• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska jsme tahaly hodne, protoze akutni nedostatek dreva je hodne neprijemnej takhle na snehu.

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: vecer vlozim pupik pred a po. Koule si uz tyden uziva bahno a neni moc poznat jak je nadychana kulička :)
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Není snad horší věc, než když někde, kde za to majitel koně platí, toho koně nekrmí anebo "krmí" odpadem... :-/ Držím palce, aby to nové místo vydrželo a udrželo se kvalitní...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je to odraz tyhle zkurveny doby ;) Smutny, ale je to tak.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: sunnymuffins je strašnej :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jo a dneska Nedouš prohnal zpupnýho poníka Charlieho... Charlie si vyskakuje i na hafla Guse, tak si myslím, že mu neuškodilo že jednou narazil....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: foto fluffy koule by nebylo????
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no bohužel - já jsem měla s Nedoušem problém jednou, s jednou kobylou, pošťuchovali se celou dobu - ale tak po koňsku spíš ty náznaky, mrskání ocasama, dělání ksichtů a tak.... ale tak jsem se od nich odpojila a šli jsme raději domů, aby z toho nebyla mrzutost...

... s Foxy taky nebyla ani tak mrzutost mezi koněma, spíš že Ned z ní byl na nervy - když se mu tlačila na zadek tak jí naznačoval ať odprejskne a ona to nerespektovala (imho proto, že se zrovna natolik přetahovala s jezdkyní, že nevnímala okolí)... když jsem chtěla, aby jeli vedle sebe, tak zase to moc nefungovalo - Foxy se rozbíhala, majitelka jí zastavovala, pak se přetahovaly a tak... a pak když jsme končili a já sesedala, tak mi tam začla Foxyna kolem skákat, tak to nebylo moc příjemný... jako koně se snášeli relativně v pohodě, ale Foxy a její majitelka si řešily svoje problémy a imho bylo jen otázkou času, kdy Foxy buď zdrhne nebo do Nedouše kopne nebo strčí v rámci vztekání se s majitelkou - nehledě na to, že ani Nedouše nenechává sousední vztekající se kůň chladného.... prostě ho to znervozňuje...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Neni naprd, aspon to tu nespamuju rozneznelejma zpravama jen ja!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Já se musím trošinku pochlubit :) po změně ustájení jsem nejen šťastná, ale zmenšil se mi kůň. Ta moje odula byla chudák jen krmená mrzáckým plesnivým senem, že vypadala jako čunčo. po týdnu krmení pěkným senem a příkrmem je z ní zase koník :) teď má za sebou tři týdny a já se na ní nemůžu vynadívat. Je bujná a veselá a děsně jí to svědčí.
    A navíc je teď chlupatá na zimu a vypadá jako super fluffy poni koule :)
    vím že to je takový status naprd, ale prostě koníček prospívá a já z toho mám upřímnou radost kterou bych potřebovala rozhazovat v hrstech mezi lidi :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: oujeeeeee
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Myslim, ze ano. Jeste musime dopilovat komunikaci, casto stravim dost casu tim, ze ji usmernuju, aby se mi v tom nekroutila. Porad chce nasledovat mne a pak se v tom zacne tocit, takze se ji zamotaji nozicky do spagatku. Nastesti povel STUJ, uz zacina bejt na 90% jen hlasovej.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Konečně PRACOVNÍ KŮŇ :-) (trénink se tedy vyplatil, ne?)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prave jsem dosahla Nirvany, cejtim se jako kral sveta! Opravila jsem si postroj na kone - misto urvanejch ocek nastrkala draty, z nahodnyho kozenyho pasku udelala nejaky casti a roztrhany postranky s retezama nahradila centimetrovym horolezeckym lankem. Takova super vesnice! Pritahla jsem si z lesa tri kminky a stacilo, moc jsem se oblikla, takze ze mne srtasne lilo.
    Jinak lanka maji vyhodu, ze kdyz si do nich kun blbe dupne, tak se mu hezky zariznou do sunky, takze konicek radsi hezky stoji. Nehlede na to, ze to vazi dohromady pul kila, narozdil od ty stalety kuze a retezu, ktery maji kil dvacet.
    Boha, ja jsem pouzila tahani na neco opravdovyho! ne jen trenink!
    Jestli zejtra vyleze soused, donutim ho vyfotit mne!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Pěkně to u Vás zbělelo...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je takovej sunnymuffins :) (to video z Robotchicken sho, jak rada sdilim, jak ta mala holcicka zbicuje pegasuse, a pak hi ma strasne rada :)) Apropos, s tou dekou v tom pokusu prave meli tu moznost beze zmeny, ktera je podle mne hodne zasadni

CAROLIAN: Jak rika pes. My treba se Sol potkavame porad nejaky cizi kone, pac jsme usidleny v kraji koni, a kde se uprdnes, tam stoji nejaka hajtra. A proste kdyz na Sol sedim a potkame cizi kone, a casto nas nechaji se pridat na vyjizdku, probehne treba pocatecni ocuchani, kviknuti, a pak uz vsechny kone poslouchajii, respektuji to, ze nesou jezdce, maximalne si naznaci zvednutim zadni nohy, nebo svihnutim ocasu, pripadne sklebenim, kdyz se jim neco nelibi, coz vetsinou kazdej svyho kone okrikneme a oni toho hned nechaji. V kroku, v pohybu, v terenu, uplne cizi lidi i kone. A ja to tak nejak zase beru jako granted, nikdy jsme tohle nemuseli resit. Myslim, ze Foxy je takovej smutnej uzlicek nervu, kterej by ocenil trochu komunikace.

Aaaa - bonus na zaver, cestve upeceno!

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, koně mají rádi jistotu a stabilitu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no já bych dodala že ještě konzistentní... bohužel... kobylu má jánevím - čtyři roky? A je to pořád ten samej průšvih.... když jsem byla s koněma sama (majitelka si šla pro sedlo) na té jízdárně, tak se Foxy přišla za mnou "na zavolání" podívat (vydala jsem se k ní, promluvila jsem na ní a ona se mi vydala vstříc), nechala se podrbat... jenomže majitelka střídá trenéry jak na orloji (a vždycky tak jako že má s někým dvě tři lekce a pak třeba půl roku nic a dělá to, co jí "někdo ze stájí poradil" (pokud možno každý týden někdo jinej), takže kobyla neví čí je....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: IMHO jí majitelka věnuje málo času + kobyla k ní nemá důvěru :-/ To je na dlouhé měsíce postupné práce, ale téměř každodenní...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak dneska tam byla majitelka Foxy, tak jsem si říkala, že vyzkoušíme, jak by nám to fungovalo s Foxy... no tak asi nefungovalo. A není to kvůli mezikoňským vztahům - vypustily jsme je na jízdárnu, Ned a Foxy se zdvořile více méně ignorovali - Nedouš se tam nakonec labužnicky vyválel - a válel se, i když k němu Foxy zamířila - myslela jsem, že vstane, ale ne - a ona se nakonec zastavila kus od něj... a pak šla zkoušet, jestli by nedosáhla přes ohradu na trávu....

No ale když se to zkomplikuje jezdcema, tak to nefunguje. Majitelka není schopná udržet Foxy vedle Neda. Když jde za Nedem, tak není schopná jí udržet v rozumné vzdálenosti. Nedouš pochopil, že když my jdeme za Foxy, tak se budeme držet mimo případný dostřel kopyt a nebudeme jí prudit ani když jde na náš vkus pomalu... Foxy (resp. její majitelka) toto nezvládají... a to jsme jezdili jen kolem ranče, vůbec jsme nešli do lesa... ve finále se tam Foxy plašila zatímco já jsem sesedala (Nedouš držel) - tak nevím - jestli jí přišlo nefér, že já sesedám a jí majitelka furt na zádech sedí, nebo se jí nelíbilo, že my s Nedoušem svižně odcházíme (musela jsem odjet do práce a jaksi bylo víc hodin, než jsem čekala)... takže kobyla stále háže hysáky i v celku nečekaných situacích a majitelka se stále nenaučila jezdit a kobylu zvládat (rvala jí za hubu tak, že kobyla s vyplazeným jazykem a vykulenýma očima a tak). No nic no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam