• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Já mám tedy zkušenost, že se koza rychle naučí na žrádlo a pak se drží sama:-)

NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Diky!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a kozy nejsou satanské, jsou ňuňu....

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: taky mám známou, která dojí kozu vleže... ale na to je potřeba dva lidi - jeden zaklekne kozu a dojí a druhý drží nádobu na mlíko... stojan je výhodný v tom, že podojíš v jednom....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: práce s nimi není..... ale koza potřebuje suchý přístřešek (mokrá koza nereguluje teplotu a může se podchladit a umřít), měla by mít další kozu (dá se to řešit koněm, protože kozy a koně spolu fungují dobře). Pokud chceš mlíko, budeš jí muset více méně každoročně připouštět, tj. každý rok řešit co s kůzlaty. Nebo nepřipouštět a nemít mlíko (a pakárnu s každodenním dojením) - a nebo pořídit hňupa.
    Žerou hlavně lupení, keře, okusují stromy, takže povážit kam jí pustíš (třeba milují růže :-)), aby nenapáchala víc škod než užitku. Potřebuje meď, která je třeba pro ovce toxická (nevím jak s koněma), takže musí mít extra minerály (to by se asi dalo řešit tím přístřeškem, kam kůň nemůže?)... Je přežvýkavec, takže potřebuje čas si lehnout a žvýkat. Je potřeba mít dobré ploty... takže na ten základ asi potřebuje víc než kůň (solidní plot, střechu nad hlavou), ale v tom denodenním provozu náročná vůbec není.

Varianta k plotu je, že bude mít malý zabezpečený výběh a budeš jí brát na pastvu (to děláme my - stáje oplocené nejsou, kozy se drží s námi - ale nemůžu je tam vypustit samotné...). Nevím jeslti by se držela na velké pastvině jen s ohradníkem s koněm...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Chtela jsem si poridit kozu, protoze jsou satanske a libi se mi, ale to je s nima az takova prace! :o
    GIO
    GIO --- ---
    tak to my to vetsinou jedeme v nejakem tandemu, to osetrovani, jeden drzi, druhy vykonava torturu, tak asi s dojenim by to bylo/bude podobne..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: ne, ten obojek na to, aby se koza z toho nedostala vrchem.... jinak taky už se nám koza vztekla tak, že jí spadnul zadek dolů, ale vaz si nezlomila.... ale většinou jsou na to opatrné a moc neprudí - jak říkám, zvykáme je od malinka, kdy napřed tam maj jen dobroty, a teprve později jsme je začali pásat... nohy jsme dělali po jedné, nebo jak dlouho vydrží (moje alfa má momentálně sestříhnutou jen levou přední a levou zadní, pravé budu muset udělat "příště")
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: jj tak to jo, ja myslela, ze je ten obojek k tomu pripasany jeste
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Mas podpinku blbe? Ja to zapinam jak to vyjde ale asi by mela byt vic vzadu
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: pac tady nikdo netaha:D a co je blbe? jak to ma byt spravne? foto!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prave jsem zjistila, ze mam ten postroj spatne. A nikdo nic nerekne, tsssk :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: ona není přidělaná za obojek.... je tam skřípnutá.... ale hlavně on malinka jim tam sypeme dobroty, takže jsou zvyklé na tom stát...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: tak tak dostala jsem od mvdr takovou vodicku, jodovej preparat, pry prevence komplikaci, toz ji to musim namichat s ovsem
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: tyjo ale v tomhle ji nemuzete nechat ani vterinku samotnou ne? udela krok vedle a zlomi si vaz.) chapu, ze v tom je za ten obojek priheftnuta..?

a dojeni uvidime, mliko by se siklo, na syry a tak, ale tolik ho asi nebude a uvidime, jak y zvladala to "kontaktni rodicovstvi", ona je Bedriska pres vsechny sve eskapady furt docela hippie a moc se oshavat nenecha, a ji nasilnejsi blokovani pohybu dost stresuje...

ted hlavne aby byla kuzlatka a zdrava a koza taktez a nezmrzla nam v tom unoru, jinak je Anabel nastehujeme do obyvaku ke kamnum.))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: haranti se ofrňujou, mlíko piju já.... a ano, vypadá to děsně, ale je to praktický a vyzkoušený.... takhle ti koza "jen" skopává kýbl s mlíkem, ale nemůže moc nikam utýct a nemůže trkat :-)... a když tam k tomu má nášup žrádla (pokud chceš mlíko, tak musíš přikrmovat a tahle máš přehled co kdo dostal - protože kozy se samozřejmě od žrádla různě odstrkují), tak vlastně ani neprotestuje...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale klidne si narvi udidlo treba do ucha!!!!! Vlastni usudek je fajn ale ten kun kor v lese musi vedet ze tvuj usudek ma holt prednost.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to je dobry!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to tak, disciplina :D Ja po ni casto chci samostatnost a ona se ji snazila uplatnovat i tady, ale to proste nejde, tady musi bejt robot, a vlastni usudek uplatnovat az bude mit zkusenost. A taky se priznam, ze jsem ji do toho lesa tahla dost nepriravenou. Stacily dva treninky a je to fakt uplne o nicem jinym. A just nemam udidlo :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam