NYEMI: no proto..... jinak 1) kozy můžeš mít nerohatý 2) většinou co jsem viděla byl systém koza v menším výběhu a bere se na pastvu 3) vychovaná koza, která ví, že se dostane na tu pastvu a že bude slušně nakrmená, nemá tendenci žrát úplně všechno.
Já se teď snažím zcivilizovat hňupa od sousedů - on je taky nigerijská trpasličí koza jako moje a je ve výběhu se dvěma sánskými, které ho terorizují (pže holt je poloviční). Když jsem ho vzala poprvé s mýma kozama, tak to byla trága - absolutně nezájem, furt mi skákal na plechové "popelnice" s kozím žrádlem a pak začal cupovat plastové obaly od hoblin na podestýlku. Druhá procházka byla taky o nervy, furt se mi rval do kyblíku s peletama (nosím plastový kelímek, kterým chrastím a pokud kozy přiběhnou, dostanou vojtěškovou nebo kozí peletku) a odháněl od kelímku ostatní kozy a vůbec ho nezajímalo, že by se mohl pást...
Od třetí procházky to docela jde, začal se i dívat, co žerou ostatní kozy (doufám, že se mu nepodaří se otrávit, protože on zjevně vůbec neví, co může a nemůže žrát (takže jsem ho honila od begonií, které moje kozy ignorují, podobně zkoušel žrát levanduli - moje kozy jí taky nejí, ale občas si o ní třou hlavy, asi jim to pěkně voní)....
Imho koza se naučí být kozou zase nejvíc od mámy a (doufám že i v tomto případě) od ostatních koz...
Třeba ploty atd. mi kozy neničí, ale je pravda, že plot musí být stavěný na to, že se o něj budou drbat. Dokonce mi kozy občas samy zamíří domů, když mají už pastvy / procházky dost a chtějí odpočívat, zjevně se jim "doma" líbí a cítí se tam bezpečně...