• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: No, stenou z lahvi, nebo co jste to tam meli, taky nakonec prosel.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to je dobrý, že skrz to prolezla.... nevím, jestli by to Nedouš udělal... u něj nikdy nevím... někdy se bojí úplnejch blbostí :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, slapla, nejednou. Louce ani taboracek ji nevadily, ale stena z ohne byla horsi. Dokud to horelo hodne, tak pres to nechtela, kdyz pres to prelezl druhej kun a uz to moc nehorelo, tak to prelezla. Moc se ji nechtelo, ale bylo to poprvy v zivote, takze myslim, ze uspech prevelikej.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Tak neni to tekuty zelezo, jen naky drevicka, do toho slapnes i nohou
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no to je to, co mě překvapuje - bych řekla, že to musí být horký, ne? I když asi zrovna na kopytech až tak citliví nejsou...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no, evidentne je ji to putna a nohy to nezere :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: mi přijde, že si do toho šlápla - na třetí fotce??
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    HUE HUE!!!

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já nevím, já jsem Nedoušovo pracovní sedlo nevážila, ale sotva ho uzvednu a mám práci ho vrazit i na - dle tebe - "poníka" QH :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: hahaha, zkoušela jsi někdy házet na urostlejšího koně (už vím, proč ti QH jsou de-facto "poníci" malí) WR sedlo s bohatou výzdobou??? Já jo - jsem to schválně tehdy vážil, přehodit 18kg mrchu před bezmála 180cm hřbet koně :-( Super posilovna...
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Baloun jde, ale může být děsná práce to dobře napasovat na koně (i když si to přijede sám naměřit), známá má tyhle bezkostráče na své dva koně a u obou to byla fuška napasovat, aby to sedělo dobře (což je dost důležité, protože to žádná kostra "v tvaru" nedrží)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak konkrétně neporadím, anglii nejezdím a nežiju v Evropě, takže přehled nemám.
    Obecně bych řekla, že pod sedlo se stejně dávají deky, tak pokud chceš vlnu, tak bych třeba koukala po podložce z ovčí vlny (nevím jestli je to relevantní pro anglii). A pokud sedlo sedí slušně, tak bych šetřila na kvalitní - u anglie mi nepřijde ani tak nutné to odlehčení, ta sedla mi přijdou váhově nepodstatná (u těch pracovních westernových to zajímavé imho je - i pro toho koně - vláčet o deset kilo víc nebo míň už může být poměrně důležité).
    Mě zajímalo to odlehčené z toho důvodu, že mi přijde vopruz tu krávu těžkou rvát ze skříně a na koně, když vím, že mám třeba jen půl hoďky na ježdění a že třeba na takové to plácání se na chvilku po ranči - by stačil nějaký kompromis, který unesu jednou rukou a kde to nemusím plánovat jak vylodění v normandii a skončit se sedlem v blátě...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jo jezdím anglii, ale víš jak máš možnost jezdit na bezkostře, tuším baloun dělá tu pohyblivou kostru, nebo taková ta varianta z ovčí vlny fellsattel, vůbec se v tom nevyznám, zda něco z toho je třeba právě lepší pro koně, jako že mu to fakt udělá dobře, nebo na to mám prdět a říkat si že máme supr sedlo a že si časem uspořím na něco hodně dobrýho opět z kůže :)
    Prostě nemám jasno :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: o sedlech toho moc nevím.... jenom, že je peklo sehnat něco, co sedí koňovi i tobě.... (zvlášť když máš staršího koně, z ostrým kohoutkem a nasvaleným hrudníkem a rameny - tj. kůň je hrozně širokej, masitej - ale stejně vypadá jak stegosaurus.)

S odlehčováním opatrně - teď teda nevím, co za sedlo chceš - jestli anglii nebo western nebo co. Měla jsem odlehčené westernové sedlo půjčené po operaci (tu Nedovu dvacetikilovou krávu jsem na něj fakt hodit nemohla) a bylo odlehčené třeba za cenu, že mělo plastikové třmeny. To byly takový svině, utíká to před nohou, a "nedrží" - prostě tam není tam ten "pevný bod" (nevím jak to popsat)... jako moje trenérka to sedlo má proto, že ho snadno hodí do kufru a že má velkou pravděpodobnost, že jakž takž padne většině koní, takže kdyby potřebovala svoje sedlo (jezdí lidem koně, takže někdy je složité dostat se do sedloven, když tam majitelé nejsou atd.).... ale na svojí kobču má sedlo pak pořádné....

Já jsem na Nedouše vyzkoušela asi pět nebo šest sedel - a nakonec jsem se pokorně vrátila k té jeho krávě... Jediné které mu padlo bylo ve slevě za $1300 jenomže velmi specifické a vzhledem k tomu, že mám koně jen půjčeného (a navíc staršího) a to sedlo by nejspíš hned tak někomu nesedlo, tak jsem do toho neinvestovala.

Já bych obešla stáje a zkusila popůjčovat různá sedla od lidí - hodit na koně bez deky, prohlídnout jak sedí, s dekou, prohlídnout, sednout, osahat, projet, obhlídnout. A až budeš mít vyhlídnutou značku a typ, tak shánět to. Jako je to projekt na delší dobu, ale zase to nejspíš bude docela dost peněz, takže imho stojí za to.
    PES
    PES --- ---
    Pro zajímavost dnes večer
    Život pouštních koní
    http://www.tvprogram.cz/zivot-poustnich-koni/1990636226
    (Africa´s Wild West, Stallions of the Namib Desert) Poušť Namib na jihozápadě Afriky patří k nejstarším pouštím a zároveň je nejsušším místem na Zemi. Dnes tu kromě původních zvířat, která se tu rodí již přizpůsobena drsným podmínkám, divoce žijí i potomci domestikovaných koní... Rakouský dokument (2014)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    zajímalo by mě trochu si něco načíst o sedlech, líbí se mi bez kostry a odlehčené, ale nějak o té problematice vím kulové, dá se někde něco načíst, nakoukat? netušíte
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ok.... přála bych si být někdy dobrá, jako tahle "slepice" (kohout) v trénování koní :-))

Rooster Round Penning A Horse Using Pressure & Release Better Than Most Stupid Humans
    https://www.youtube.com/watch?v=hszUW8GWr64
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pamatujete si na pruvod na Karlstejn? Tak ted se na obzoru vynoruje dalsi akce, tak bych vas chtela pozvat se podivat, protoze si myslim, ze bude na co (nejen na kone). Rekostrukce korunovacnich slavnosti v Praze! Protoze Karel 4, ze. Tady je link na akci, je tam i program a mapa pruvodu a tak. Tahle akce se lisi od "beznejch" pruvodu a akci podobnyho razu, protoze tahle je historicky verna, co se tyce kostymu i deje, mela by to bejt rekonstrukce korunovace, jak je zaznamenana v analech. Zadny radoby historicky hadry "hej-vypada-to-goticky".
    Ja se Sol budu k videni v uplne nejzadnejsi casti pruvodu, kde bude vrchni lovci a druzinici, takze kone, psi, sokoli a podobna verbez. Prvni vikend v zari!
    http://www.korunovacnislavnosti.cz/
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: No to určitě... Nestačilo jim (pochopitelně) ani když jsem tam byl obden až denně...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Musis jezdit castejs!
    PES
    PES --- ---
    To je vážně hrozné, jak jsou ty kobyly nedomazlené - chudáček Vobluďák už z toho začíná být nešťastný, protože na kobyly nechce být jen tak bez dobrého důvodu protivný, ale skoro se neprotlačí také pomazlit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam