MUZA: Kdyz upustim od toho, ze jsou mouchy, tak hlavou haze, protoze ma proste radost z pohybu. Je to videt treba na zaberech koni, co se prohani volne po vybehu, nebo si hrajou. Taky je podle toho dobre videt, kdy a kam se soustredi. Treba kdyz jde do strany, tak mi jde o to, aby sla do strany, nevyzaduju po ni presny drzeni krku a hlavy. A kdyz tam pak jdu ten zkracenej (nebojakej) klus, casto ji pripominam, ze chci hlavu nahoru a vyklenutou a ona se i vic snazi ji tak umistit. Mimojiny, tohle je ta volnost a energie pohybu, o ktery jsem mluvila driv. Kdyz se ten kun vyvaze, tak nejde cekat zadnou energii, pac by si hnedka dal o nejaky spagatky. Nehlede na to, ze tohle je vycvik, kterej ma hlavne toho kone bavit. V druhy rade naucit se pohybovat a ve treti rade si to pak uzivat pri predvadeni se pred ostatnima. Takze po koni nepozaduju preciznost celej trenink, ale treba jen pri jednom prejezdu a pak hura na neco jinyho, aby se nezacala nudit.
U toho ocasu si nejsem jista, vesmes to delaji vsichni kone kdyz se provozuji ruzny cviky a oni se soustredi. Je to jen moje spekulace, ale myslim, ze tim "odhazujou" premiru energie. Jakoze nejradsi by bezeli a vyhazovali, ale strasne moc se snazi soustredit, tak si u toho svihaji aspon tim ocasem, nad kterym nemusi premyslet. ZKusim se zeptat myho britskyho idola, co na to rekne a repastnu.
No a usi jsou hodne jasnej priklad smerovani pozornosti. Kdyz ji komandyruju z boku az zezadu, nebo kdyz na ni sedim, usi miri ke mne, protoze ode mne vychazi povely. Kdyz stojim pred ni a vedu ji zepredu, tak usi miri taky na mne. A kdyz ji chvalim (ne tom videu je to videt casto), tak usi preklopi dopredu, do uvolneny pozice, protoze je to oddech a ona nemusi davat pozor.
Ja si tyhle nase blbnouci videa projizdim hodne pred sestrihanim, clovek se z nich o sobe muze naucit strasne moc veci, kterych si nazivo nevsima, ale kun na ne reaguje. A kdyz je clovek "na place" tak mu to vlastne nedochazi. Nekdo si na to zaplati trenera, ja si nad tim rvu chlupy z hlavy sama vecer u videa :))