• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: To neni uplne pravda. V pondeli ji rozriznou a vyndaji nejaky srouby! Navic na bitve budu jen sedet na koni a tvarit se epicky, really, zadny kulervouci vykony se neplanuji :P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ze se tou sesroubovanou nohou poficis na bitvu :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Neee :( Co jsem udelala spatne ted :((
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: simagor :))))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Koniseeeek! Pristi vikend jedem na bitvu, tak jsem musela ozkouset novej kostym a taky co noha rika na trmen. No, nebudu vam lhat, neni to labuz. Ale je docela zajimavy, ze mne to posunulo a nestoupam si ted porad do trmenu :D

break a leg
    http://www.youtube.com/watch?v=PaEAoqCYtXo
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsme měly s dcerou půjčenýho islanďáka.... cca v šesti letech na něm jezdila, teda spíš si s koněm hrála s majitelčinou tehdy dvanáctiletou dcerou... takové to jako že obě najednou na něm cválaly (bez sedla) a tak :-)). Majitelka pak koupila pozemek a všechny koně si odvezla - teď její dcera nastoupila na VŠ a 22ti letý kůň se nám vrátil do stájí - vlastní ho rodina se dvěma holkama a dcera ho hrozně chtěla... po tom úrazu loni na podzim je to první kůň na kterém CHCE jezdit... tak držte palce...
    Poník se zatím zdá velmi vstřícný a laxouš. Vím, že má své momenty, kdy se zasekne (dneska se mi seknul na kruhovce) a nic s ním nehne (teda nezkoušela jsem věci, jako třeba seřezat ho nebo tak :-)) a vím, že je poměrně dominantní (ale to je Ned taky - nicméně do vztahů s lidma to netahá)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: njn.... kozy jsou jak psi, potřebují tu společnost a "ochočování".... jinak to s nimi k vydržení není....

Ale zase jsem si spočítala, že se mi koza poměrně vyplatí - i s různýma vymyšlenostma (kozí krmivo, kozí dobrotky, vetka volaná k běžným úkonům) - mi mlíko (respektive to, co za mlíko ušetřím) uhradí provoz... A to za kozy platím ve stájích, tj. platím i péči, nejen seno... Ovšem mlíko zase znamená se tam každý den dostavit a podojit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja to vsechno tak trochu tusim. Jako co prave delaji a ze pri trose pece a vycviku bude super. Ale prave jsem si to rikala i o bezcich, a chudaci dopadli tak, ze jsem je mesic mela zavreny ve vybehu, kde meli bazenek a zradlo ale zadnej prostor. Protoze jsem proste nemela zadnej cas uz na to ochocovani :( Tak nez abych uvrhla vic zzvirat v nestesti a sebe ve stres, tak uz nic nechci. Jen slepice, tri, na vajcka, a to je vsechno.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no proto..... jinak 1) kozy můžeš mít nerohatý 2) většinou co jsem viděla byl systém koza v menším výběhu a bere se na pastvu 3) vychovaná koza, která ví, že se dostane na tu pastvu a že bude slušně nakrmená, nemá tendenci žrát úplně všechno.

Já se teď snažím zcivilizovat hňupa od sousedů - on je taky nigerijská trpasličí koza jako moje a je ve výběhu se dvěma sánskými, které ho terorizují (pže holt je poloviční). Když jsem ho vzala poprvé s mýma kozama, tak to byla trága - absolutně nezájem, furt mi skákal na plechové "popelnice" s kozím žrádlem a pak začal cupovat plastové obaly od hoblin na podestýlku. Druhá procházka byla taky o nervy, furt se mi rval do kyblíku s peletama (nosím plastový kelímek, kterým chrastím a pokud kozy přiběhnou, dostanou vojtěškovou nebo kozí peletku) a odháněl od kelímku ostatní kozy a vůbec ho nezajímalo, že by se mohl pást...
    Od třetí procházky to docela jde, začal se i dívat, co žerou ostatní kozy (doufám, že se mu nepodaří se otrávit, protože on zjevně vůbec neví, co může a nemůže žrát (takže jsem ho honila od begonií, které moje kozy ignorují, podobně zkoušel žrát levanduli - moje kozy jí taky nejí, ale občas si o ní třou hlavy, asi jim to pěkně voní)....
    Imho koza se naučí být kozou zase nejvíc od mámy a (doufám že i v tomto případě) od ostatních koz...

Třeba ploty atd. mi kozy neničí, ale je pravda, že plot musí být stavěný na to, že se o něj budou drbat. Dokonce mi kozy občas samy zamíří domů, když mají už pastvy / procházky dost a chtějí odpočívat, zjevně se jim "doma" líbí a cítí se tam bezpečně...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Teda.. kundy = jsou samozrejme rozkosny a fajn. Libi se mi, ze jsou chytry, rohaty a tak. A proto je nechci, protoze by mi vsechno znicili a nejsem na ne pripravena. Tak!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Diky, nechci :P Ted jsem poslal do sveta sy dva indicky bezce, protoze se snazim spis redukovat pocet zvere. Navic kozy jsou kundy :P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja to mam v barelech ale ona si umi u tohoto odklopit viko... normalne je to zamcene ve stodole, ale kozel trochu roztrkal vrata a netesni... btw, nechces kozla? ale on by asi potreboval stado koz, u nas nahani tu jednu neplodnou a kdyz se nudi, nici pristresek a okoli
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jecmne! No toto! Mrcha! Ja mam vsechno zastlany v zaviracich bednach a popelnici, jen len mam v pytli. A kdyz ho spatne zaklidim, tak ho vytahne. Naposled na jare sezrala na posezeni patnact kilo. A od ty doby se leskne!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: asi zatmeni slunka... u nas jen prujem a plynova kolika z prezrani, Anca pronikla do stodoly a nadlabla se jecmene.. baba jedna mlsna, ale uz je dobra
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ale to žiješ v nějakém bludu... I když, naštěstí (nechci zakřiknout) zatím kolem žádné zranění....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SMarja. Za posledni tejden mi tri lidi, kamaradi, s konma rikali, ze maji zraneni. Apon rozkopla hlava, kamoska z kladna ze roztrhla spenka, kamoska ze sousedstvi taky sram na kloubu vzadu. Tak at vam to vsem dobre dopadne :(
    JEN PES JE URAZENEJ! A to je dobre, aspon neni zranenej.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já dneska strávila dobré tři hodiny na pohotovosti... se známou, která spadla z koně na zadek a nemohla se hýbat... naštěstí jen brutálně naražená kostrč.... (no ale taky teda nápad... na střední jezdila western, teď po třiceti letech vlezla na plňase s anglickým sedlem... plňas neudělal nic špatně, ale je velikej a holt je to na zem daleko)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: uf, tak držím palce....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    tak pro mě nová věc, čeká nás extrakce zubu na heřmaňáku, krom hromady prachů vyhozených do luftu se přiznávám, že mě to moc netěší, jedna blbá okovaná hajtra ve stádě a neštěstí je na světě :( tak pokud pomáhá držení palců, tak poprosím držet palce, aby v tom nebyl zánět.
    Supr na tom je, že už se to dělá pěkně moderně, dřív se prý koni prostě vymlátil kus lebky, aby šel odstranit špatnej zub.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: O tom jsi podavala i super hlaseni si vzpominam :) Jinak petflasky si tu schranuju, uz jich mam za ten rok fakt horu. Ted jen udelat ohradku na to...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no vidíš, to je taky dobrej nápad.... loni jsme trénovali procházení závěsem (rozstříhaným na proužky), to taky bylo zajímavý...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam