• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: viď? Ale přeci nemůžou být koníšci špinaví.... (jako nedělají to zdaleka všichni, ale v podstatě denně tam někoho vidím... )... uznávám, že u nás je tepleji (jsme na úrovni Alžírska), delší dny, víc pálí slunce atd... ale stejně mi to přijde zvláštní...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jako ze se u vas kone sprchujou v zime? Bardzo zajimave!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nemám koně, natož přímo pod oknem, to bych možná také vyšetřil tu chvíli na načechrání chlupů koníčka každá den... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: přemýšlela jsem, komu koně PŮJČUJEŠ každý den.... to mám z toho, že to čtu pozpátku :-))...

Taky koně načechrávám a to tu zdaleka takovou kosu nemáme... a protože koně PŮJČUJU, tak mají půjčovatelky přísný zákaz koně MÝT (to je tady docela běžné - lidi koně v létě v zimě sprchujou... nechápu - ale třeba oni nechápou, proč já jsem tak líná a koně neumeju, aby byl sněhobílý? Jako jo, přes poledne je klidně 15 stupňů, ale ve tři odpoledne to začne padat brutálně dolů a v noci je to k nule)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja kone pucuju kazdej den :) Prinejmensim vecer, aby na noc, kdy mrzne, nemusela mit slepenej kozich. Ale jestli ma bejt minus dvacet, jak se inzeruje, tak dostane na noc deku a budu mit klid.
    PES
    PES --- ---
    Dnes se vyčasilo a přituhlo + situace se vyvinula vhodně pro návštěvu koníčka - tedy pokud se to bahnivé čuně během oblevy a několika deštivých přeháněk za poslední dny dalo vůbec nazvat koněm (ale zmatlaní byli nakonec skoro všichni, andalušanka neměla svoji originální barvu ani na jediném čtverečním centimetru - jen hucula se dle všeho nevyválela, shirka má docela samočistící povrch a jedna kobyla "podváděla" s dekou)...
    Nicméně po vyčištění (a následné troše mrkve) mi koníček předvedl, že se umí čerstvě pečlivě vyčištěný zase obratem vyválet. Ale tentokráte to prakticky s jistotou udělal jen pro upoutání pozornosti (abych si přestal všímat kobyl), protože si lehl prakticky na dosah (normálně si na lehnutí a válení počká, až má kolem sebe dostatečný odstup od ostatních koní i lidí), oválel se jen velice symbolicky a hned se vrátil ukázat a tvářil se jako ten největší mazlík...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: V poradku. Ja sice chodit muzu, ale nechci. Taky jsem vcera byla v sedle asi pet hodin.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    zprávy od nás: 1) jsem máslo - po včerejším tréninku nemůžu chodit...

2) Foxy si roztrhla zadek... nechápu jak a kde ale má pod ocasem, obrovskou ránu - naštěstí kousek od řitního otvoru - nemá teda natržený konečník nebo tak, ale i tak to vypadá dost hrozně... fakt nechápu.... jestli jí podjely zadní ve stráni a napíchla se na něco?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: kůň v klidu, lidi zjevně z Vánoc nepříčetní :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak zase nejaky kone treba.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No spis naanimovany. Moc mne to neoslovilo.
    PES
    PES --- ---
    A skoro reklama na lak na nehty :-)
    Nicméně dobře natočené, sestříhané a ozvučené...
    You will be surprised about this HORSE. Dance with Horse!
    https://www.youtube.com/watch?v=E7p_Dlvymuo
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    A Blind Horse and His Best Friend
    https://www.youtube.com/watch?v=1JTy46Ftfsk
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... nemám představu, jestli to budou spíš piliny nebo hobliny, nebo vysloveně kousky dřeva ze šrotovačky...

A ještě jedna anketa... Nedouš má prostor cca 90 metrů čtverečních. Nič moč, na druhou stranu 2/3 toho byly kdysi upravené a je to suché... mám možnost protáhnout mu paddock o dalších cca 100 metrů (možná víc) - ale to už je tankodrom, 20- 30 cm lepivého bahna (a zůstává dlouho, v dírách po kopytech se drží voda dokud nevyschne - přes ten jíl se to ani nevsákne)... za to prodloužení bych musela "bojovat"... navíc Ned musí být okovaný, bosky to nezvládá, takže se bojím, že mu to bude vcucávat podkovy...
    Ven chodí každý den, spíš chůze, maximálně klus - ale kopcovitý terén i jen v areálu stájí... nějaká kruhovka, občas mírně do lesa (momentálně tam jsou pasti na mamuty - dělají se nám bezedné mud holes, takže si troufám jen po cestách a to ještě ne po všech) - řádově hodinka lehké práce a hodinka flákání se (vypuštění na pastvu nebo na jízdárnu, čištění, sedlání....)... Zatím jsem se teda domluvila, že paddock necháme malý a že by se předělal po zimních bouřích (cca únor) - protože ani mně se do bahna, co přetejká pres holiny nechce a už vůbec se mi nechce v tom stěhovat panely hrazení.... ale nějaký názor?
    Opět - ideální řešení - tj. SLUŠNÉ pastevko - u nás nehrozí... (nedá se to vyklízet, pže bahno až přes holiny, část jich nemá vůbec žádné přístřešky, koně žerou ze země a podobně.....)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no naštěstí Američani slaví vánoce až 25,, tak se daly mrkve ještě koupit :-))...

Praktický dotaz... máme ve stájích jíl, v zimě pak tankodrom... jedna z babic prý může zadarmo sehnat shavings, že by se to dalo do paddocků jako odbahnění.... pak jsem slyšela zase že třísky v kopytech a tak... nějaké zkušenosti, názory? (to, že by se to mělo řádně odvodnit atd. vím, ale není to reálné - stáje se budou bourat, v lepším případě přestavovat, v horším případě likvidovat - takže investovat do nějakých dlouhodobých řešení nedává smysl)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady je vidět KDO má prioritu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a z toho pytle jsem si doma zapoměla vyndat dvě mrkve na salát... ehm....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak my vyrážíme... strom pro koně nemáme, jen pytel mrkve....
    PES
    PES --- ---
    Na hraní?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Moje chlupata potvora dostala kus stromu, kterej jsem nepotrebovala. Z tech sesti metru.
    PES
    PES --- ---
    Tak šťastné a veselé všem včetně těch chlupatých potvor...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam