvlůi tomu nevyvezenému hnoji. Majitelka Foxy vyváží spodní část - stráň nikdy - a to jsem je prosila, že když se v létě sebere pár lidí a holt odnosí suché bobky v kýblech, tak že se to dá vyčistit, alespoň dvakrát za rok nárazově... tak ne, už je tam hnoje za čtyři roky...
    To nemluvě o tom, že ten náš jíl dělá tankodrom beztak.

Kování - u nás 90% koní nakovaných, bosky chodí spíš ti zanedbaní (jako Foxy) - protože je u nás hodně tvrdej terén - plus ten problém že buď je tankodrom, nebo to člověk v podstatě vybetonuje - a když nad tím přemýšlí, tak na to teda hodí ty podložky.... ale to taky jde udělat jen na části výběhu....

Což mě přivádí zase k zamyšlení jak to udělat s Nedoušem... vypadá to, že tu část stájí, kde byl loni přeci jen letos nezruší... měl tam velký bahnitý výběh - a vedle toho takový malý výběh, trojúhelníkový, který byl kdysi zřejmě odvodněný a navíc má obrovský strom (stín).... kdyby šly tyhle dva spojit... jenomže tam vede pod plotem voda (natažená hadice), takže by se to muselo promyslet a buď nějak zakopat nebo přetáhnout jinudy. Plus je otázka, jeslti by mi pro jednoho koně dali dva výběhy - ale ten malý je fakt malý, navíc úplně mimo stáje a nikdo ho nechce
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Ja nemam cas, snazim se si postavit barak, abych tam mohla soupnout hajtru :)
    Jinak clanek super. Jakoze asi. To s tim pastevkem a zazemim, na to sama casto remcam, jsem zvedava, jestli ted budu schopna tomu koni nadelit dobry zazemi, kdyz ho tak casto kritizuju :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    je tu nějak ticho, co vy na tenhle článek ? :) http://www.equichannel.cz/tyrani-prirozenem
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Mít v okolí takovéto podnikatele je sen... :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Tak mam dnes radost. Nasla jsem hospudku pro me na konske ceste. Optala jsem se zda bych mohla s konem prijet na obed a majitel sam se me dnes prisel optat jaky si preji uvaz zda hranaty nebo kulaty :) a ze uz zakoupil kyble na napojeni koni. Dokonale :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: kdybys jela do čech, přijeď porovnat ty kačeny u nás ve stáji prosím :) půlka by jich potřebovala vysvětlit, že načesat či ostřihat koně na léto je prasárna
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a mě se včera podařilo tak nějak mimochodem vysvětlit jedné mladé holčině, že ocas do copánku je moc krásný, ale koníšek pak nemá jak odhánět mouchy.... a taky mu ošetřila šlic na bradě, tak jsem jí pochválila, jak to pěkně zvládla...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: šikovný holky jsou no, hezky se na ně kouká, když jsem je viděla prvně, úplně mi vzalz děvčata dech, to byla kobylka úplně nahatá a radost na ně koukat :) doufám že holčina bude dál pracovat takhle pěkně
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak nejenom, že kůň mi žere bodláky, teď mi koza žere kaktusy....

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: u nás vysloužilému koni na polo pořídili bezuzdovku, protože má taky orvanou hubu a s tím funguje dobře... ale uznávám, že tohle je úplně jinej level...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    dneska bych vám ráda ukázala slečnu od nás ze stáje a její 21letou vysloužilou klusačku, pracují nádherně holky a je to krásný co dělají, kobylka nesnese uždění, neb dostihová kariéra a jizvy na jazyku a hubě. Holčina je mladinká a s kobylkou jsou parťačky už 13 let, mají nádherný vztah
    Lehká práce na jízdárně "nahoře bez"
    https://www.youtube.com/watch?v=5nX6vZPWrxs
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: náš kovář zase pořídil muly kvůli tomu, že můžou být i tady bosky (máme tu jíl a to je peklo - buď půl metru bahna nebo tvrdý jak beton - Nedouše jsem musela nakovat nakonec na všechny čtyři) - a prý kvli tomu, že když chce někoho vzít na výlet, tak mulám nedává ani udidlo, protože ty prostě jdou za ním jak pejsci - a nemusí se nervovat, kdo orve koním hubu.... Ono asi na samostatné ježdění nejsou moc ideální, ale na to, že si odšlapou svoje v řadě a nic s nima nehne, na to nejspíš fungujou dobře.
    Prý jsou víc jako psi - že budou člověka následovat, ale potřebují i víc té společnosti a péče (to mám načtený, v praxi je moc neznám).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Mám nekde fotku nyemi jak mazli mulu. Byla v berounske staji kam jsem chodila na lekce. Pry byla hodna jen pod metrakem chlapa, jinak nesla jezdit :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak já ti někdy ty muly nafotím... :-)) Některý jsou fakt krásný....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam