• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo naučit koně, aby se i ve stresu na zavolání vrátil k majiteli - jo to chce trochu jiný level práce a hlavně vzájemného vztahu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a když ti v té úzké uličce / rohu, urazí hlavu, tak na jatka s ním.....

... ale mě prostě fascinuje, jak někoho může vůbec napadnout, že když poběží za koněm a bude na něj řvát "vraŤ se", že to k něčemu povede.... jako ještě bych to možná pochopila u náhodného kolemjdoucího, ale u vlastníka koně mi to přijde jako totální zabedněnost....
    PES
    PES --- ---
    (Jinak pochopitelně správně je přece zahnat koně do rohu/úzkého místa, spráskat do kuličky a až rezignuje, tak ho odvléct do boxu, no ne?)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a mám zajímavé zážitky s kozama.... začaly si mlátit navzájem děti, tak jsem je musela separovat. Dneska je už zase pouštím společně (doufám, že se oddělování brzy zbavím) - a najednou to funguje realtivně dobře - kůzlata se naučila vycouvat pokud koza pohazuje hlavou nebo se tváří jinak zlostně... (což ten první den holt mlaďoši nechápali)... tak snad to bude dobrý...

druhý poznatek - kozy jsou rasisti... Už když jsem tu měla loni Thora (kozel k mým kozám) na návštěvě (to byl sám mimino), tak všude chodil za mou černou kozou (je převážně černý). A teď černý kozlík od hnědé kozy se snaží taky přifařit k černé rodině.... (a jeho hnědá máma zjevně preferuje hnědé kůzle)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já také kdysi lovil prchlého hříboše, který si stále držel ten "krok napřed" před chycením pomocí zašustění igelitovým obalem (který se šťastnou náhodou válel odněkud přivátý na okraji toho políčka) a hned jsem měl 100% pozorného a úplně navolno u ruky se držícího hříboše (odměnu dostal až když jsme došlo do stáje, kde bylo kde vzít nějaký ten mls na zub)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dobrý příklad, jak to NEdělat je taky užitečný, no... :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Máte samé lepší zážitky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jo, mám zážitek.... jsem byla ve čtvrtek s dcerou ve velkých stájích na voltiži.... jako stájoví koně jsou na tom docela dobře (vesměs pastevko), ale to co tam pronajímají jako ustájení je děs běs - box 3x4, případně s výběhem (3x4)... v tom narvaní všichni od poníků po plňase či chlaďaské obludy.... bratru 120 koní....

... no nic, dcera cvičí a najednou se za stodolou vyřítí kůň, prolítne kruhovkama na voltiž a odcválá... za ním chlap s vodítkem a ohlávkou, mává rukama a řve "stůj" a "vrať se"... no tak to mě zaujalo, že se teda podívám - tak jsem seděla v autě, holky vlezly na pódium ve stodole na voltižní barely a čekáme, co z toho bude... trenérka musela složitě zvládat voltižáka, raději ho odvedla... vyděšený kůň tam lítal mezi zídkou a tribunami ve stráni a silnicí a parkovištěm, chlap lítal za ním a pokřikoval... rodeo hadr...

Načež se tam zjevila nic netušící výprava asi šesti lidí na koních.... chlap na ně volal, ať dál nejezdí, že tam má utečeného koně... dva z těch lidí sesedli a šli mu pomoc koně chytat... jako chápete to? Tři lidi se snaží zahnat koně do kouta - jako co si představovali, že se stane, až ho "chytí", fakt nevím... raději jsme pak s dcerou odjely, takže nevím, jak to dopadlo (doufám, že se chudák kůň někde nezkriplil).

Shodou okolností jsme jely tam odtud do našich stájí a tam se před mojí kůlnou promenuje Charlie (zlostný poník)... tak jsem nasypala do velké pixly pár hrstí koňskýho krmení, zachrastila a Charlie se mnou odkráčel do svého paddocku jak beránek (tohle je krmení pro seniory, je nasládlé, koně to milují - a samozřejmě jim to většinou je odpíráno :-)).... vyřešeno za půl minuty, bez ohlávky, vodítek, mávání rukama a řvaní na koně.... dcera se strašně smála (ale doufám, že si vzala poučení na téma "jak chytat koně")
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: musím je prodat.... kupodivu tady lidi mají kozy jako pets, takže se dá (doufám) najít dobrý domov... už na tom pracuju (rve mi to srdce, takoví ňuňoušci a já už je prodávám, ale musím). Jedno si snad vezme majitelka poníků (má kozenku a kozlíka - tatínka těhle) a můžu navštěvovat. Uvažuju, že jedno si nechám (budu stěhovat kozy do stájí, kde mají osiřelého hňupíka - majitelka stájí si ho vzala od lidí, kterým puma sežrala zbytek stádečka - ještě má jednu kozu sánskou a jednu nějakou směsku - ale ty jsou obě velký, hňupík je taky nigerijská trpasličí, jako ty moje, tak si myslím, že by mu kamarád (kluk podobné velikosti) prospěl.... a mohli by kluci tahat vozíček, tak pro tu srandu (pořádají tam různé tábory a tak)... dvě kůzlata asi budou muset jít "do světa", tak mám z toho bobky... musím jim najít nějakého slušného majitele....
    PES
    PES --- ---
    Tak (k)očkování v pohodě, Vobluďák už je statečný oř, nesrovnatelné s vyrvály, které dělal kolem injekce ještě před pár lety... No a Ferda sice trošku vyváděl a hysterči, ale prakticky až po (jen aby předvedl, že jehly jsou moc moc špatné, i když na to bodnutí při očkování skoro ani nestačil zareagovat...), ale také mnohem lepší než loni a nesrovnatelně oproti předloni...
    GIO
    GIO --- ---
    to jsou pusinky.. co s nimi pak delas? prodavas je nebo planujes obri stado:-D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak a ještě kozenka ze čtvrtka

než se narodil její bratříček, tak už stála a pila... jinak je děsnej mamas a hrozně ječí

brácha se narodil zadkem napřed, ale už se mu srovnaly nohy a skoro není poznat, že měl problém

ten by asi splňoval podmínku Nyemi, aby byl černej (má jedenáct bílých chlupů na hlavě - děti to počítaly :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Neznáte někdo dobrého kováře co netluče koně, má licenci a jezdí na mníšek? jen kdyby náhodou
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: aaaaw ty jsou tak úplně rozkošnýýý
    GIO
    GIO --- ---
    jeee juuu ja chci taky, Bedrisko prosiiim.))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    to jsou z úterního večera...

dneska v půl pátý ráno další dvě kůzlata, kluk a holka... přišlo mi, že koza na mě čekala - vůbec se netvářila, že by měla rodit, kontrolovala jsem jí ve 3:30 a pak šla do vedlejšího chlívku zkusit krmit špatné kůzle sousedky (nemůže moc na zadní a její máma má obrovské struky, takže pro ta kůzlátka je to fakt těžký) a to ještě moje Lékorka se mnou normálně komunikovala - ve čtyři začala řvát a šup ho. To její druhé kůzle se narodilo prdelkou dozadu a taky má ty zadní nohy špatné, ale stojí a krmí se a jakž takž se pohybuje, tak snad se to srovná....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak ať se daří...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak hlásím dva kozlíky..... porod jak z příručky, ale koza je zjevně OCD, furt kůzlata pucuje, ale nechápala, proč se jí cpou mezi zadní nohy, a odstrkovala je od vemínka, že prej čištění má přednost... tak jsme jim tam museli asistovat... prej Nigerijské trpasličí občas takhle blbnou
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já myslím, že Ned se hlavně bál ten mojí červené hlavy lol.... no vyzkoušela jsem, teď už vím...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tuhle "povahu" znám, shirka v případě příležitosti předvádí prakticky totéž (prakticky ničeho se nebojí, ale takovým "pomalým" způsobem se snaží zmocnit čehokoliv co by mohlo být dobrotou anebo obsahovat dobroty)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam